Hyppää pääsisältöön

Ysärihitit ja klassikot raikuivat Linnunradan pianobaarissa 1998

Toimittaja Maria Guzeninan emännöimä televisioitu avaruuskapakka, Linnunradan pianobaari leijui musiikkitaivaan tähdistön rajattomuudessa vuonna 1998. Ohjelma esityksineen ja haastatteluineen onkin oiva läpileikkaus ajan musiikki-ilmastosta. Muun muassa näitä kappaleita suomalaiset kuuntelivat 1990-luvun lopussa.

Linnunradan pianobaari pysyvästi katsottavissa

Kaikkiaan 30-osainen musiikkimakasiini julkaistaan 29.10. kokonaisuudessaan ja pysyvästi Areenaan.

Helsinkiläinen sello-rock-yhtye Apocalyptica julkaisi toisen levynsä vuonna 1998. Metallica-covereilla parrasvaloihin noussut yhtye luotti toisella levyllä vielä osittain esikuvansa kappaleisiin, mutta levyllä kuultiin myös yhtyeen omaa tuotantoa. Metallican hittiballadi Nothing Else Matters taipui sellojen säestyksellä koskettavaksi tunnelmapalaksi.

Jos haluaa tietää mitä musiikkia suomalaiset kuuntelivat 1990-luvulla, loistava keino selvittää asia on katsoa Ylen Linnunradan pianobaaria.― Tuomo Yrttiaho Helsingin Sanomissa 1.11.2018

Jonna Tervomaa oli jo 25-vuotiaana musiikkibisneksessä vanha konkari. Vuoden 1983 Syksyn sävel -kilpailun Minttu sekä Ville -kappaleella voittanut Tervomaa, julkaisi ensimmäisen aikuisiällä tehdyn levynsä vuonna 1998. Vaikka laulajaa ei menneisyydestä puhuminen haittanut, toivoi hän median keskittyvän hänen myöhäisempään tuotantoon. Jonna Tervomaa -albumilta kuultiin ohjelmassa Suljettu sydän kappale, joka pysyi Suomen virallisilla listoilla lähemmäs toistakymmentä viikkoa. Kappaleen on säveltänyt myöhemmin soolourallaan tunnetuksi tullut Tuure Kilpeläinen.

Pop-yhtye Nylon Beat julkaisi ensimmäinen englanninkielisen levyn Nylon Moon maaliskuussa 1998. Kappaleet koostuivat kahden edellisten levyjen tuotoksista, jotka olivat käännetty englanninkielisiksi. Yhtye julkaisi toisen englanninkielisen levyn Last In Line vuonna 2001, mutta maailmaanlaajuinen menestys jäi saavuttamatta. Linnunradan pianobaarissa kuultiin kappale Don't Disappoint Me.

Hän ilmoitti, että jos ei saa pulloa, niin hän ei suostu menemään lavalle.
― Juontaja Maria Guzenina Juicen vierailusta Elävälle arkistolle 2018

Voimakkaimmin juontaja Maria Guzeninalle on jäänyt sarjasta mieleen Juice Leskisen vierailu. Leskinen saapui Ylen studioille reilusti myöhässä ja oli aloittanut lämmittelynsä esitystä varten Tampereen-junan ravintolavaunussa. Laulajalegendaa jouduttiin lopulta maanittelemaan sovittuun esitykseen. Rokkarin päihtymystila ei kuitenkaan täysin tärvellyt ohjelmaa ja jakso saatiin lopulta kuvattua esityksineen kunnialla.

Ohjelmassa mieheltä kuultiin muun muassa Jeesus pelastaa- klassikkobiisi, joka sai ensilevytyksensä Juice Leskinen & Coitus Int -yhtyeen debyyttialbumilla Juice Leskinen & Coitus Int vuonna 1973.

Vuonna 1980 perustettu Utajärveläinen 22-Pistepirkko esitti ohjelmassa kolme kappaletta tuoreimmalta Eleven-levyltään. Onion Soup oli vuoden 1998 tarttuvimpia korvamatoja, joka soi rouheasti sekä villitsi yleisön myös Linnunradan pianobaarissa.

Lue lisää:

"Muistan, miten Juice piti minua kädestä kiinni ja halusi vain puhua" – Linnunradan pianobaarissa artisteille annettiin kaikki tarvittu aika

Toimittaja Maria Guzenina emännöi Linnunradan pianobaaria läpi vuoden 1998. Seppo Pietikäisen kanssa ideoidussa musiikkisarjassa kuultiin kovia kotimaisia, mutta myös Suomessa tuntemattomampia, Euroopan vaihtoehtomusiikin kuninkaallisia. Musiikkiesityksiä ryydittivät pitkät keskustelutuokiot, jotka tehtiin muusikkojen ehdoilla.

Keskustele