Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kun tv-pappi kilahtaa, niin sielu mieleen livahtaa – maallistuneenkin sohvaperunan synnintunto punnitaan ruudun kirkkaudessa

Huuto syvyydestä on uusi tanskalainen kymmenosainen perhedraama uskosta ja epäluulosta.
Tanskalaisen Huuto syvyydestä -sarjan päärooleissa pappissuvun isä (Lars Mikkelsen) ja poika (Morten Hee). Huuto syvyydestä on uusi tanskalainen kymmenosainen perhedraama uskosta ja epäluulosta. Kuva: Tine Harden Yle TV1,Huuto syvyydestä

Jos ohjelmatarjonnan perusteella vetäisi johtopäätöksiä yleisimmistä ammateista, olisivat ne ilmeisimmin pappi ja poliisi, joskus myös pappi-poliisi hengenheimolaisina tai yhdessä ruumiissa. Lääkärit on nyt lukittu sakastiin ja sarjojen keskiöön on vihitty kirkonmiehet – naisen löysimme papiksi arkistosta!

Vielä vähän aikaa sitten terveydenhoidon termit sykkivät suoneen sarjojen vuoristomaisemissa, vastaanotoilla ja teho-osastoilla, mutta nyt siteeraataan uskonkappaleita, ja fiktiokylän kirkosta on löydetty joko rikoksista kiinnostunut tai henkilökohtaiseen kriisiin ajautunut pappi.

Pohjoismainen sielunmaisema on usein osuvaa myös rajatummassa mittakaavassa. Tanskalaisen Huuto syvyydestä -sarjan (Herrens veje) pappissuvun pää painii suomalaisillekin ahdistavan tuttujen ongelmien äärellä: alkoholismi, isän piinaava perintö ja kyvyttömyys osoittaa tunteita läheisilleen. Karikatyyri kuin Rintamäkeläisistä tai Metsoloista paitsi tummemmin varjoin.

Viinapirujen ja tunnelukkojensa kanssa riehuva isä on suomalaiseen tarinankerrontaan osuva hahmo. Nyt kun perusisäntä tai naapurin mies ei tunteistaan kameroille pukahda, on modernin maailman miehen kriisi istutettu pappiin. Tai sitten erityisen raa’an rikoksen äärellä yksityiselämässäänkin haavoittuvaan poliisiin.

Pohjoismaissa seurakuntaelämä on sallinut papille puolison, ainakin jos hän on vastakkaista sukupuolta. Mutta kuka on sielunpaimenelle sovelias puoliso? Hiljattain seuratun Grantchesterin komea anglikaanipappi viihtyi kulmia nostattavan tiiviisti toiselle vihityn naisen seurassa. Suomalainen edelläkävijä on ollut nainen Kotikadun pappina ja avionrikkojana.

Katolisen kirkon isien draaman kaaressa seurataan usein myös tukahdutettua seksuaalisuutta. Jos jumala kieltää avioliiton ja seksin, niin onko runkkaus syntiä? Särkynyt enkeli -sarjan katolisella papilla oli onneksi uskottunaan kollega, jonka kanssa jakaa rippituolin ja oman sisäisen myllerryksen tulet.

Draamasarjan päähenkilön piinaavia kysymyksiä seuratessa miettii, onko esimerkiksi brittiyhteisöissä pappi läheisempi? Tuntevatko katsojat myötätuntoa papin kamppailuissa tai ovatko normit yhteisölle niin tärkeitä, että niitä tahdotaan myös sarjassa vahtia tai tulkita uusiksi? Vai onko pappi niin sopivan etäinen ja vieras arkielämästä, että papin petosta voi rajummin retostella ilman pelkoa naapurin loukkaamisesta?

Jos papista poistaa lihan himot kokonaan, jää jäljelle pilke silmässä yhteisön maallisia rikkomuksia havainnoiva hahmo. Isät Brown ja Matteo ovat melkein kuin kylänmiehiä, mutta kuitenkin yläpuolellamme ja kaapu päällä pyöräillessään häivähdys menneestä ajasta.

Suomessa papit olivat pitkään herroja, yhteiskunnan harvoja korkeasti koulutettuja myös maallisen lain tulkitsijoita. Pappia on pelätty, kansallistarinoissammekin kirkon edustaja höykyttää Seitsemää veljestä ja itkettää aviottomia äitejä. Herran ja papin pelkoon on Suomessa käyty käsiksi huumorilla. Nokkelasanaisen poliisin pappiskaveri onkin Suomessa hiukan hömelö, ja vähäsen on rienatakin tohdittu.

Tanskalaisessa Huuto syyvydessä -sarjassa on ekumenian hengessä henkisyyden tutkintaa myös muissa kirkkokunnissa ja yhteiskunnassa. Aika on suurten sanomien ja suurten puhujien.

Ruudun kirkkauteen meitä kutsutaan sieluamme tutkimaan.

Keskustele
  • Areenan PlayStation 3 -sovelluksen toiminta loppuu tammikuun lopussa

    PlayStation 3:n Areena-tuki loppuu

    Areenan PlayStation 3 -sovellus lakkaa toimimasta ensi vuoden tammikuun lopussa. Sovelluksen lopettamispäätös johtuu siitä, että PlayStation 3 -laitteilla Areenan käyttö on ollut pysyvästi laskussa. Tällä hetkellä Areenaa käytetään viikossa noin neljällä tuhannella PS3-laitteella. PS3:n Areena-sovellus alkaa pian kertoa sovelluksen käynnistyksen yhteydessä sovelluksen tuen loppumisesta.

  • Areenan tallenteet suomalaisten käyttöön EU-alueella myös selaimella

    Areenan tallenteet EU-alueella myös selainpalvelussa

    Areenan käyttö EU-alueella etenee. Nyt EU:ssa matkailevien suomalaisten on mahdollista katsella ja kuunnella kaikkia tallenteita Areenan selainpalvelussa. Toissa vuonna Yle avasi Areenan mobiilisovellusten käytön kaikille kotipaikkansa vahvistaneille suomalaisille. Yle oli toinen yleisradioyhtiö EU:ssa ja ensimmäinen pohjoismainen julkisen palvelun yhtiö, joka toteutti tämän toiminnallisuuden.