Hyppää pääsisältöön

Mikko Kuustonen ihastui Eijan runoihin ja taikoi niiden innostamana uuden joululaulun

Mikko Kuustonen
Mikko Kuustonen Kuva: Yle / Jussi Nahkuri Mikko Kuustonen,Anna laulu lahjaksi

Vuosi sitten Radio Suomi pyysi kuuntelijoilta tarinoita uusien joululaulujen pohjaksi. Nyt laulut on tehty, levy julkaistu ja laulut kuullaan konsertissa 15.12. 2018. Mikko Kuustosen laulu pohjautuu kouvolalaisen Eijan lähettämiin runoihin. Niistä löytyi joulun tunnelma, ajan pysähtyminen.

Mikko ja Eija eivät ole koskaan tavanneet, mutta yksi Anna Laulu Lahjaksi -levyn ja -konsertin uusista joululauluista perustuu heidän yhteistyöhönsä. Eija Kouvolasta vastasi vuosi sitten Radio Suomen pyyntöön ja lähetti runojaan innostamaan huippumuusikoita uusien joululaulujen tekoon.

Runot tekivät vaikutuksen Mikkoon ja inspiroivat hänet säveltämään ja sanoittamaan laulun Huoneen täydeltä Pyhää.

– Pidin runoistasi kovasti. En lähtenyt lainaamaan sanojasi enkä ryöväämään runokieltäsi, vaan etsin runoistasi tunnelmaa, johon olisi helppo ja innostavaa tarttua, kertoo Mikko Eijalle heidän ensimmäisessä puhelinkeskustelussaan.

– Teksteissäsi oli paljon pysäyttävän kaunista. Minuun teki suuren vaikutuksen toisen runosi kohta, jossa kirjoitat: En tahdo sanoa hyvästi / vain sulkea sydämeni / ettei lainattujen päivien hiekka / milloinkaan meistä loppuisi, Mikko lausuu Eija lähettämiä riimejä.

Mikko sanoo tavoittaneensa Eijan runoista joulun tunnelman, ajan pysähtymisen.

Eijan lapsena näkemä uni saa Kuustosen nauramaan ääneen

Eija kertoo puhelun aikana myös Mikkoon liittyvän unen, jonka hän näki 11-vuotiaana.

– Siinä unessa sanottiin, että Mikko Kuustosella on yhteys maailmankaikkeuteen.

Paljastuksesta seuraa paljon hersyvää naurua ja sanailua.

– Kymmenvuotiaana kuuntelin paljon Mikkoa, Edu Kettusta ja Pekka Ruuskaa, siitä se uni varmaan tuli, Eija selittää.

– Älä vaan lopeta kirjoittamista, unen näkemiset voisit lopettaa, Mikko toivottaa puhelun lopuksi.

Eija haluaa antaa laulun lahjaksi parhaalle ystävälleen, joka on aina tukenut häntä proosarunojen kirjoittamisessa.

Huoneen täydeltä Pyhää ja kymmenen muuta uutta joululaulua kuullaan tähtiartistien esittämänä Anna Laulu Lahjaksi -konsertissa lauantaina 15.12.2018. Konsertti kuullaan suorana Yle Radio Suomessa ja Yle Areenassa. Se nähdään tallenteena joulupäivänä Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa.

Kuuntele Mikon ja Eijan keskustelu Areenassa. Juontajana on Olga Ketonen.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi