Hyppää pääsisältöön

Strömsö-kokki Anders Samuelssonin veitsikoulu: tarvitset vain kolme veistä – teroita ne posliinilautasella

Onnellinen mies hymyilee kameralle.
Tervävillä veitsillä on helppo hymyillä. Onnellinen mies hymyilee kameralle. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Anders Samuelsson,Strömsö

Asiasta ei ole epäilystäkään – veitsi on keittiön jokapaikanhöylä. Mutta miten tylsän veitsen saa teroitettua?

Jatka lukemista, niin saat Anders Samuelssonin veitsivinkit ja terävien työvälineiden hoito-ohjeet.

Minulla ei ole mitään veitsifetissiä

Harvalla on upea kokoelma erikoikoisia ja eri tarkoituksiin sopivia välkehtiviä japanilaisia veitsiä.

Erilaisia keittiöveitsiä puisella leikkuulaudalla.
Kunnollinen keittiöveitsi maksaa parista kympistä useampaan sataan euroon. Erilaisia keittiöveitsiä puisella leikkuulaudalla. Kuva: Yle / Strömsö Strömsö,Anders Samuelsson,veitsi

Se ei ole edes tarpeen, sillä kolmella veitselle pääsee pitkälle, mikäli ne ovat laadukkaita. Anders Samuelsson esittelee tärkeimmät veitset.

– Keittiön tärkein veitsi on kokkiveitsi, Samuelsson sanoo.

Kokkiveitsessä pitää olla korkea kanta niin, etteivät sormet osu leikkuulautaan.

Lähikuva kädestä joka pitää kiinni kokkiveitsestä.
Kokkiveitset voivat olla isoja tai pieniä, mutta niissä on aina kanta, joka suojaa sormia osumasta leikkuulautaan. Lähikuva kädestä joka pitää kiinni kokkiveitsestä. Kuva: Yle / Strömsö Strömsö,Anders Samuelsson,chef's knife

Toinen tärkeä veitsi on fileointiveitsi, jossa on pitkä, kapea ja joustava terä. Fileointiveitsi on hyvä myös lihan käsittelyssä.

– Tämä toimii loistavasti, kun leikkaa irti jänteitä ja kalvoja isommista lihanpaloista.

Lähikuva kädestä joka pitää kiinni filerointiveitsestä.
Veitsenterän joustavuuden ansiosta saat irrotettua fileen kalan nahasta. Lähikuva kädestä joka pitää kiinni filerointiveitsestä. Kuva: Yle / Strömsö Strömsö,Anders Samuelsson

Anders Samuelssonin kolmas veitsivinkki on yllättävä. Hänen mukaansa jokainen kotikokki tarvitsee nimittäin sahalaitaisen leipäveitsen keittiöönsä.

Leipäveitsi leikkuulaudalla.
Leipäveitsi sahaa sekä velttoja kasviksia että sitkeitä leipiä. Leipäveitsi leikkuulaudalla. Kuva: Yle / Carina Ahlskog veitsi,Strömsö

Andersin mukaan sillä selviää useimmista asioista keittiössä. Se puree niin nahistuneisiin kasviksiin kuin kohmeiseen leipään tai lihaankin.

– Se on kestävä eikä sitä tarvitse erityisemmin varoa.

Näillä kolmella veitsellä selviät kutakuinkin kaikesta. Neljäs veitsi voi olla pieni kuorima- tai kasvisveitsi.

Älä käytä veistä loppuun

Tylsästä veitsestä on yhtä paljon apua kuin lätkäjoukkueesta ilman maalivahtia.

Anders Samuelsson sanoo, että monet käyttävät veistä, kunnes se on hyvin tylsä. Työvälineiden elinikää ajatellen säännöllinen huoltaminen on parempi taktiikka.

– Teroita vähän, mutta usein. Vetäise muutaman kerran, aina kun käytät veistä. Niin veitsi pysyy hienona ja terävänä.

Jogurttikulho toimii

Veitsen teroittamiseen ei tarvita veitsenteroitinta tai mitään muuta erikoisvälinettä. Tähän tarkoitukseen käy paljon arkipäiväisempi esine, joka löytyy jokaisen keittiöstä.

– Ota mikä tahansa muki tai lautanen.

Lähikuva veitsestä jota teroitetaan posliinilautasen pohjaa vasten.
Minkä tahansa astian pohja käy, kunhan siinä on karhea reuna. Lähikuva veitsestä jota teroitetaan posliinilautasen pohjaa vasten. Kuva: Yle / Strömsö Strömsö,Anders Samuelsson,posliini

Tarkoituksena on käyttää lautasen alla olevaa käsittelemätöntä reunaa.

Artikkelin oli tarkoitus käsitellä veitsiä, mutta veitsi ja leikkuulauta elävät symbioosissa, joten Anders heittää vinkin leikkuulaudoistakin.

– Käytä puisia leikkuulautoja. Jos niitä öljyää säännöllisin väliajoin, ne kestävät pitkään. Kun niistä aika jättää, ne voi vain polttaa.

Leikkuulauta saa myös olla aika painava, ettei se liiku työskentelyn aikana.

Ei koskaan astianpesukoneeseen

Strömsö-kokki ei ole liioitellun tarkka veitsistään, mutta jos hän näkee jonkun pesevän teräviä työvälineitään astianpesukoneessa, hän heristää nyrkkiä.

– Teräksen karaisu menee pilalle. Puinen kahva menee pilalle. Pese veitset käsin, älä koskaan koneella.

Älä kuitenkin murjota sitä, miten huonosti olet veitsiäsi kohdellut. Kuiva kahva saa kiiltonsa takaisin neutraalilla kasviöljyllä.

– Voit öljytä kahvan oliiviöljyllä. Kerran vuodessa riittää pidentämään veitsen elinikää.

Vaikka veitset ovat kokin kädenjatke, Anders Samuelsson ei ole turhantarkka.

– Minulla ei ole mitään veitsifetissiä, mutta veitsi on kuitenkin tärkein työvälineeni päivittäisessä työssä. Siksi pidän veitsistä huolta menemättä kuitenkaan liiallisuuksiin.

Laita helppoa ruokaa veitsellä

Teroita veitsenkäsittelytaitosi valmistamalla kaksi nopeaa alkuruokaa. Anders liikkuu laajasti makujen maailmassa, käyden sekä Aasiassa että Etelä-Euroopassa. Ainut, mitä tarvitset, on terävä veitsi.

Valmis annos carpaccioa
Gremolata-yrttikastike kruunaa aterian. Valmis annos carpaccioa Kuva: Yle/Carina Ahlskog Jäävuorisalaatti,Anders Samuelsson,Strömsö,ruokaohjeet,Carpaccio

Ensimmäinen alkupala on raikas aasialainen lohitartar. Toinen taas on moderni versio klassisesta carpacciosta.

Keskustele