Hyppää pääsisältöön

Tee oma hiuslakkasi vodkasta ja sitruunasta

Useimmat kylpyhuoneen kaapissa olevista tuotteista voi valmistaa yksinkertaisista ja luonnollisista tuotteista. Tässä on yksinkertainen ohje kotitekoiseen hiuslakkaan ilman kemikaaleja.

Hiuslakan tarkoitus on saada hiussuortuvat tarttumaan yhteen, kun kampaus on valmis, ja siihen voidaan käyttää sitrushedelmissä olevaa sokeria.

Tavallinen sokerivesi tekee hiuksista jäykät ja kovat, mutta jos käyttää sitruunaa tai appelsiinia, syntyy keskijoustava hiuslakka, joka pitää kampauksen paikoillaan, mutta saa hiukset tuntumaan koskettaessa melko luonnollisilta.

Sitruuna sopii hyvin blondeille tai sille, jota ei haittaa, että hiukset vaalenevat hiukan auringossa. Tummahiuksisille sopii paremmin appelsiini.

Ihme kyllä sitruskeitos ei tuoksu erityisen hyvältä, joten siihen voi olla mukava tiputtaa muutama pisara eteeristä öljyä.

Tarvikkeet:

 • 4 dl vettä
 • 1 sitruuna tai appelsiini
 • 1 rkl vodkaa
 • 8 pisaraa valinnaista eteeristä öljyä (laventeli tai rosmariini sopii hyvin)
 • suihkepullo
Kattila, jossa sitruunan paloja kiehumassa
Kattila, jossa sitruunan paloja kiehumassa Kuva: Yle/Esa Saari sitruuna,Hiuslakka,Alexandra De Paoli,Strömsö (tv-ohjelma)

Tee näin:

 1. Leikkaa sitruuna paloiksi ja keitä 4 desilitrassa vettä 10 minuuttia.
 2. Siivilöi pienireikäisen siivilän tai suodatinkankaan läpi niin, ettei hedelmänlihaa pääse mukaan (se voi tukkia suihkepullon suihkutusmekanismin).
 3. Kaada sitruskeitos suihkepulloon.
 4. Kaada ruokalusikallinen vodkaa pieneen astiaan.
 5. Pudota valinnaista eteeristä öljyä mukaan ja sekoita.
 6. Kaada seos suihkepulloon.
 7. Laita kansi päälle ja ravista.
 • Rapea tofu helppotekoisen teriyakikastikkeen kera

  Tällä yksinkertaisella niksillä saat siitä maukkaampaa.

  Saat tofusta rapeaa, jos pyörittelet sen esimerkiksi maissi- tai riisijauhossa ennen paistamista. Tällä yksinkertaisella niksillä saat siitä maukkaampaa.

 • Kotitekoinen tofu maistuu paremmalta ja tulee halvemmaksi kuin kaupasta ostettu

  Noudata Strömsön vaiheittaista ohjetta.

  Tofun tekeminen itse on kuin kokkaamista pitkän kaavan mukaan. Se vaatii aikaa, mutta valmiissa tofussa on enemmän makua ja parempi koostumus kuin kaupasta ostetussa. Kilo soijapapuja maksaa kolmisen euroa, ja siitä tulee neljästä viiteen tofupalaa. Hinnaksi tulee noin puolet ostotofun hinnasta. Ei paha.

 • Rakenna ammattimaisia esteitä kepparikisoihin

  Erikoiseste kruunaa radan.

  Esterata on mukavampi, jos joukossa on edes yksi oikein hieno este. Jim näyttää kolme mallia, jotka voi rakentaa itse, jos on edes vähän kätevä käsistään.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa