Hyppää pääsisältöön

Vankila, Vietnam ja venkula presidentti - kuusi kovinta dokkaria USA:sta nyt Areenassa

Dokumentteja Yhdysvalloista Yle Areenassa: Lehman Brothersin sisäpiiriläiset , Ulkolinja: Taistelu Valkoisessa talossa, Historia: Vietnamin sota, Historia: Tähtäimessä Martin Luther King, Ulkolinja: USA:n äärioikeiston mukana, Docventures: The Work.
Dokumentteja Yhdysvalloista Yle Areenassa: Lehman Brothersin sisäpiiriläiset , Ulkolinja: Taistelu Valkoisessa talossa, Historia: Vietnamin sota, Historia: Tähtäimessä Martin Luther King, Ulkolinja: USA:n äärioikeiston mukana, Docventures: The Work. Kuva: Yle Yle Areena

Tapahtumia ja kohtaloita, jotka ovat määrittäneet koko maailmaa! Kokosimme pakettiin kuusi tämän hetken kovinta Yhdysvalloista kertovaa dokumenttia, jotka ovat kaikki katsottavana Areenassa.

Ulkolinja: Taistelu Valkoisessa talossa

"Jos haluaa ymmärtää, mitä USA:ssa on oikeasti tapahtunut Trumpin aikakaudella, kannattaa katsoa oikeita reppareita, tutkivaa journalismia feikkiuutisten ja nettihöpöilyn sijaan. On ikään kuin karistettava olkapäiltään populistinen kauhistelu, otettava kynä käteen ja tehtävä kotiläksyt. Frontlinen hardcore-toimitus selittää maailmaa tavalla, joka saattaa käännyttää kerronnallaan. Se on usein mahtipontista, alleviivaavaa ja dramaattista, Made in America. Tässä maailmantilanteessa, jota dominoivat eurooppalaisesta näkökulmasta sirkusmaiset johtajat, on kuitenkin tarpeen, että politiikan keissejä avataan näin. Taistelu Valkoisessa talossa on selkokielinen dokkari siitä, mitä aiheena olevassa nimenomaisessa tutkimuksessa väitettiin, tutkittiin, ja niin, mikä onkaan lopputulos? Kaksituntinen, tuhti paketti Trumpin Venäjä-kytköksistä."

Historia: Vietnamin sota

"Tämä on kaikkien Vietnamin sodasta tehtyjen dokkareiden Äiti Maa ja ensyklopedia. Ken Burnsin ja Lynn Novickin 18-tuntinen paketti kertoo yli sadan haastatellun kautta sodan molemmat tai pikemminkin useat kasvot. Näemme sekä veteraaneja että uhreja todistamassa kärsimystä ja hätää. Järkyttävän kovassa sarjassa on kaikki, mitä aiheesta voi edes keksiä kysyä. Vietnamin sota on rankattu maailman merkityksellisimpiin dokumenttisarjoihin useassa eri mediassa."

Huom. sarjan kolme viimeistä jaksoa julkaistaan Areenassa maanantaisin n. klo 13.

Docventures: The Work

"Folsomin vankilan omituisessa terapiasessiossa sekoitetaan vapaita miehiä vankilan asukkien joukkoon. Neljän päivän ajan he kohtaavat toisiaan ringissä, jossa puidaan tuskia ja tunteita, mennään niitä kohti myös fyysisesti. The Workia ei ole todellakaan helppo katsoa. Dokkari saa myös miettimään koko metodia ja ehkä jopa epäilemään sitä, koska kameraryhmähän on paikalla. Mutta todistaminen "hoidon" tehosta on vahvaa. Vangit, jotka ovat osallistuneet tähän, ovat mahdollisesti heitä, jotka eivät palaa takaisin enää vapaaksi päästyään. Miehet, tunteet ja suljetun tilan pakko."

Ulkolinja: USA:n äärioikeiston mukana

"Kun naapurinpojan näköinen nuori Patrik teippaa mikin rintaan ja lähtee salakuvaamaan vuoden ajan äärioikeistolaisia Yhdysvalloissa, kyseessä voisi olla uuden Nordic Crimen alkuhetki. Ruotsalainen dokkari näyttää konkreettisesti sen, millaista on fundamentaalinen viha maailman suurinta herätysliikettä eli humanismia kohtaan. Alt-right etsii nimenomaan nuoria joukkoihinsa, perin oudossa "uskossaan" siitä, että joku voi olla toista ihmistä tärkeämpi. USA:n äärioikeiston mukana on pelottava, kamala ja siksi tärkeä."

Lehman Brothersin sisäpiiriläiset

"Amerikkalaisen unelman perässä keksittiin "roskalainat". Niiden avulla lähes jokainen saattoi omistaa oman talon. Tavalliset lainansaajat olivat kuitenkin kaukana Lehman Brothersin kaltaisen investointipankin todellisuudesta. Monien kohdalla kävi niin, että jo parissa vuodessa kamppailu koko ajan kasvavien korkojen kanssa kävi liian rankaksi. Vuoden 2008 pankkikriisin syyllinen istuu New Yorkissa, ja hänen kaltaisensa elävät nyt juuri Trumpin aikakauden uutta nousua. Tässä dokkarissa puhuvat ensimmäistä kertaa Lehman Brothersilla töitä tehneet lakimiehet ja lainakäsittelijät. Yksi heistä elää erakoituneena asuntovaunussaan ja toinen kulkee aseen kanssa lenkillä. Tarjolla on kylmäävää todistusta vieläkin kylmäävämmistä tapahtumista."

Historia: Tähtäimessä Martin Luther King

"Tunne historiaa, ymmärrä tätä päivää. Kun tummaihoinen Rosa Parks kieltäytyi antamasta bussissa paikkaansa valkoisen miehen sitä vaatiessa, alkoi yli vuoden kestänyt taistelu yhtäläisistä ihmisoikeuksista. Tuntuuko nyt käsittämättömältä, että n. 60 vuotta sitten kumottiin Amerikassa sellainen laki, jossa ihminen oli ihonvärin perusteella toista vähäarvoisempi? Martin Luther Kingin tarinan tärkeä kehys on hänen toimintaansa keskittynyt FBI-tutkimus. Yli kymmenen vuotta kestänyttä ajojahtia johti itse J. Edgar Hoover."

Dokumenttien taustoitukset: Satu Kurvinen, tuottaja, Dokkarimaanantai.

(päivitys 9.11. klo 21.45: poistettu alun perin jutussa ollut Louis Theroux ja skientologia Areena-oikeuksien päättymisen vuoksi ja vaihdettu sen tilalle Lehman Brotherin sisäpiiriläiset)