Poliisi tutkii, mistä keskustavaikuttajien yhdistyksen rahat tulivat – taustalla osakekaupat Nuorisosäätiön kanssa
Keskustaa lähellä olevien yhdistysten ja säätiöiden välisissä osakekaupoissa järjesteltiin satojen tuhansien eurojen voitot. Sysäyksen osakekauppoihin antoi vuonna 2011 keskustan yllättävä ongelma pankin kanssa.
Nuorisosäätiön ex-johtajiin liittyvä rikostutkinta on laajentunut koskemaan keskustavaikuttajien yhdistystä ja sen lyhyessä ajassa kerättyä mittavaa omaisuutta.
Yhdistyksen äkkirikastumisen taustalla ovat ainakin keskustan lähipiirissä toteutetut osakekaupat, joissa tehtiin satojen tuhansien eurojen myyntivoitto.
Rahat ovat peräisin Nuorisosäätiöstä, joka osti värikkäiden vaiheiden jälkeen kymmeniä tuhansia TA-yhtymän osakkeita.
Osakkeiden hinta kaksinkertaistui lyhyessä ajassa.
Nuorisosäätiön ex-johtajilla Aki Haarolla ja Perttu Nousiaisella oli kaupoissa keskeinen rooli. Ne liittyvät kuitenkin myös laajempiin omaisuusjärjestelyihin keskustaa lähellä olevissa säätiöissä ja yhdistyksissä.
Osakekauppoihin liittyy useita erikoisia piirteitä. Osakkeiden hinta esimerkiksi kaksinkertaistui lyhyessä ajassa. Samat henkilöt ovat toimineet sekä ostajana ja myyjänä.

Keskustapiirit mylläävät omistuksiaan
Järjestelyn sysäsi liikkeelle Nordea-pankin yhteydenotto keskustalaiseen Maaseudun säätiöön. Nordea pyysi Maaseudun säätiötä uusimaan pantin, jonka säätiö oli antanut keskustan lainojen vakuudeksi.
Maaseudun säätiön asiamies Aki Haaro kirjoitti hallituksen jäsenille huhtikuussa 2011 lähettämässään sähköpostissa:
”Sain yllättävän tiedon tänään pankista, johon en itsekään puoluetoimistolla ollessani törmännyt. Maaseudun säätiöllä on yleispanttaus olemassa puolueelle. Tämä pitäisi uusia. Näin pankista ilmoitettiin. Tämän osalta tarvittaisiin hallituksen päätös asiasta.”
Haaro toimi vuoteen 2018 sekä Maaseudun säätiön että Nuorisosäätiön asiamiehenä.
Tuohon aikaan Maaseudun säätiön hallitusta johti Paavo Väyrynen. Hallituksessa oli muitakin keskustavaikuttajia, kuten entinen ministeri ja nykyinen valtiosihteeri Paula Lehtomäki, entinen ministeri Juha Korkeaoja sekä entiset keskustan puoluesihteerit Timo Laaninen, Jarmo Korhonen ja Eero Lankia.
Nordean kysely pantista oli keskustalle kiusallinen asia, ja siihen haluttiin nopea ratkaisu.
Haaro kirjoitti:
”Puolueen taloustilanne on yhtiöt mukaan luettuna haastava, noin 200 000 euroa tappiollinen vuonna 2011. Itse toivon, että saamme tämän panttiasian kuntoon. Puolueen kannalta olisi hyvä heidän lainansaannin kannalta edetä ripeästi tämän asian osalta.”

”Olemme neuvotelleet nuorten tahojen kanssa…”
Maaseudun säätiössä ei haluttu, että keskustan lainahanat tyrehtyvät. Nordean kanssa sovittiin pantin uusimisesta.
Samalla keskustan lähipiirissä aloitettiin omaisuusjärjestelyt. Niiden tarkoituksena oli MOT:n hallussa olevien sähköpostien mukaan selkiyttää muun muassa keskustan puoluetoimiston omistuksia.
Aki Haaro kirjoitti sähköpostissaan Maaseudun säätiön hallituksen jäsenille:
”Moi kaikille! Tuli mieleeni yhtenä vaihtoehtona myös se, että [Maaseudun] säätiö ostaisi itselleen kaikki nuo [keskustan puoluetoimiston] tilat. Lisäksi myös nuorten tilat. Rahoitus tuolle järjestyisi.”
Omaisuusjärjestelyihin osallistuivat Maaseudun säätiön lisäksi kaksi muuta puoluetta lähellä olevaa toimijaa eli Siniristisäätiö sekä yhdistys nimeltä Maaseudun Raittius- ja Sivistystyö.
Kaupan kohteena oli osa keskustan puoluetoimiston tiloista ja Maaseudun säätiön omistamat osakkeet kiinteistöjätissä nimeltä TA-yhtymä.
Haaro kirjoitti Maaseudun säätiön hallituksen jäsenille lähettämässään sähköpostissa:
”Olemme neuvotelleet [Maaseudun säätiön hallituksen] puheenjohtaja Paavo Väyrysen kanssa Nuorten tahojen kanssa, jotka myyvät omat tilansa meille ja ostavat vastaavasti meiltä TA-yhtymän osakkeet. Kuittaisitteko pöytäkirjan, että on ok näin.
Nuorten säätiöiden [Siniristisäätiö] asiamiehenä toimii nykyään Perttu Nousiainen, joka on ollut neuvotteluissa heidän osapuoli. Hänellä on valtuudet sopia ja allekirjoittaa kauppakirjat.”
Maaseudun säätiö osti lopulta Siniristisäätiöltä 144 neliön suuruisen osuuden keskustan puoluetoimiston tiloista Helsingin Töölössä. Kauppahinnaksi sovittiin 345 000 euroa.
Osakkeet säätiöltä yhdistykselle…
Kauppojen toinen osa liittyi TA-yhtymän osakkeiden myyntiin ”nuorten tahoille”. Nuorilla viitataan keskustanuoriin – mutta kenestä oikein oli kyse?
Osakekaupassa ”nuoria” edusti yhdistys nimeltä Maaseudun Raittius- ja Sivistystyö. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Perttu Nousiainen ja rahastonhoitajana keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen.
Maaseudun Raittius- ja Sivistystyö perustettiin vuonna 2010. Sen toiminnassa on ollut mukana pääosin keskustanuorissa aiemmin vaikuttaneita puolueaktiiveja.
MOT ei onnistunut löytämään mitään näyttöä siitä, että yhdistys olisi koskaan järjestänyt mitään toimintaa tai edistänyt sääntöjensä mukaista toimintaa, kuten “haja-asutusalueilla tapahtuvaa raittius- ja sivistystyötä”.
Yhdistyksen puolesta kauppakirjan allekirjoitti Perttu Nousiainen ja Maaseudun säätiöstä hallituksen puheenjohtaja Paavo Väyrynen.
Kaupassa myytiin yhteensä lähes 70 000 TA-yhtymän osaketta yhteishintaan 286 616 euroa. Kauppakirja on allekirjoitettu toukokuussa 2011.
TA-yhtymä on yleishyödyllinen yhteisö. Konserniin kuuluvat yhtiöt omistavat yli 15 000 asuntoa eri puolilla Suomea. Yhtiöllä on vankat historialliset siteet keskustapuolueeseen. Sen edeltäjän eli Tarveasunnot Oy:n perusti 1970-luvulla keskustan entinen talouspäällikkö Reijo Vähätiitto.
…ja yhdistykseltä säätiölle
Maaseudun Raittius- ja Sivistystyö -yhdistyksen saatua TA-yhtymän osakkeet haltuunsa, se alkoi myydä niitä erissä Nuorisosäätiölle vuosina 2012 ja 2013.
Osakkeiden hinta oli kuitenkin kaksinkertaistunut lyhyessä ajassa. Tämän ansiosta yhdistys teki lähes 200 000 euron myyntivoiton osakkeiden myynnillä. Yhdistykselle jäi kauppojen jälkeen 17 000 osaketta.
Kauppa toteutettiin kaveripiirin kesken. Nuorisosäätiön puolelta kauppoja oli järjestämässä Aki Haaro ja myyjän puolesta Perttu Nousiainen – joka oli Nuorisosäätiön hallituksen varapuheenjohtaja.
Vuonna 2013 Nousiainen nimitettiin Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajaksi.
Nuorisosäätiön johtajat siis järjestelivät osakekaupat, joissa Perttu Nousiaisen johtama yhdistys teki mittavan omaisuuden rahojen tullessa Nuorisosäätiöstä.
MOT:lla ei ole tietoja siitä, mitä yhdistys on tehnyt rahoilla tai mitä muuta omaisuutta sillä mahdollisesti on.
Yhdistys myi osakkeet eteenpäin ennen kuin se oli maksanut ne
Kun Maaseudun Raittius- ja Sivistystyö -yhdistys osti TA-yhtymän osakkeet oli yhdistyksellä ongelma: sillä ei ollut rahaa.
Kauppakirjan mukaan Maaseudun Raittius- ja Sivistystyön olisi pitänyt maksaa osakkeista myyjälle lähes 300 000 euroa. Kauppasummaa ei kuitenkaan maksettu kokonaan heti, vaan osissa.
Yhdistys ratkaisi rahapulansa omaperäisellä tavalla: se myi TA-yhtymän osakkeita eteenpäin Nuorisosäätiölle ennen kuin se oli itse maksanut osakkeet kokonaan.
Vasta tämän jälkeen Nousiaisen johtama yhdistys maksoi loput kauppahinnasta Maaseudun säätiölle. Todennäköisesti siis Nuorisosäätiön rahoja päätyi siis yhdistyksen kautta myös Maaseudun säätiölle.

Osakekauppa ei jäänyt Väyrysen mieleen: ”Rutiiniasia”
Monivaiheisissa omaisuusjärjestelyissä oli keskeinen rooli Maaseudun säätiön sen aikaisella puheenjohtajalla Paavo Väyrysellä sekä Aki Haarolla ja Perttu Nousiaiselle.
Tuo osakekauppa oli rutiiniasia.
MOT ei tavoittanut Haaroa tai Nousiaista useista yrityksistä huolimatta. Paavo Väyrynen ei antanut MOT:lle haastattelua aiheeseen liittyen.
– En ole enää mukana Maaseudun säätiössä. Tuo osakekauppa oli rutiiniasia, joka ei ole jäänyt mieleeni, Väyrynen kirjoitti MOT:lle lähettämässään sähköpostissa.
Keskustan kunniapuheenjohtaja Väyrynen ei ole enää keskustan jäsen. Hänellä on eduskunnassa oma yhden hengen eduskuntaryhmä.
MOT ei tavoittanut Aki Haaroa tai Perttu Nousiaista kommentteja varten. Keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen kieltäytyi haastattelusta.