Hyppää pääsisältöön

Uusia ääniä The Squaresta Grace Jonesiin: Teeman elokuvafestivaali tulee taas!

Grace Jones poseeraa, kuvassa myös Teeman elokuvafestivaalin logo.
Grace Jones poseeraa, kuvassa myös Teeman elokuvafestivaalin logo. Teeman elokuvafestivaali,Grace Jones,Grace Jones: Bloodlight and Bami,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Elokuvaparatiisi saapuu taas kotisohvallenne, sillä Teemalla on kahden elokuvafestivaalin vuosi. Neliössä tavataan!

Elokuvat valtaavat Teeman marras-joulukuun vaihteessa, jo toisen kerran tänä vuonna. Viiden päivän aikana 28.11.–2.12. tarjotaan komea kattaus uutta elokuvaa ja parasta elokuvamusiikkia.

Kun maaliskuun festivaalilla sukellettiin syvälle David Lynchin maailmoihin, nyt kuunnellaan uusia omaperäisiä ääniä Kreikasta, Turkista, Saksasta, Ranskasta ja Ruotsista. Lisäksi luvassa on totaalista elokuvafanitusta ja suurenmoista elokuvamusiikkia Ennio Morriconesta Ryuichi Sakamotoon. Kaikki festivaalin 15 elokuvaa ovat katsottavissa Areenassa.

Elokuvaohjaaja Ruben Östlund apinan kera. The Square -elokuvan mainoskuva.
Ruben Östlund ja Tiby. Elokuvaohjaaja Ruben Östlund apinan kera. The Square -elokuvan mainoskuva. Kuva: Triart/Tobias Henriksson Ruben Östlund,The Square,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Festivaalin tunnuselokuva on keskustelua herättänyt runsaudensarvi, jonka saamme tv-ensi-iltaan ilahduttavan tuoreeltaan. Cannesin pääpalkinnon voittanut, tänä vuonna Oscareista kisannut The Square on täynnä neliön sisältä karkaavia provosoivia ajatuksia nykytaiteesta, laumasieluisuudesta, poliittisesta korrektiudesta ja eläimellisyydestä. Ruben Östlundin visioita tulkitsevat Claes Bang, Elisabeth Moss ja kääpiösimpanssi nimeltä Tiby.

"Vuoden parhaimpia elokuvia", kirjoitti Keskisuomalainen ja antoi viisi tähteä The Squarelle. "Pitäisi olla pakkokatsottavaa kaikille", ilmoitti Episodi ja jakoi niinikään viisi tähteä. "Hämmentyneenä ei voi kuin haukkoa henkeään ja nauraa mukana", raportoi Ilta-Sanomat viiden tähden kera: "Kuin taidokkaasti hiottu timantti."

The Squaren lisäksi luvassa on 11 ensiesitystä, joista tuoreimmat ovat valmistuneet tänä vuonna, sekä kolme modernia klassikkoa joita kannattaa katsoa korvat auki: Ennio Morriconen säveltämät Cinema Paradiso ja Taistelu Algeriasta sekä outoja ääniä salakuunteleva salaliittotrilleri Keskustelu.

Keskustelu-elokuvan juliste.
Keskustelu-elokuvan juliste. Keskustelu,Elokuvajuliste,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Ensiesityksensä saavat Kreikan uuden aallon ("new weird", "outo aalto") kaksi avainteosta Kulmahammas ja Chevalier. 2010-luvulla maailmalla puhuttanutta uutta kreikkalaista elokuvaa ei ole Suomessa vielä televisiossa nähty, nyt on siis korkea aika!

Reaaliajassa tapahtuva ja huikeasti yhdellä jatkuvalla otolla kuvattu Berliini-trilleri Victoria, turkkilaissisarusten rankka mutta myös iloa ja toivoa sisältävä kasvutarina Mustang sekä elokuvaa ja elämää opiskelevien nuorten haikeankaunis kuvaus Oppivuodet pariisilaisittain ovat festivaalin muita uusia fiktioita, jälkimmäinen niin uusi että se nähtiin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syyskuussa.

Teeman festivaalin kattaukseen kuuluvat jo perinteisesti myös parhaat elokuva-aiheiset dokumentit. Nyt mukaan pääsivät Filmworker eli Elämäni Kubrickin palveluksessa ja Pääsykokeet – unelmana elokuva. Pääsykokeet ja Oppivuodet käsittelevät samaa teemaa, ja ne esitetään perjantaina ja lauantaina ylimääräisinä matineanäytöksinä.

Teeman alkusyksyn musiikkidokumenttien naisteemaan palaa yksi vuoden kovimmista musiikkielokuvista, Sophie Fiennesin Grace Jones: Bloodlight and Bami. Se nähdään perjantai-iltana.

Mainoskuva dokumenttielokuvasta Score.
Mainoskuva dokumenttielokuvasta Score. Teeman elokuvafestivaali,accuscore

Viikonloppu on muutenkin omistettu musiikille. Pitkä dokumentti Score – elokuvamusiikin mestarit kertoo tunnetuimmista Hollywood-säveltäjistä John Williamsista Trent Reznoriin, historiaa unohtamatta. Yksi suurimmista, 90 vuotta marraskuussa täyttävä Ennio Morricone on luonut lauantai-illan soundtrackin. Cinema Paradiso sopii festivaalille myös siksi, että sen aiheena on rakkaus elokuvaan.

Musiikkiteemaa jatkaa sunnuntaina japanilainen elokuvasäveltäjä, muusikko, entinen näyttelijä ja poptähti Ryuichi Sakamoto, joka on esillä sekä hienossa mietiskelevässä dokumentissa Coda että async-konserttielokuvassa.

Väliaikanumerot keskittyvät nekin elokuvan ääniin. Studiovieraina ovat Suomen omaperäisimpiin musiikin – myös elokuvamusiikin – tekijöihin kuuluvat Laura Naukkarinen eli Lau Nau, Jimi Tenor ja Timo Kaukolampi. Lavasteena on The Square -elokuvan mieleen tuova, Teeman katsojien lahjoittamista vhs-kaseteista koottu valoneliö.

Mekaaninen apina studiossa valoneliössä. Kuva Teeman elokuvafestivaalin studiokuvauksista.
Mekaaninen apina studiossa valoneliössä. Kuva Teeman elokuvafestivaalin studiokuvauksista. Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle Teeman elokuvafestivaali,mekaaninen lelu


Teeman elokuvafestivaalin ohjelmisto


Keskiviikko 28.11.


Keskiviikkona kerrotaan tarinoita miehistä. Festivaalin avaa hieno ja hämmentävä tositarina täydellisestä elokuvalle omistautumisesta, päähenkilönä Leon Vitali, mies Stanley Kubrickin varjosta. Illan fiktioelokuvat ovat Kreikan uuden aallon avainteoksia, ohjaajina Yorgos Lanthimos ja Athina Rachel Tsangari. Kaikki ensiesityksiä.

Klo 20.00
Elämäni Kubrickin palveluksessa (Filmworker) K12
Onni potkaisi näyttelijä Leon Vitalia, kun hän sai roolin elokuvassa Barry Lyndon. Se oli vasta alkua: Vitalista tuli ohjaaja Stanley Kubrickin aivoitusten tulkki, oikea käsi, elokuvatyöläinen, jopa orja. Tony Zierran dokumenttielokuva kertoo tositarinan ainutlaatuisen pyyteettömästä omistautumisesta mestariohjaajalle ja elokuvalle. (USA 2017)

Elokuvaohjaaja Stanley Kubrick, takana hänen assistenttinsa Leon Vitali
Leon Vitali (takana) ja Stanley Kubrick. Elokuvaohjaaja Stanley Kubrick, takana hänen assistenttinsa Leon Vitali Teeman elokuvafestivaali,Filmworker,Stanley Kubrick,Leon Vitali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Klo 21.30
Ääniä elokuvasta
Väliaikanumeroina ääniä elokuvista. Valoneliössä Armomurhaaja-elokuvan musiikista Jussi-palkinnon voittanut Timo Kaukolampi ja modulaarisyntetisaattori nimeltä Wendy – Clockwork Orangen säveltäjän Wendy Carlosin kunniaksi.
Timo Kaukolampi ja maitolasi studiossa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista.
Timo Kaukolampi. Timo Kaukolampi ja maitolasi studiossa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle elokuvamusiikki,muusikot,Teeman elokuvafestivaali,Timo Kaukolampi,Ääniä elokuvasta

Klo 21.35
Chevalier K12
Kuusi miestä luksusjahdilla. Kreikan uuden aallon kärkiohjaajiin kuuluvan Athina Rachel Tsangarin musta komedia miehisestä kilpailuvietistä alkaa harmittomana pelinä keskellä Egeanmerta. Kuka on paras mies kaikessa? Mittaa otetaan muun muassa erektiokulmasta, nukkuma-asennoista ja Ikean huonekalujen kokoamisnopeudesta. (Kreikka 2015)
Mies istuu sängyllä side silmillä. Kuva elokuvasta Chevalier (2015).
Miesten pelejä kreikkalaisittain: Chevalier. Mies istuu sängyllä side silmillä. Kuva elokuvasta Chevalier (2015). Kreikkalainen elokuva,Teeman elokuvafestivaali,Chevalier,Athina Rachel Tsangari,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Klo 23.20
Kulmahammas (Kynodontas) K16
Kreikkalaisen elokuvan ”oudon aallon” läpimurtoteos täynnä mustaa huumoria, omalaatuista tyyliä ja sekopäistä tragediaa. Kertomus rikkaan miehen maailmalta eristetystä perheestä kummallisine kasvatusmenetelmineen ylsi myös Oscar-ehdokkaaksi. Elokuvan ohjasi Yorgos Lanthimos, joka on sittemmin siirtynyt tekemään englanninkielisiä outouksia muun muassa Colin Farrellin kanssa. (Kreikka 2009)
Nuori nainen nelinkontin nurmikolla.side silmillä. Kuva elokuvasta Koiranhammas (Kynodontas eli Dogtooth).
Kasvatusta kreikkalaisittain: Kulmahammas. Nuori nainen nelinkontin nurmikolla.side silmillä. Kuva elokuvasta Koiranhammas (Kynodontas eli Dogtooth). Dogtooth,Teeman elokuvafestivaali,Yorgos Lanthimos,Kreikkalainen elokuva,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018


Torstai 29.11.


Torstaina tarinoita naisista. Denis Gamze Ergûvenin esikoiselokuva kertoo turkkilaisessa kylässä kasvavista sisaruksista, tyttöjen ankarasta kohtelusta ja suuresta vapaudenkaipuusta. Sebastian Schipperin yhdellä otolla kuvattu trilleri häikäisee teknisenä suorituksena, ihastuttaa nuoren modernin naisen muotokuvana ja saa pulssin kohoamaan kiihtyessään öiseksi jännitysdraamaksi. Molemmat ensiesityksiä.

Klo 20.00
Mustang K12
Viiden sisaruksen viaton kisailu kylän poikien kanssa aiheuttaa skandaalin, ja koti muuttuu vankilaksi jossa tyttöjä aletaan valmistella avioliittoja varten. He etsivät kuitenkin aina uusia tapoja ylittää rajojaan. Pariisin la Fémis'ssä ohjaajaksi valmistuneen Denis Gamze Ergûvenin palkintoja kerännyt ja Oscar-ehdokkaaksi yltänyt esikoiselokuva on hieno kertomus sorrosta, unelmista ja vapaudesta. (Turkki 2015)

Viisi tyttöä elokuvassa Mustang
Viisi sisarusta: Mustang. Viisi tyttöä elokuvassa Mustang Mustang,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Klo 21.35
Ääniä elokuvasta
Valoneliössä muusikko, säveltäjä Laura Naukkarinen eli Lau Nau ja pieni modulaarisyntetisaattori.
Lau Nau studiossa modulaarisyntetisaattorinsa kanssa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista.
Lau Nau. Lau Nau studiossa modulaarisyntetisaattorinsa kanssa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Lau Nau,Teeman elokuvafestivaali,elokuvamusiikki,syntetisaattori,analoginen modulaarinen syntesoija

Klo 21.40
Victoria K16
Nuori nainen joutuu väärään seuraan Berliinin yöelämässä. Rikostrilleriksi kiihtyvä draama on kuvattu huikeasti reaaliajassa, yhdellä jatkuvalla otolla. Ohjaus Sebastian Schipper. Pääosissa Laia Costa, Frederick Lau ja Franz Rogowski. (Saksa 2015)
Hahmoja yössä. Sininen kohtaus saksalaiselokuvasta Victoria (2015).
Berliinin yössä: Victoria. Hahmoja yössä. Sininen kohtaus saksalaiselokuvasta Victoria (2015). Teeman elokuvafestivaali,Sebastian Schipper,Victoria (elokuva 2015)

Klo 23.50
Lau Nau: Poseidon
Lau Nau saapui Ylen studiolle jouhikkotaiteilija Pekko Käpin, kosketinsoittaja Arttu Punkkisen ja 20-henkisen kuoron kanssa. Päivän päätteeksi tallessa oli ennennäkemätön live-esitys vedenalaisessa fantasiamaailmassa. Ensiesitys televisiossa.
Lau Nau meren pohjalla eli studiossa musiikkivideossa Poseidon.
Poseidon. Lau Nau meren pohjalla eli studiossa musiikkivideossa Poseidon. Kuva: Sami Hahtala/Yle Lau Nau,Teeman elokuvafestivaali,musiikkivideot,laura naukkarinen


Perjantai 30.11.


Perjantai-ilta on täynnä taidetta, energiaa ja eläimellistä menoa. Festivaalin avainelokuva The Square on neliö jossa mitä vain voi tapahtua. Loppuillan tähti Grace Jones on niin kaukana squaresta kuin inhimillisesti on mahdollista. Lisäksi ranskalainen iltapäivä kello 13. Kaikki ensiesityksiä.

Apina istuu sohvalla. Ruutukaappaus elokuvasta The Square (2017)..
"Kaikissa jutuissa pitäisi olla apina." –Ruben Östlund. Apina istuu sohvalla. Ruutukaappaus elokuvasta The Square (2017).. Teeman elokuvafestivaali,The Square,Ruben Östlund,apinat,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Klo 13.00–15.00
Teeman elokuvafestivaalilla vietetään kaksi ylimääräistä iltapäivää ranskalaisissa cinefiilitunnelmissa. Matineaelokuvat vievät katsojat Pariisiin tulevien elokuvantekijöiden – ainakin sellaisesta urasta haaveilevien – seuraan. Perjantaina dokumenttia, lauantaina fiktiota samasta teemasta.
Pääsykokeet – unelmana elokuva (Le concours)
Ohjaaja Claire Simon on päässyt seuraamaan poikkeuksellisen läheltä Ranskan kuuluisimman elokuvakoulun, pariisilaisen la Fémis'n pääsykokeita ja opiskelijoiden yrityksiä edetä kohti unelma-ammattia. Dokumenttielokuvan Suomen-ensi-ilta. (Ranska 2016)

Elokuvakouluun pyrkijät kokeessa dokumentissa Pääsykokeet - unelmana elokuva (Le Concours)
Pääsykokeet. Elokuvakouluun pyrkijät kokeessa dokumentissa Pääsykokeet - unelmana elokuva (Le Concours) Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Klo 20.00
Ruben Östlund ja elävä kuva
"Minulle on tärkeää päästä irti genreistä ja kategorioista", toteaa nuori Ruben Östlund Cannesin elokuvajuhlilla. Hän sanoo tekevänsä mieluummin elävää kuvaa kuin elokuvaa. Haastattelu vuodelta 2008, kymmenen vuotta ennen The Squarea.

Mies ja lapset katsovat taideteosta elokuvassa The Square
Ruben Östlundin neliö. Mies ja lapset katsovat taideteosta elokuvassa The Square Teeman elokuvafestivaali,The Square,Ruben Östlund,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018
Valoneliö studiossa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista.
Teeman festivaalin valoneliö. Valoneliö studiossa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Klo 20.05
The Square K12
Pistävä komedia nykytaiteesta, poliittisesta korrektiudesta, eliitin asenteista, mediasta, neliöistä ja eläimellisyydestä meissä kaikissa. Kantaaottavaa The Square -taideteosta suunnitteleva museokuraattori ajautuu henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kriisiin. Ruben Östlundin ohjaama elokuva on voittanut muun muassa Cannesin elokuvafestivaalin pääpalkinnon, Euroopan parhaan elokuvan palkinnon ja Oscar-ehdokkuuden. Pääosissa Claes Bang, Elisabeth Moss ja Dominic West. (Ruotsi 2017)

Oleg (Terry Notary) seisoo illallispöydän päällä ilman paitaa elokuvassa The Square
Pelottava performanssi: The Square. Oleg (Terry Notary) seisoo illallispöydän päällä ilman paitaa elokuvassa The Square The Square,Teeman elokuvafestivaali,Ruben Östlund,Terry Notary,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Klo 22.30
Elokuvan jälkeen: The Square neliössä
Mitä The Square kertoo maailmasta, taiteesta ja meistä? Helmi Kajaste, Jussi Heinonkoski ja Jussi Tarvainen keskustelevat valoneliössä Ruben Östlundin elokuvasta.
Helmi Kajaste, Jussi Heinonkoski ja Jussi Tarvainen keskustelevat valoneliössä.
Elokuvan jälkeen: The Square. Helmi Kajaste, Jussi Heinonkoski ja Jussi Tarvainen keskustelevat valoneliössä. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Teeman elokuvafestivaali,The Square,Draama-Helmi,Elokuvan jälkeen: The Square neliössä

Klo 22.35
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Ainutlaatuinen nainen, ääni, karisma, energia ja tarina: Grace Jones loistaa dokumenttielokuvassa, jossa musiikki ja elämä kietoutuvat ylväästi ja rosoisesti yhteen. Sen on ohjannut Slavoj Žižekin kanssa huikeita elokuvadokumentteja tehnyt Sophie Fiennes. (Britannia 2018)
Grace Jones lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta Grace Jones: Bloodlight and Bami.
Taideteos lavalla: Grace Jones. Grace Jones lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta Grace Jones: Bloodlight and Bami. laulajat,populaarimusiikki,Teeman elokuvafestivaali,dokumenttielokuvat,Grace Jones,Grace Jones: Bloodlight and Bami,naislaulajat,teeman rockdokumentit


Lauantai 1.12.


Lauantai-ilta on omistettu maailman parhaalle elokuvamusiikille. Uuden Score-dokumenttielokuvan jälkeen kumarretaan syvään alan mestarille, 90-vuotiaalle Ennio Morriconelle. Lisäksi rakastetaan täysillä elokuvaa, niin kuin vain hurmaava Oscar-voittaja Cinema Paradiso voi sen tehdä. Elokuvaa palvotaan myös ranskalaisessa matineassa.

La klo 13.00–15.15
Oppivuodet pariisilaisittain (Mes provinciales) K12
Nuori mies saapuu Lyonista Pariisiin opiskelemaan elokuvaa, sekä rakkauden ja ystävyyden sääntöjä. Jean-Paul Civeyracin lämmöllä ja ironialla ohjaama haikeankaunis elokuva kertoo oman tien ja äänen etsimisestä älyllisesti itsevarmojen ikätovereiden keskuudessa. Pääosissa Andranic Manet, Corentin Fila, Gonzague van Bervesseles, Sophie Verbeeck. Upouusi elokuva nähtiin myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syyskuussa. (Ranska 2018)

Nuori mies lähikuvassa. Kuva elokuvasta Oppivuodet pariisilaisittain (Mes provencales).
Oppivuodet pariisilaisittain: Andranic Manet. Nuori mies lähikuvassa. Kuva elokuvasta Oppivuodet pariisilaisittain (Mes provencales). Teeman elokuvafestivaali,A Paris Education,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Klo 20.00
Score – elokuvamusiikin mestarit (Score: A Film Music Documentary)
"Jokaisen suurenmoisen elokuvan takana on suurenmoinen elokuvasäveltäjä." Dokumenttielokuva maailman parhaista ja tunnetuimmista elokuvamusiikin tekijöistä Ennio Morriconesta Trent Reznoriin. Mukana muun muassa Hans Zimmer, Danny Elfman, John Williams, Quincy Jones ja Rachel Portman. Ohjaus Matt Schrader. (USA 2016)
Kapellimestari johtaa selin luurin päässä. Julistekuva dokumenttielokuvaan Score.
Kapellimestari johtaa selin luurin päässä. Julistekuva dokumenttielokuvaan Score. Teeman elokuvafestivaali,elokuvamusiikki,Score – elokuvamusiikin mestarit

Klo 21.30
Ääniä elokuvasta
Ääntä ja puhetta elokuvista ja elokuvamusiikista. Valoneliössä Jimi Tenor ja huilu.
Jimi Tenor soittaa huilua valoneliössä. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista.
Jimi Tenor. Jimi Tenor soittaa huilua valoneliössä. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Jimi Tenor,Teeman elokuvafestivaali,elokuvamusiikki,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Klo 21.35
Cinema Paradiso (Nuovo Cinema Paradiso) S
Oscarilla palkittu sykähdyttävä kertomus sisilialaiskylästä, jossa vuosikymmenien vieriessä ja pikkupojan varttuessa aikuiseksi elämän keskipisteenä säilyy paikallinen elokuvateatteri. Ohjaus Giuseppe Tornatore. Pääosissa Philippe Noiret, Jacques Perrin ja Salvatore Cascio. Musiikki Ennio Morricone. (Italia 1988)
Koneenkäyttäjä Alfredo (Philippe Noiret) Totò (Salvatore Cascio) elokuvateatterin konehuoneessa elokuvassa Cinema Paradiso
Elokuvaparatiisi. Koneenkäyttäjä Alfredo (Philippe Noiret) Totò (Salvatore Cascio) elokuvateatterin konehuoneessa elokuvassa Cinema Paradiso Teeman elokuvafestivaali,Cinema Paradiso,Philippe Noiret,Salvatore Cascio,Giuseppe Tornatore,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Klo 23.35
Taistelu Algeriasta (La Battaglia di Algeri) K16
Ennio Morriconen musiikki soi mieleenpainuvasti elokuvassa, joka kertoo Algerian julmasta itsenäistymissodasta ranskalaista siirtomaaisäntää vastaan. Elokuva herätti huomiota dokumentaarisella tyylillään ja vaikean aiheen puolueettomalla käsittelyllä. Se oli Oscar-ehdokkaana ja sai Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon. Ohjaus Gillo Pontecorvo. (Italia/Algeria 1965)
Brahim Haggiag poliisin pidättämänä elokuvassa Taistelu Algeriasta
Yhä pelottavan ajankohtainen: Taistelu Algeriasta. Brahim Haggiag poliisin pidättämänä elokuvassa Taistelu Algeriasta Taistelu Algeriasta,Teeman elokuvafestivaali,Gillo Pontecorvo,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018


Sunnuntai 2.12.


Festivaalin viimeinen päivä on omistettu äänten etsinnälle. Iltapäivän avaavat dokumentti ja konsertti, joiden päähenkilö on japanilainen elokuvasäveltäjä Ryuichi Sakamoto. Festivaalin päättää Francis Ford Coppolan moderni trilleriklassikko Keskustelu, pääosissa Gene Hackman ja kuuntelulaitteet.

Gene Hackman kelailee ääninauhaa elokuvassa Keskustelu (The Conversation)
Ääniä etsimässä: Keskustelu. Gene Hackman kelailee ääninauhaa elokuvassa Keskustelu (The Conversation) Teeman elokuvafestivaali,Keskustelu,Gene Hackman,Francis Ford Coppola,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Klo 13.00
Ryuichi Sakamoto: Coda
Intiimi dokumenttielokuva elämästä, kuolemasta, elokuvasta, musiikista, pianoista, tietokoneista ja äänistä, päähenkilönä vaikean sairauden läpikäynyt elokuvasäveltäjä, muusikko, entinen näyttelijä ja poptähti Ryuichi Sakamoto. Ohjaus Stephen Nomura Schible. (Japani/USA 2017)

Ryuichi Sakamoto seisoo selin kameraan metsän edessä. Kuva dokumenttielokuvasta Coda.
Coda. Ryuichi Sakamoto seisoo selin kameraan metsän edessä. Kuva dokumenttielokuvasta Coda. Teeman elokuvafestivaali,Ryūichi Sakamoto,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Klo 14.40
Ryuichi Sakamoto: async-konsertti (Ryuichi Sakamoto: async at the Park Avenue Armory)
Elokuvataltiointi Ryuichi Sakamoton konsertista New Yorkin Park Avenue Armoryssa, jossa hän esitti ensi kertaa uuden async-albuminsa musiikkia. Ohjaus Stephen Nomura Schible. (USA 2018)
Ryuichi Sakamoto soittaa pianoa New Yorkin Park Avenue Armoryssa. Kuva async-konserttielokuvasta.
Async-konsertti. Ryuichi Sakamoto soittaa pianoa New Yorkin Park Avenue Armoryssa. Kuva async-konserttielokuvasta. Ryūichi Sakamoto,konsertit,Teeman elokuvafestivaali,Async,elokuvasäveltäjä,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Klo 15.40
Ääniä elokuvasta
Valoneliössä Lau Nau. (Uusinta torstailta.)
Klo 15.45
Keskustelu (The Conversation) K12
Amerikkalainen paranoia tiivistyi Francis Ford Coppolan mietteliääseen trilleriin ammatikseen ihmisiä tarkkailevasta ja salakuuntelevasta teknikosta, jonka tallentama keskustelu näyttäisi vievän hänet murhajuonen jäljille. Pääosissa Gene Hackman, John Cazale, Frederic Forrest, Cindy Williams ja Harrison Ford. (USA 1974)
Klo 17.35–17.40
Lau Nau: Poseidon
Jottei festivaali päättyisi liian vainoharhaisesti, viimeiset lumoavat äänet kuullaan meren pohjalta. (Uusinta torstailta.)
Neliö on luottamuksen kehto. Siinä kaikilla on yhtäläiset oikeudet ja velvoitteet."― The Square
Teeman elokuvafestivaalin studiolavaste, kuvassa myös festivaalin logo.
Teeman elokuvafestivaalin studiolavaste, kuvassa myös festivaalin logo. Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Korjattu Pääsykokeet-elokuvan ohjaajan nimi 2.11.

Lisää ohjelmasta

 • Pelso muistetaan verisestä vankilapaosta – kirja ja karja auttavat vankeja eteenpäin

  Suomen viimeisessä korpivankilassa on hyvä kirjasto.

  85 kilometriä Oulusta ja 95 kilometriä Kajaanista. Vaalan kunnassa Kainuussa sijaitsee Suomen viimeisen korpivankilan mainetta kantava Pelson vankila. Lyhytdokumentti Kirja ja karja, vankila uskoo sivistykseen kuuluu Yle Areenan Kirjastotarinoita -sarjaan. Pelson vankilassa uskotaan vankeusajan sivistykseen.

 • Neljän kirjailijan herkät hetket kirjastossa – Millainen on sinun kirjastotarinasi?

  Jos rakastat kirjastoa, jaa #kirjastotarina!

  Kirjastoilla on suuri merkitys suomalaisten elämässä! Leena Lehtolainen, Koko Hubara, Juha Itkonen ja Aleksi Delikouras käynnistävät kirjastotarinoiden keräyksen. Jaa sinäkin oma tarinasi hastagillä #kirjastotarina tai artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Artikkelin opusta löytyy koottuna monta sataa kirjastotarinaa. Nyt on kultainen hetki pitää kirjastoista meteliä ja kerätä tarinoita.

 • Iso D toi show'n Suomeen

  Teemalauantaissa dokumenttielokuva ja arkistojen aarteita.

  Teemalauantain tähti on Iso D, Suomi-viihteen jättiläinen, Mr. Tähtitehdas Danny eli Ilkka Lipsanen – mies joka toi show’n Suomeen. Danny-dokumenttielokuvan ensiesityksen lisäksi kaivellaan arkistojen aarteita.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!