Hyppää pääsisältöön

Ihmejuttu kannustaa: Löydä ja tutki arjen ihmeitä

Ihme juttu: Kaisa Happonen
Ihme juttu: Kaisa Happonen Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,kaisa happonen

Arki on täynnä ihmejuttuja!

Omena on ihmejuttu, valkoinen maito on ihmejuttu, vesi on ihmejuttu! Pieni lapsi on ihmettelyn mestari. Ihmettely voi osoittaa tutusta arjesta asioita, joita kannattaa tutkia tarkemmin ja syvemmin. Ihmejuttu videoilla haluamme innostaa lapsia ja aikuisia tutkimaan yhdessä arjesta tuttuja juttuja ja ilmiöitä. Klippien tarkoitus on kutkuttaa mielikuvitusta ja osoittaa, että vaikkapa kodin keittiö on tarinoita ja mielenkiintoisia ilmiöitä tulvillaan.

Ihmejuttu tarjoaa aiheita tutkimusmatkoille kirjaston hyllyjen väliin tai nettiin. Jokaisen Ihmejutun jälkeen voi jatkaa yhdessä lapsen kanssa tiedonhakua siitä, mihin video loppuu.

Miksi leipä on leipä? Mistä vesi tulee keittiön hanaan? Milloin keksittiin juusto? Kuinka riittoisat eväät pitäisi pakata reppuun kävelymatkalle maapallon ympäri? Kun sormi osoittaa omenaa ja suu kysyy, miksi omenan nimi on juurikin omena, voidaan päästä mielenkiintoiselle tutkimusmatkalle historiaan ja löytää jännittäviä tarinoita nimien synnystä. Ihan kaikella on tarina ja elämme ihmejuttujen ympäröiminä, tutussa arjessakin.

Kyvyssä ihmettellä piilee suuria voimia. Ja juuri luontaisen ihmettelykyvyn ylläpitämiseen lapsia kuuluukin rohkaista. Isaac Newton ihmetteli ja havaitsi, miten omena putosi puusta. Se hetki tieteen historiasta on tarinallistettu oivallisesti. Kun malttaa katsoa jotakin asiaa tarkemmin ja pysähtyä ihmettelemään, saattaa mielikuvitus saada kipinän ja voi syntyä uusi vallankumouksellinen oivallus.

Ihan lähellä, oman nenän alla voi piillä mahdollisuus ihmettelyyn, tutkimiseen ja oivaltamiseen!

Hauskoja hetkiä Ihmejuttu-videoiden parissa!

Asiantuntijana Ihmejuttu-videoiden sarjassa toimi biologian opettaja ja oppikirjantekijä Päivi Happonen.

Kaikki Ihmejuttu-videot Yle Areenassa

Lisää ohjelmasta

 • Ruskean pikkukarhun maailmassa pienet asiat tuovat suurta iloa

  Ruskea pikkukarhu seikkailee kodin lähipiirissä.

  Ruskea pikkukarhu seikkailee serkkunsa, punaisen karhun kanssa kodin lähipiirissä. Parhaiden kaverusten leikkejä ja kommelluksia ympäröivä maailma on värikäs ja naivistinen. Ruskea pikkukarhu nähdään Areenassa 20.12. alkaen ja Pikku Kakkosessa sunnuntaiaamuissa 20.1. alkaen.

 • Joulupukin Kuuma linja herättää jouluun

  Jouluaaton perinteinen ohjelma alkaa aina klo 8:00.

  Jos aattoaamuna jouluvalmistelut ovatkin kesken, Joulupukin Kuuma linja luo jouluisen tunnelman ja matkan joulun taikaan. Ohjelma on perinne, johon tehdään uudistuksia harkiten.

 • Pikku Kakkosen metsäneläinten jouluisat askartelut

  Pikku Kakkosen joulun riemukkaita askarteluideoita.

  Pikku Kakkosen askarteluideoihin on tänä vuonna haettu inspiraatiota Pikku Kakkosen sovelluksen eläinten leikkisästä maailmasta. Askarteluissa on käytetty kierrätysmateriaaleja, jokaisesta kodista löytyviä tai helposti hankittavia askartelutarvikkeita. Puuhakasta joulunodotusta Pikku Kakkosen parissa!