Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Puolan jako – EU:n häiriköksi muuttunut maa jakautuu nyt sisältäpäin

Puolaa johtavat tiukat oikeistopopulistit, jotka eivät piittaa EU:n tai oman opposition mielipiteistä.
Varsovassa juhlittiin näyttävästi perustuslainpäivää toukokuussa. Puolaa johtavat tiukat oikeistopopulistit, jotka eivät piittaa EU:n tai oman opposition mielipiteistä. Yle TV1,Ulkolinja: puolan jako

TV1 torstaina 15.11.2018 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 18.11. klo 22.50
Katsottavissa Areenassa

Kolmikymppinen nainen makaa selin sairaalasängyssä Saksan Prenzlaussa. Hän ei halua näyttää kasvojansa ja käyttää keksittyä nimeä Juztyna.

”Minusta on skandaalimaista, että vanhat miehet päättävät, mitä naiset saavat tehdä kehollaan ja mitä eivät. Katolisella kirkolla ei ole mitään käsitystä perheiden elämästä”, Juztyna sanoo.

Puolassa abortti on rajattu erityistapauksiin ja sen saaminen usein liki mahdotonta. Siksi tuhannet puolalaisnaiset matkustavat salaa Saksaan, Tšekkiin tai Ukrainaan keskeyttämään raskautensa. Ne, joilla ei ole rahaa, päätyvät laittomien puoskareiden käsiin.

Oikeuslaitoksen riippumattomuus vaarassa

Abortti on yksi asioista, joka jakaa Puolaa tänä päivänä todella syvästi. Puolaa hallitseva oikeistopopulistinen Laki- ja Oikeus -puolue (PiS) haluaisi kieltää abortin kokonaan. Eurooppalaismielinen oppositio taas haluaisi löysentää aborttilainsäädäntöä.

Katolisen kirkon vanhoilliseen siipeen nojaava PiS tuli valtaan vuonna 2015. Sen jälkeen Puolasta on nopeasti tullut Unkarin tavoin EU:n perusarvoja haastava maa.

EU:n mukaan Puolan johto on vaarantanut oikeuslaitoksen riippumattomuuden toimillaan. Maan populistinen hallitus taas näkee EU:n perusarvot uhkana eikä Puola ole esimerkiksi suostunut vastaanottamaan turvapaikanhakijoita muista EU-maista.

”Emme hyväksy EU:n tuputtamia arvoja. Meille on tärkeätä, että olemme kristittyjä. Näemme mitä tapahtuu näivettyvässä Länsi-Euroopassa. Siellä ei ole avioliittoja eikä lapsia. Yhteiskunnalla ei ole tulevaisuutta, kun panostetaan homoavioliittoihin, murhataan lapset ennen syntymää ja vanhukset tapetaan eutanasialla”, tiivistää Puolan johdon näkemyksen Stanislaw Pieta, hallitsevan PiS-puoleen kansanedustaja.

Kaduilla puolustetaan demokratiaa

Iso osa puolalaisista ei jaa Pietan ja PiS:n näkemyksiä. Puolan kaduilla on nähty massiivisia mielenosoituksia, joissa on puolustettu eurooppalaisia arvoja; demokratiaa, naisten ja vähemmistöjen oikeuksia.

Puola on historiansa aikana jaettu traagisesti moneen kertaan. Jakajina ovat olleet yleensä ulkovallat. Nyt Puola jakautuu sisältä.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Lönnqvist. Kuvaus: Serhi Lavor. Tuotanto: Yle, 2018.