Hyppää pääsisältöön

Luo 70-luvun malli alkoholimusteella YUPO-paperille ja vanhoihin lautasiin

Muistatko 70-luvun? Jos et ole itse kokenut sitä, niin olet varmasti nähnyt kuvia silloisesta uskomattoman voimakkaasta värimaailmasta. Suuria kuplivia kuvioita kaikissa väreissä.

Jos haluat kotisi seinälle palasen sitä tunnelmaa, kehotan kokeilemaan alkoholimustetta.

Alkoholimustetta on monissa eri sävyissä, ja se soveltuu käytettäväksi ei-huokoisille materiaaleille, kuten posliinille, kaakelille ja metallille.

On myös erityistä muovipaperia, YUPO-paperia, jonka pinta tekee sen, että väri jatkaa liikettä niin kauan, että lisätään uusi väri.

Ennen kuin ryhdyt työhön, varmista riittävän hyvä ilmastointi. Pulloissa on monia varoitusmerkkejä, mutta jos käytät tervettä järkeä, ei ole mitään vaaraa.

Tarvikkeet:

  • alkoholimuste
  • puhdistusalkoholi
  • kumikäsineet
  • vanupuikkoja
  • YUPO-paperia (muovipaperia)
  • vanhoja posliinilautasia
Abstrakti kuvataidetta Srömössä
Abstrakti kuvataidetta Srömössä Kuva: YLE/Esa Saari Strömsö,Camilla Forsén-Ström,taide

Taidetta YUPO-paperille

Paras tapa aloittaa, on aivan yksinkertaisesti tiputtaa väriä paperille. Vaihtelut ovat suuria riippuen siitä, miten montaa väriä käytät.

Pudota yksittäisiä pisaroita, jotka vähitellen koskettavat toisiaan. Jatka sitten pudottamalla muutama pisara uutta väriä. Taideteos jatkaa muuttumista niin kauan kuin lisäät uusia värejä.

Värejä saa poistettua kastamalla vanupuikon pudistusalkoholiin ja sitten koskettamalla paperia varovasti. Palloja, raitoja ja kuvioita voi luoda tällä tavalla.

Väri kuivuu hyvin nopeasti. Kun työ on täysin kuiva, voit jatkaa mallin kehittelyä tussin kanssa. Sinun täytyy ensin kokeilla, millainen vedenkestävä tussi ei sotke pintaa.

Kuvataidetta Strömsössä
Kuvataidetta Strömsössä Kuva: YLE/Esa Saari Strömsö,Camilla Forsén-Ström,taide

Vanhat lautaset sopivat täydellisesti muutettaviksi taideteoksiksi

Toisin kuin muovipaperi lautasen pinta vaatii käsittelyn puhdistusalkoholilla, muuten väri jää pinnalle vain yhdeksi möykyksi.

Pyyhi lautanen alkoholilla niin, että se näyttää hiukan samealta. Mitä enemmän pintaan jää alkoholia, sitä juoksevampaa väristä tulee. Sitten voit aloittaa tiputtelun.

Älä luovu toivosta, vaikka väri valuu yhteen värilätäköiksi. Anna värien kuivua hiukan ja kokeile sitten poistaa osa väristä vanupuikkojen avulla. Tulos voi muuttua silmänräpäyksessä aivan ilmiömäisen hienoksi.

Lautaset on tarkoitettu vain koristeiksi (ei ruokailuastioiksi). Hienoimmalta ne näyttävät seinälle ripustettuina.

Paperista voi sen sijaan tehdä kortteja, pieniä tauluja tai käyttää sitä skräppäyksessä tai skannata se ja tehdä käärepaperia. Mahdollisuuksia on monia.

Työhön voi käyttää erilaisia leimasintyynyjä, tikkuja ym. luomaan erilaisia efektejä ja liikettä väriin. Leiki, kokeile ja pidä hauskaa!

Kaksi pientä tauluja Strömsön seinässä
Kaksi pientä tauluja Strömsön seinässä Kuva: YLE/Esa Saari Strömsö,Camilla Forsén-Ström,taide