Asiasta ei ole epäilystäkään – veitsi on keittiön jokapaikanhöylä. Mutta miten tylsän veitsen saa teroitettua?
Jatka lukemista, niin saat Anders Samuelssonin veitsivinkit ja terävien työvälineiden hoito-ohjeet.
Minulla ei ole mitään veitsifetissiä
Harvalla on upea kokoelma erikoikoisia ja eri tarkoituksiin sopivia välkehtiviä japanilaisia veitsiä.

Se ei ole edes tarpeen, sillä kolmella veitselle pääsee pitkälle, mikäli ne ovat laadukkaita. Anders Samuelsson esittelee tärkeimmät veitset.
– Keittiön tärkein veitsi on kokkiveitsi, Samuelsson sanoo.
Kokkiveitsessä pitää olla korkea kanta niin, etteivät sormet osu leikkuulautaan.

Toinen tärkeä veitsi on fileointiveitsi, jossa on pitkä, kapea ja joustava terä. Fileointiveitsi on hyvä myös lihan käsittelyssä.
– Tämä toimii loistavasti, kun leikkaa irti jänteitä ja kalvoja isommista lihanpaloista.

Anders Samuelssonin kolmas veitsivinkki on yllättävä. Hänen mukaansa jokainen kotikokki tarvitsee nimittäin sahalaitaisen leipäveitsen keittiöönsä.

Andersin mukaan sillä selviää useimmista asioista keittiössä. Se puree niin nahistuneisiin kasviksiin kuin kohmeiseen leipään tai lihaankin.
– Se on kestävä eikä sitä tarvitse erityisemmin varoa.
Näillä kolmella veitsellä selviät kutakuinkin kaikesta. Neljäs veitsi voi olla pieni kuorima- tai kasvisveitsi.
Älä käytä veistä loppuun
Tylsästä veitsestä on yhtä paljon apua kuin lätkäjoukkueesta ilman maalivahtia.
Anders Samuelsson sanoo, että monet käyttävät veistä, kunnes se on hyvin tylsä. Työvälineiden elinikää ajatellen säännöllinen huoltaminen on parempi taktiikka.
– Teroita vähän, mutta usein. Vetäise muutaman kerran, aina kun käytät veistä. Niin veitsi pysyy hienona ja terävänä.
Jogurttikulho toimii
Veitsen teroittamiseen ei tarvita veitsenteroitinta tai mitään muuta erikoisvälinettä. Tähän tarkoitukseen käy paljon arkipäiväisempi esine, joka löytyy jokaisen keittiöstä.
– Ota mikä tahansa muki tai lautanen.

Tarkoituksena on käyttää lautasen alla olevaa käsittelemätöntä reunaa.
Artikkelin oli tarkoitus käsitellä veitsiä, mutta veitsi ja leikkuulauta elävät symbioosissa, joten Anders heittää vinkin leikkuulaudoistakin.
– Käytä puisia leikkuulautoja. Jos niitä öljyää säännöllisin väliajoin, ne kestävät pitkään. Kun niistä aika jättää, ne voi vain polttaa.
Leikkuulauta saa myös olla aika painava, ettei se liiku työskentelyn aikana.
Ei koskaan astianpesukoneeseen
Strömsö-kokki ei ole liioitellun tarkka veitsistään, mutta jos hän näkee jonkun pesevän teräviä työvälineitään astianpesukoneessa, hän heristää nyrkkiä.
– Teräksen karaisu menee pilalle. Puinen kahva menee pilalle. Pese veitset käsin, älä koskaan koneella.
Älä kuitenkin murjota sitä, miten huonosti olet veitsiäsi kohdellut. Kuiva kahva saa kiiltonsa takaisin neutraalilla kasviöljyllä.
– Voit öljytä kahvan oliiviöljyllä. Kerran vuodessa riittää pidentämään veitsen elinikää.
Vaikka veitset ovat kokin kädenjatke, Anders Samuelsson ei ole turhantarkka.
– Minulla ei ole mitään veitsifetissiä, mutta veitsi on kuitenkin tärkein työvälineeni päivittäisessä työssä. Siksi pidän veitsistä huolta menemättä kuitenkaan liiallisuuksiin.
Laita helppoa ruokaa veitsellä
Teroita veitsenkäsittelytaitosi valmistamalla kaksi nopeaa alkuruokaa. Anders liikkuu laajasti makujen maailmassa, käyden sekä Aasiassa että Etelä-Euroopassa. Ainut, mitä tarvitset, on terävä veitsi.
Ensimmäinen alkupala on raikas aasialainen lohitartar. Toinen taas on moderni versio klassisesta carpacciosta.