Hyppää pääsisältöön

Pahasta burnoutista kärsinyt Mikko “Kalenterikarju” Toiviainen:

“Tein arkeeni kaksi radikaalia muutosta ja opettelin sanomaan ei”

Mikko Toiviainen, joka tunnetaan myös tubettaja Kalenterikarjuna, on tehnyt ison päätöksen. Kun työpäivä uuden sukupolven digimediatalossa on ohi, jättää 29-vuotias someammattilainen työkännykkänsä ja -tietokoneensa toimiston pöydälle.

Omasta vapaa-ajasta on tullut niin arvokasta valuuttaa, ettei Mikon henkilökohtaiseen puhelimeenkaan pysty illalla soittamaan muut kuin tyttöystävä ja äiti.

Aina näin ei ole ollut. Palataan tarinassa viime vuoteen.

Käyttäytyminen muuttuu äreämmäksi, lähimuisti takkuilee.

Kalenterikarjun kevät ja alkukesä ovat olleet pelottavan kiireisiä. Työtehtävä talent-tiimin vetäjänä ja tubettajien managerina on uusi ja siihen sisältyy ensimmäistä kertaa myös esimiesvastuu. Työpäivät venyvät.

Kotiin päästyään Mikko kirjoittaa esikoiskirjaansa, kuvaa ja leikkaa videoita omalle tubekanavalleen sekä huolehtii muista somekanavistaan.

Kaiken kiireen keskellä pitäisi ehtiä vielä urheilla.


Mikko Toiviainen luonnossa.
Mikko Toiviainen luonnossa.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
Akuutti,työuupumus,kalenterikarju

– Minulla oli tavoitteena juosta 25 ja pyöräillä 100 kilometriä viikossa, muistelee Mikko viime vuoden tavoitteitaan.

Kroppa on ilmoitellut väsymyksestä jo aikaisemmin. Voimakkaat sydämentykytykset, kylmän hien, närästyksen, niskasäryn ja paniikkikohtaukset Mikko on laittanut ylikunnon piikkiin ja jatkaa arkeaan samaan malliin.

Pian miehen käyttäytyminen muuttuu äreämmäksi, lähimuisti takkuilee, eikä Mikko jaksa vastata enää viesteihin tai puheluihin. Lepo ei palauta ja kaikki työn alla olevat asiat pyörivät päässä öisinkin.

– Tuntui, etten suoriudu arjesta vaadittavalla tavalla. Valitettavasti lähdin korjaamaan asiaa väärästä päästä. Söin, nukuin ja liikuin huonommin. Näin myös ystäviä ja perhettä entistä vähemmän. Yritin vaan selviytyä arjesta ja saada kirjan valmiiksi. Se oli noidankehä.

Mikko ajattelee, että kesäloma katkaisee noidankehän ja syksyllä hän on taas täynnä virtaa.

Päällimmäisenä tunteena on väsymys. Valtava väsymys.

Mutta kun kolmen viikon kesäloma alkaa olla lopuillaan, Mikon tyttöystävä huomauttaa miehen puhuneen vain työasioistaan koko loman ajan. Vielä ennen töihin paluuta ehditään kuitenkin tehdä vaellusreissu Oulangan kansallispuistoon.

Edessä on yli 50 kilometrin mittainen Karhunkierros. Rinkkaan pakataan teltan lisäksi vaellusvarusteita ja kirjoja.


Mikko Toivianen Lyyli-koiran kanssa metsässä.
Mikko Toivianen Lyyli-koiran kanssa metsässä.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
Akuutti,työuupumus,kalenterikarju

Päivät kävellään ja iltaisin maataan teltan pohjalla kirjat kädessä. Kaiken pitäisi olla hyvin, mutta Mikon päällimmäisenä tunteena on väsymys. Valtava väsymys. Kunpa tässä voisi maata koko seuraavan kuukauden.

Töihin paluu ei ole helppo.

– Se taisi olla toinen työpäivä loman jälkeen, kun istuin tietokoneen ääressä ruutua tuijottaen. Minulla oli tosi helppo työtehtävä, josta normaalisti selviäisin viidessä minuutissa. Tuijotin vain ruutua ja tajusin, että en pysty sitä tekemään.

Mikko ottaa saman tien yhteyttä työterveyteen ja on loppupäivän pois töistä. Sairaanhoitaja antaa ensin loppuviikon sairauslomaa ja sijaistava työterveyslääkäri vielä seuraavan viikon.

Diagnoosi on sekalainen ahdistuneisuushäiriö.

Stressitasot ovat vielä sen verran korkealla, ettei Mikko pysty rauhoittumaan. Sairausloman aluksi mies puunaa asunnon lattiasta kattoon, tyhjentää kellarin ja järjestelee kaappeja.

Lopulta Mikko pääsee oman työterveyslääkärin vastaanotolle ja tilanne alkaa purkautua.

– Oma työterveyslääkäri määräsi minut sairauslomalle aina pariksi viikoksi kerrallaan. Tein masennustestit, ahdistustestit, juteltiin työpaikasta, työnantajasta sekä työ- ja opiskeluhistoriasta. Pääsin myös käymään työpsykologin sekä psykiatrin luona keskustelemassa tilanteestani.

Diagnoosi on sekalainen ahdistuneisuushäiriö ja työterveyslääkäri määrää Mikolle masennuslääkkeet. Testit paljastavat, että lääkitys olisi kannattanut aloittaa jo paljon aikaisemmin. Psykiatrin lähetteestä Mikko pääsee myös Kelan tuettuun psykoterapiaan.

Samalla tulee myös totaalinen stoppi.


Mikko Toiviainen luonnossa, istuu ison kiven edessä.
Mikko Toiviainen luonnossa, istuu ison kiven edessä.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
Akuutti,työuupumus,kalenterikarju

– Minulla ei ole hirveästi muistikuvia, mitä syksyllä lopulta tapahtui sen isomman romahduksen jälkeen. Olin kotona neljän seinän sisällä, enkä pystynyt keskittymään mihinkään. Edes suihkuun tai kauppaan lähteminen tuntui vaikealta.

Mitä kaikkea työuupumuksen taakse kätkeytyy? Mikko myöntää olevansa perfektionismiin taipuvainen, pikkutarkka “kympin poika”, joka vaatii itseltään aina 120 prosentin suoritusta, vaikka 95 prosenttiakin riittäisi. Töissä ja kotona.

– Uskaltaisin veikata ikäisteni uupuvan tällä hetkellä sen takia, että me suoritamme töissä ja kotona. Uralla täytyy edetä ja meillä pitää olla hienoja harrastuksia, joita voimme esitellä sosiaalisessa mediassa. Kuormitus ei lopu siihen, kun työpaikan ovi sulkeutuu, sillä sitten menemme kotiin ja suoritamme vähän lisää.

Parin kuukauden totaalisen levon jälkeen alkaa tulla ensimmäisiä merkkejä paremmasta. Mikko jaksaa taas käydä suihkussa ja kaupassa. Pikkuhiljaa elämä rakentuu uudelleen perusasioiden, nukkumisen, syömisen ja liikkumisen, ympärille.


Mikko Toivianen Lyyli-koiran kanssa metsässä.
Mikko Toivianen Lyyli-koiran kanssa metsässä.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
Akuutti,työuupumus,kalenterikarju

Pian Mikon ja tyttöystävän talouteen tulee kolmas kaveri, arviolta noin puolen vuoden ikäinen rescue-koira Lyyli.

Romaniasta saapunut pieni sekarotuinen narttukoira tuo päiviin iloa ja kaivattua rutiinia. Aamuisin ja iltaisin on pakko lähteä ulos Lyyliä ulkoiluttamaan.

Palautuminen on lähtenyt hyvin liikkeelle ja töihin paluu alkaa olla ajankohtaista. Töihin ei tarvitse kuitenkaan palata kertarysäyksellä, vaan työnantajan ja työterveyslääkärin kanssa sovitaan, että paluu toimistolle tapahtuu askel kerrallaan.

Käytännössä se tarkoittaa yhtä työpäivää viikossa ensimmäisen kuukauden ajan. Toisena kuukautena Mikko tekee kaksi työpäivää viikossa ja kolmantena jo kolme.

Lopulta Mikko päätyy keväällä tekemään neljäpäiväistä työviikkoa ja työnkuva on erilainen kuin ennen työuupumusta.

Silti työuupumuksen uusiutuminen pelottaa.

– Kyllä se vähän pelottaa, koska muutamalla samanikäiselle tuttavalla työuupumus on tullut uudemman kerran. Tottakai elämä on nyt jatkuvaa omien rajojen tunnistamista ja niistä kiinni pitämistä. Täytyy uskaltaa sanoa enemmän ei.

Minulle ei tule enää yöllisiä ahdistuskohtauksia, jolloin pelkään kuolevani sänkyyn.

Mikko onkin piirtänyt selkeät rajat, mitä on työelämä ja mitä on oma elämä. Kun työkone ja -puhelin jäävät toimistolle, ei kotona tule vahingossakaan tehtyä töitä.

Työuupumuksen myötä Mikolle diagnosoitiin myös masennus, jota hoidetaan nyt lääkityksen ja psykoterapian avulla.

– Lääkityksessä on hyviä ja huonoja puolia. Minulle ei esimerkiksi tule enää yöllisiä ahdistuskohtauksia, jolloin pelkään kuolevani sänkyyn. Mutta lääkitys leikkaa myös niitä ilon tunteita pois, kaikki tuntuu tasaiselta.


Mikko Toiviainen luonnossa, istuu ison kiven edessä.
Mikko Toiviainen luonnossa, istuu ison kiven edessä.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
Akuutti,työuupumus,kalenterikarju

– Aikaisemmin olen padonnut sisälleni paljon erilaisia tunteita ja ajatuksia, enkä ole halunnut kuormittaa niillä läheisiäni. Siinä mielessä tunti viikossa omaa aikaa ja keskustelua terapeutin kanssa on tosi hyödyllistä.

Työpaikalla ja sosiaalisessa mediassa Mikko on kertonut avoimesti työuupumuksestaan.

Palaute on ollut pelkästään positiivista ja moni on sanonut huomanneensa uupumuksen oireita itsessään Mikon esimerkin myötä. Oireiden kanssa ei kannata jäädä yksin.

– Kannattaa hakeutua ajoissa hoitoon. Se on varma merkki, jos lähimuisti alkaa pettää, yksinkertaisetkaan työtehtävät eivät suju sekä tulee kyynistymistä ja motivaation laskua omaa työtä kohtaan. Sen lisäksi voi tulla fyysisiä oireita, jotka on kaikilla vähän erilaisia.

Vuosi voi olla lyhyt aika loppuun palaneelle palautumiseen, mutta Mikko on päässyt jo hyvään alkuun. Metsässä kävelee nyt onnellinen ja tasapainoinen mies.

– Tällä hetkellä voin paljon paremmin kuin vuosi sitten, jolloin uupumus iski toden teolla. Minusta tuntuu, että work life balance – oma arki ja työ ovat tasapainossa kivasti.

Haastattelun jälkeen Mikko on lopettanut työt digimediatalossa ja alkanut freelanceriksi. Loppusyksyn aikana Mikko sanoo keskittyvänsä omiin häihin sekä seuraavan kirjan kirjoittamiseen.

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa@yleakuutti!

Lue lisää:

Lähes neljäsosa työikäisistä kokee työuupumuksen oireita - näistä merkeistä tiedät, kannattaako läheisestä huolestua

“Pitkittynyt stressi tuhoaa aivoja” - Tutkija Katri Saarikivi kertoo, miten erotat harmittoman stressin haitallisesta

Vanhemman stressillä voi olla lapseen elinikäiset seuraukset – Neuropsykologi: “Ole edes 5 minuuttia sataprosenttisesti läsnä”

Akuutin Loppuun palaneet -tv-jakso Areenassa:

Edit 19.6. 2019: Muokattu yhteenvetotekstiä.