Hyppää pääsisältöön

Kun kuuma aalto tulee ja kuivettaa: Onko menopaussi naisen parasta ennen -päiväys?

Upeat julkkisnaiset Jennifer Lopez, Kylie Minogue ja Kim Cattrall poseeraavat lehtikuvissa ja somessa kurvikkaina, hehkeinä ja kuumina. Kuumuus saattaa olla hyvin konkreettista, sillä kaikki kolme kaunotarta ovat vaihdevuosi-ikäisiä. Lue, mitä Aikuisen naisen joulukalenterin tähti Mari Perankoski ja kaksi muuta tv:stä tuttua suomalaiskaunotarta kirjoittavat aiheesta!

Näyttelijä Kim Cattrall
Sinkkuelämää-sarjan Kim Cattrall syntyi vuonna 1956, poseeraus vuodelta 2008. Näyttelijä Kim Cattrall Kuva: EPA-EFE Kim Cattrall,Aikuisen naisen joulukalenteri
Laulaja Jennifer Lopez
Laulaja Jennifer Lopez täyttää 50 vuotta ensi vuonna. Laulaja Jennifer Lopez Kuva: EPA-EFE Jennifer Lopez,Aikuisen naisen joulukalenteri
Näyttelijä Kylie Minogue
Upea Kylie Minogue on 5-kymppinen. Näyttelijä Kylie Minogue Kuva: EPA-EFE Kylie Minogue,Aikuisen naisen joulukalenteri

Mikä sen lohdullisempaa, kuin oivaltaa, että koko maailman ihailema seksisymbolikin on menopaussissa!

Ikonisen Sinkkuelämää-sarjan Kim Cattrallin roolihahmo Samantha oli jo saanut kuumat aaltonsa, kun Kim vasta tuli vaihdevuosiin.

– Oikea kuuma aalto tuntui siltä, kuin matto olisi vedetty jalkojen alta. Yhdessä hetkessä olet ihan ok, sitten tuntuu, kuin sinut upotettaisiin kiehuvaan veteen! Tämä hinta on maksettava, jos haluaa elää pitkään, Cattrall kertoo The Telegraph -lehdelle.

Australialaissyntyinen laulaja ja näyttelijä Kylie Minogue on kertonut julkisuudessa saavansa vaihdevuodet toistamiseen – ensimmäinen menopaussi tuli rintasyöpähoitojen myötä vuonna 2005. Hän ja muut saman kokeneet tietävät, millaisia vaihdevuosioireet ovat, ensikertalainen ei välttämättä oireita tunnista.


Jos kertoo omista vaihdevuosioireistaan, saako leiman "vanha ja tarpeeton"?

Hävettävät hormonit

Nuoruutta, elinvoimaa ja seksuaalisuutta ihannoivassa maailmassa voidaan jo puhua kuukautisista ja niihin liittyvistä PMS-oireista, raskaudesta, synnytyksestä ja imetyksestä – vaan miten on vaihdevuosioireiden laita, hävettävätkö ne naisia?

Naisen kukkein lisääntymisikä menee nopeasti ohi, sillä hedelmällisyys alkaa heiketä jo 25-vuotiaana, ja kymmenen vuotta myöhemmin raskaaksi tuleminen vaikeutuu selvästi. Pikku hiljaa munasarjojen hormonitoiminta hiipuu ja loppuu kokonaan.

Menopaussi on se hetki, kun viimeiset kuukautiset tulevat. Suomalaisen naisen vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana.

Vähättelevät ja vaivihkaa heitetyt naureskelevat kommentit "mummotaudista", "hilmanpäivistä" jopa "hiekkapillusta" eivät suorastaan rohkaise puhumaan vaihdevuosista edes toisten naisten kanssa.

Hilmanpäivät, mummotauti, hiekkap***u,

"Viisikymmentä on uusi kolmekymmentä!" meille uskotellaan, mutta ihmisen biologia ei tottele mainoslauseita.
Kun nelikymppinen nainen kärvistelee yksi kerrallaan ilmaantuvien kremppojen kuten univaikeuksien, nivelkipujen, lihaskolotusten ja kiristyvän pinnansa kanssa, edes lääkäri ei aina hoksaa etsiä syytä hormoneista. Premenopaussi eli esivaihdevuodet saattavat huomauttaa itsestään jo kymmenenkin vuotta ennen vaihdevuosia.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, gynekologi Maija Kajan listaa tavallisia vaihdevuosi- ja esivaihdevuosioireita ja huomauttaa, että ne muistuttavat toisiaan ja PMS-oireita.

Näyttelijä Mari Perankoski istuu alasti yömaisemassa kuunsirpillä
Neljä yleistä vaihdevuosioiretta

Naishormoni estrogeeni vaikuttaa kokonaisvaltaisesti naisen hyvinvointiin ja terveyteen. Kun estrogeenin tuotanto munasarjoissa vähenee ja loppuu, naiselle saattaa tulla monenlaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita.

Kuumat aallot ovat kenties parhaiten tunnettu vaihdevuosioire, mutta monilla on vaikeita ja elämänlaatua pahasti heikentäviä oireita, vaikka kuumia aaltoja ja hikoilua ei ole lainkaan.

1. Lisääntynyt ärtyneisyys
Pinna palaa selvästi aiempaa helpommin, jopa niin, että nainen itse ihmettelee puolen tunnin kuluttua, miten nyt noin pimahti.

Erittäin tavallisia ovat myös erilaiset mielialaan liittyvät oireet, uupumus, masentuneisuus, ahdistuneisuus, ilottomuus, ponnettomuus sekä elämänhalun ja itsetunnon mureneminen.

2. Aamuyön unettomuus
Moni vaihdevuosiaan elävä herää kolmen neljän aikaan aamulla eikä pääse enää uneen. Joskus tämä liittyy kuumaan aaltoon.
Uni on ohutta, pätkittäistä ja rikkonaista tai sitä riittää vain muutamaksi tunniksi. Väsymys voi olla musertavaa.

3. Nivel-, lihas- ja jännekivut
Niska- ja hartiavaivat ovat yleisiä keski-ikäisillä naisilla, ja niidenkin syy voi
olla hormonaalinen. Joskus raajojen nivel- ja lihaskivut ovat niin kovat, että
liikunnan harrastaminen käy mahdottomaksi.

4. Sydämen rytmihäiriöt
Sydämen muljahdukset ja tykytykset yleistyvät estrogeenin vähentymisen myötä.
Tavallisia ovat ilta-aikaan ilmaantuvat rytmihäiriöt, mutta niitä voi olla pitkin päivääkin.

Muita vaihdevuosioireita ovat esimerkiksi painonnousu, päänsärky, ummetus, seksuaalinen haluttomuus, orgasmin saamisen vaikeutuminen, tiuha pissalla käymisen tarve, äkkipissahätä, limakalvojen aristus ja virtsatietulehdukset.

Esivaihdevuodet voivat oireilla vuosikausia ennen varsinaista vaihdevuosi-ikää

Nelikymppisellä on joitakin hyvinvoinnille tärkeitä hormoneita kehossaan enää puolet parikymppisenä olleesta määrästä. Esivaihdevuosioireet ovat hyvin samankaltaisia kuin vaihdevuosioireetkin.
Hormonitoiminnan huononemisesta kertoo esimerkiksi kuukautisten epäsäännöllistyminen, masentuneisuus tai ahdistuneisuus, aamuyön unettomuus ja väsymys sekä sydämen rytmihäiriöt.

Nainen, huolehdi itsestäsi!

Jokaisen naisen on syytä tunnistaa naishormonien vähenemisen aiheuttamat oireet ja terveysriskit. Hormonit ovat elimistön kemiallisia viestinvälittäjiä, jotka osallistuvat lähes kaikkiin aineenvaihduntaprosesseihin ja suojelevat meitä monilta sairauksilta. Kun ihminen vanhenee, hormonituotanto hidastuu, ja esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä eräiden syöpien riski kasvaa.

Oikeilla elintavoilla voi välttää monet vaihdevuosivaivat ja jopa sairauksia.
Ikääntyvästä kehosta huolehditaan samoilla keinoilla kuin nuoremmastakin, mutta estrogeenin vähentyessä liikunnan ja terveellisen ruokavalion merkitys entisestään korostuu. Ylipainoa ja alkoholia kannattaa välttää ja mahdollinen tupakointi lopettaa.

Nainen hyppää jumppasalissa ilmaan kädet ja jalat x-asennossa
Neljä terveysvinkkiä vaihdevuosi-ikäiselle naiselle

1. Liiku
Neljä tuntia hengästyttävää liikuntaa viikossa vähentää tutkitusti vaihdevuosioireita.
Elämänlaatu, työkyky ja henkiset voimavarat kohenivat ja kuumat aallot vähenivät tutkimukseen osallistuneilla naisilla.

2. Syö kasvispainotteisesti
Kasvikunnan estrogeenit saattavat helpottaa vaihdevuosioireita. Kasvikset, kokojyvävilja ja marjat sisältävät elimistölle tärkeitä vitamiineja, hivenaineita ja kuituja.
Kasvisten suosiminen auttaa myös painonhallinnassa.

3. Vähennä alkoholinkäyttöä
Kun pinna kiristyy, rentoutuminen viinilasillisen avulla voi tuntua houkuttelevalta. Alkoholi ei kuitenkaan vähennä stressiä vaan lisää sitä.
Joi sitten kuohuvaa tai kirkasta, jo yksi alkoholiannos päivässä lisää myös esimerkiksi rintasyöpäriskiä 10 prosenttia.

4. Lopeta tupakointi
Tupakointi aikaistaa ja pahentaa vaihdevuosioireita ja on sydän- ja verisuonisairauksien aiheuttaja.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

– Usein naiset sanovat haluavansa vanheta luonnollisesti, yli kolme vuosikymmentä vaihdevuosioireisia naisia hoitanut gynekologi Maija Kajan kertoo.

Kajan kannustaakin erityisesti vaihdevuosi-ikäisiä naisia pitämään itsestään hyvää huolta. Kirjassaan Sukellus kuumaan aaltoon Kajan neuvoo naisia hoitamaan vaihdevuosioireita itselle mieluisalla liikunnalla, kasvisvoittoisella ruokavaliolla, musiikilla ja vedenjuonnilla.

Joka neljännelle tai viidennelle vaihdevuosi-ikäiselle naiselle riittää hoidoksi liikunnan lisääminen ja muut pehmeät hoitomuodot.

Kun pehmeät keinot eivät riitä

– Mielestäni on hyvä kääntyä lääkärin tai gynekologin puoleen, jos keski-ikäisen naisen elämänlaatu alkaa kärsiä masentuneisuuden, ahdistuneisuuden tai unettomuuden takia. Lääkärikäynti on aiheellinen myös, jos naisella on tutkimuksia vaativia rytmihäiriöitä tai kipuja nivelissä, lihaksissa tai muualla kehossa, Maija Kajan neuvoo.

Tähän joukkoon kuuluu jopa 75 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista, joten avun tarve on merkittävä.

– Kun todetaan, että oireiden syynä on hormonien väheneminen, hormonikorvaushoidolla nainen voi säästyä turhilta lääkityksiltä – hän ei tarvitsekaan masennus-, uni- ja sydänlääkkeitä, Kajan luettelee.

kaksi vaaleanpunaista ruusua
kaksi vaaleanpunaista ruusua Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen ruusut

Aiheuttaako hormonikorvaushoito rintasyöpää?

Moni nainen ei halua käyttää hormonikorvaushoitoa, koska se lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä.

Ylipaino, liikunnan vähyys, runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi lisäävät rintasyöpään sairastumisen riskiä huomattavsti enemmän kuin hormonit.

Minua häiritsee rintasyöpäriskistä puhuttaessa, että usein puhutaan pelkästään hormonihoidosta ja joskus alkoholista. Kuitenkin esimerkiksi liikunnan vähyys lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä yhtä paljon kuin runsas alkoholinkäyttö ja enemmän kuin hormonikorvaushoito.― Gynekologi Maija Kajan

– Kun seurataan kymmenen vuoden ajan tuhatta 50-vuotiasta naista, joista kukaan ei käytä hormonikorvaushoitoa, heidän joukostaan löytyy 26 rintasyöpätapausta. Kun seurataan tuhatta korvaushoitoa käyttävää naista, kymmenvuotisen seurannan aikana löydetään rintasyöpä 34 naiselta. Tämä tarkoittaa tuhannen hormonihoitoa käyttävän naisen joukossa alle yhtä vuosittaista rintasyöpätapausta lisää, Kajan kertoo.

Hormonikorvaushoitoon on tutkimuksissa liitetty myös syvän laskimotukoksen, keuhkoveritulpan ja aivoinfarktin riskin lisääntyminen.
– Nämä riskit näyttävät liittyvän suun kautta otettavaan hormonihoitoon tai maailmalla hyvin yleisesti käytettyyn hevosperäiseen eli tiineen tamman virtsasta tehtyyn hormonisekoitukseen, Kajan kertoo.

Suomessa hevoshormonia ei vaihdevuosihoidoissa käytetä.
– Kun hoitona käytetään naiselle luonnollista, bioidenttistä estrogeeniä ja se annostellaan ihon kautta, laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riski ei kasva ja aivoinfarktin riski näyttää jopa vähenevän.

En ole koskaan ymmärtänyt, että sama hormoni, estrogeeni, joka on kymmeniä vuosia suojellut naisen hyvinvointia ja terveyttä, alkaisi yhtäkkiä olla vaarallista ja kartettavaa.― Gynekologi Maija Kajan

– Vaihdevuosissa kehittyvä merkittävä ylipaino – 20 kiloa tai enemmän – lisää rintasyövän riskiä moninkertaisesti sen, mitä hormonihoidon käyttö. Hormonihoito voi estää ylipainon kertymistä, koska naisen energia ja into pitää itsestään huolta pysyy hormonihoitoa käyttäen parempana, Maija Kajan sanoo.

Entä jos hormoni onkin hyvis?

Viihde- ja musiikkimaailman tähdet sukupuoleen katsomatta näyttävät säilyvän ikuisesti nuorina.
Photoshopin taikavoima tiedetään, samoin plastiikkakirurgian, mutta onko Madonnalla tai 56-vuotiaalla, yhä ketteräliikkeisellä Tom Cruisella käytössään personal trainerin lisäksi muilta salattu nuoruudenlähde?

Laulaja Madonna
Kuusikymppisen Madonnan on sanottu elävän kuin huippu-urheilija. Laulaja Madonna Kuva: EPA-EFE Madonna,Aikuisen naisen joulukalenteri

Todennäköisesti. Tähden iho pysyy rypyttömänä ja kimmoisana, nivelet liikkuvina ja lihakset muhkeina luultavasti hormonihoidoilla!

Kasvuhormoni hGH:n on epäilty olevan Hollywood-tähtien loiston takana, sillä ikääntymistä vastaan taistellaan lukuisilla losangelesilaisilla anti agegin -klinikoilla sen ja muiden hormonivalmisteiden avulla.

Euroopassa julkkikset, huippu-urheilijat ja -johtajat saavat brittiläisen Daily Mail -lehden mukaan rahalla nuoruutta tohtori Pinto Coelhon klinikalta.

Portugalilaisen tohtori Coelhon vastaanotolla asiakkaalle räätälöidään bioidenttisiä hormonihoitoja jo hyvissä ajoin ennen kuin vaihdevuosi- tai vanhenemisoireita ilmestyy. Hormoniguru suosittaa hoitoja kaikille 35 vuotta täyttäneille.

Gynekologi Maija Kajan sanoo, että Coelhon opeissa on tiettyä logiikkaa.
– Vasta hormonikorvaushoidon alettua moni potilaistani on ymmärtänyt kärsineensä jo vuosikaudet estrogeenin vähyydestä ja sen aiheuttamista vaihdevuosioireista.

– Näyttää siltä, että hormonikorvaushoitoa saavat naiset voivat paremmin, tarvitsevat vähemmän lääkkeitä ja sairauslomia sekä elävät pidempään kuin naiset, jotka korvaushoitoa eivät käytä.

Kuka tietää, ehkä hormonit ovat kohta yhtä arkista itsestähuolehtimista kuin kampaamokäynti, ihonhoito tai hampaiden harjaus?

Hormonit ovat sisäisiä suojelijoitamme.― Gynekologi Maija Kajan

Yli-ikäinen ja tarpeeton ihminen? Aikuisen naisen joulukalenteri avautuu 1.12.2018

Maria Månsson (Mari Perankoski) makaa vatsallaan lattialla ja puuhastalee tonttuovella.
Maria Månsson (Mari Perankoski) makaa vatsallaan lattialla ja puuhastalee tonttuovella. Kuva: Yle/ Aikuisen naisen joulukalenteri Mari Perankoski,Aikuisen naisen joulukalenteri
Aikuisen naisen joulukalenteri on komedia aikuisen naisen mielen, sielun ja kehon tilasta joulukuun ensimmäisestä päivästä jouluaattoon saakka. Päähenkilö on hedelmöityshoitobiologi Maria Månsson (Mari Perankoski). Jouluhullun, vaihdevuosi-ikäisen Marian pyrkimykset luoda läheisilleen täydellinen joulu epäonnistuvat toistuvasti. Sarja etenee päivittäin 1.– 24.12.2018 Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa, missä se on katsottavissa loppiaiseen 6.1.2019 saakka.
Keskustele