Hyppää pääsisältöön

"Kynärissä" vaaditaan nopeita refleksejä ja strategiataitoja – CS:GO on taktisten ammuntapelien kruununjalokivi

Overpass-kartta
Overpass-kartta Kuva: Valve Corporation overpass

Ikoninen Counter-Strike kuuluu kiistatta sekä ammuntapelien että e-urheilun kunniagalleriaan. Pelisarjan "uusin" osa Global Offensive on jo yli kuusi vuotta vanha, mutta hyväksi koettu kilpapelikonsepti vain yksinkertaisesti toimii.

Counter-Strike: Global Offensivessa, eli tuttavallisemmin CS:GO:ssa (tai suomalaisittain "kynärissä") peruspeli ei ole muuttunut miksikään sitten jo vuosituhannen taitteessa julkaistun alkuperäisen CS:n – joka vieläpä aluksi oli vain pelkkä modi Valven legendaariseen Half-Life -ammuskeluun.

Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike
Counter-Strike Counter-Strike: Global Offensive
  • Julkaisija: Valve Corporation (2012)
  • Alustat: Microsoft Windows, OS X, PlayStation 3, Xbox 360, Linux
  • Parhaimmillaan yli 850 000 samanaikaista pelaajaa (huhtikuu 201).
  • Pelattavana suuri määrä erilaisia pelimuotoja ja karttoja.
  • Kilpaturnauksissa pelataan karttoja Mirage, Dust2, Inferno, Nuke, Cache, Cobblestone, Overpass.

CS:ssä kaksi viiden hengen tiimiä taistelee kierros kierrokselta voitosta pienessä, suljetussa kartassa. Toisen jengin pelaajat ovat terroristeja (eli "teroja") ja toiset poliisin erikoisyksikön sotureita (counter-terroristeja eli "CT").

Joka kierroksella terroristit yrittävät virittää pommin yhdelle kartan kahdesta pommipaikasta, kun taas erikoisjoukot yrittävät estää tämän katalan juonen. Jos pommi menee maahan, saavat sinivuokot vielä yrittää kaapelien katkaisua ("defuse"). 35 sekunnin tikityksen jälkeen räjähtää.

Viidentoista pelatun kierroksen jälkeen osia vaihdetaan, ja esimmäisenä 16 erävoittoa saavuttanut joukkue voittaa pelin. Saattaa kuulostaa simppeliltä, mutta perusräiskinnältä näyttävän ulkokuoren alla ruksuttaa sekä nopeita hoksottimia että strategista älyä vaativa taktinen joukkuepeli.

Counter-Strike: Global Offensive
Puukko kuuluu jokaisen CS-soturin perusaseistukseen. Sillä huitoo lähelle, mutta kauas ampumiseen tarvitaan jo pyssy. Counter-Strike: Global Offensive Counter-Strike: Global Offensive,e-urheilu

CS:GO on taktisten ammuntapelien kruununjalokivi, ja usein uusia tiimityötaitoja vaativia FPS-pelejä verrataan juurikin Counter-Strikeen. Vihuihin osuminen vaatii tarkkuutta ja nopeita refleksejä, mutta paremmin yhteistä strategiaa noudattava joukkue vie yleensä voiton.

Jos kuolema korjaa, pitää pelivuoroa odottaa jälleen seuraavaan kierrokseen. Tapot eli fragit ja kierrosvoitot kartuttavat pelissä virtuaalipankkitiliä ja valuutalla voi ostaa parempia kamppeita ja aseita. Tämä tarkoittaa sitä, että räiskimisen lisäksi on osattava seurata pelin sisäistä ja joukkueiden välistä ekonomiaa: milloin on fiksua ostaa järeä tykki ja milloin taas säästää?

Counter-Strike
Mitä tehokkaampi ase, sitä enemmän se CS:GO:ssa maksaa. Kuolleen kaverin tai vihun pyssyn voi myös napata maasta. Counter-Strike Kuva: Valve Counter-Strike: Global Offensive

Pyssyjä on 34 erilaista ja ne käyttäytyvät luonnollisesti erilailla. Pistooli löytyy jokaisen soturin taskusta, mutta en kantama ei riitä kauas tai tulitahti kiivaaseen taistoon. Kuularuiskuilla ampuu vinhaan, kun taas AWP-tarkkuuskiväärillä voi pudottaa vihun yhdellä, tarkalla kudilla.

Kranaattien käyttö on CS:GO:ssa melkein kuin taidetta. Taitava heittäjä pakottaa molotovin coctailillaan piilottelevan vihulaisen avoimelle, kun taas oikea-aikainen valokranaatti sokaisee hetkeksi koko vastustajan tiimin. Savukranaateilla voidaan suojata niin oma eteneminen kuin luoda näkökenttää rajoittavia seinämiä – sekä sammuttaa taktisesti molotovin coctailin synnyttämä liekkimeri.

CS:GO pelitilanne
CS:GO-ottelun katsojat näkevät enemmän kuin pelaajat. Hyödyllisen otteludatan lisäksi myös esimerkiksi pelaajien terveystilanne näkyy ruudulla: kuvassa Elizan punaiset lahkeet viittaavat siihen, että pelaaja on jo ottanut osumaa.. CS:GO pelitilanne Counter-Strike,cs:go counter-strike peli

CS:GO:n kilpakartat ovat tarkkaan mietittyjä ja hiottuja kokonaisuuksia. Huippupelaajat tuntevat niiden jokaisen väylän, ikkunan, tasanteen ja nurkan kuin omat taskunsa. Kilpapeleissä joukkueet toteuttavatkin kierroksilla etukäteen harjoiteltuja kuvioita, joten erilaiset vastustajan jengiä sekoittavat hämäysliikkeet ja bluffit ovat olennainen osa CS:GO-ottelua.

Lue lisää ja katso karttaesittelyt Yle E-urheilun CS:GO-oppaasta!

FTW Live x CS:GO

Perjantaina 2.11. FTW Liven suorassa lähetyksessä seurataan CS:GO-huippuottelua. Karsinnat selvittänyt Jämsän Jätehuolto saa vastaansa kotimaan legendoista kootun kynäritiimin.

FTW:n erikoisjoukkueessa pelaavat Gylffi, eeddspeaks, S1rva, diSTURBED sekä aNGeldusT.

FTW Liven studiossa lähetystä isännöi tutusti Aleksi "MrJallu101" Koli. Asiantuntijavieraana nähdään Ylen e-urheilustudiosta tuttu CS:GO-asiantuntija Jenni "NapuliX" Kåla.

Seuraa FTW Liveä suorana perjantaina 2.11. kello 22 alkaen TV2:ssa, Yle Areenassa ja FTW Liven YouTubessa.

Lue lisää: Aleksi "MrJallu101" Koli luotsaa uutta FTW Liveä