Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Venäjän trollitehtaassa – toimittajat valeuutisten jäljillä

Venäjältä tehtaillaan järjestelmällisesti valeuutisia ja väärää tietoa erityisesti Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.
Tutkiva toimittaja Andrei Sošnikov on matkalla Pietariin, jossa hän selvittää trollitehtaan julkaiseman videon alkuperää. Venäjältä tehtaillaan järjestelmällisesti valeuutisia ja väärää tietoa erityisesti Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Yle TV1,Ulkolinja,Ulkolinja: Venäjän trollitehtaassa

TV1 torstaina 1.8.2019 klo 22.45 – 23.45, uusinta sunnuntaina 4.8. klo 23.55, Areenassa

Venäjä on käynnistänyt järjestelmällisen tiedotussodan Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Trollitehtaan valeuutisten ja väärän tiedon kohteena on myös Venäjän oma väestö.

Facebook on viime aikoina tunnistanut ja sulkenut 470 aktiivisesti toiminutta, väärennettyä tiliä, joiden kautta on yritetty vaikuttaa Yhdysvaltojen vaaleihin.

Toimittaja valeuutisten kohteena

Aktivistit ja tutkivat toimittajat uuden digitaalisen rautaesiripun molemmilta puolilta taistelevat trollitehtaita vastaan ja paljastavat valeuutisia – monet henkensä kaupalla.

Yksi heistä on 27-vuotias venäläinen tutkiva toimittaja Andrei Sošnikov. Hän on keskittynyt paljastamaan tiedotusvälineissä leviäviä väärennettyjä uutisia. Sošnikov paljasti ensimmäisenä salaperäisen trollitehtaan Pietarissa.

Venäjän trollitehtaassa -dokumentissa tavataan myös Ylen toimittaja Jessikka Aro, joka alkoi vuonna 2014 tutkia trollien propagandaa sosiaalisessa mediassa. Aro on erikoistunut Venäjään, informaatiosotaan ja ääriliikkeisiin. Työnsä takia Arosta tuli venäläisten ja kansainvälisten valeuutisten kohde.

Valeuutisen keinot ja anatomia

Tanskalaisdokumentissa haastateltava analyytikko Ben Nimmo tutkii nettipropagandaa ja disinformaatiota Atlantin neuvoston digitaalisen rikostutkinnan laboratoriossa.

Tutkivan journalismin verkkojulkaisu Insiderin päätoimittaja Roman Dobrohotov sanoo, että toimittajien tehtävänä on selittää kuinka useimmat television välittämät uutiset ovat kuin ”Venäjän Hollywoodista”.

Dokumentissa tavataan trollitehtaan entisiä työntekijöitä ja avataan yksityiskohtaisesti valeuutisen anatomiaa ja keinoja. Ohjelma selvittää, miten Yhdysvaltain senaatin kuulemistilaisuuksissa käsitelty trollitehdas oikein toimii.

Factory of Lies. Ohjaus: Jakob Gottschau. Tuotanto: Express TV-Production/ DR/ SVT, Tanska, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.