Hyppää pääsisältöön

Mikä sinua motivoi työssäsi, mistä innostut? Oletko vaihtanut alaa? Kerro kokemuksistasi!

Onko työsi sellaista kuin ajattelit?
Onko työsi sellaista kuin ajattelit? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle työ,motivaatio

Mitkä asiat vaikuttivat ammatinvalintaasi? Onko työsi sellaista kuin ajattelit? Mikä vaikuttaa motivaatioosi? Onko sinulla mahdollisuus vaikuttaa työhösi? Miten? Koetko työsi merkitykselliseksi? Oletko vaihtanut alaa? Miksi?

Jos ihmisen psykologiset perustarpeet huomioidaan työpaikoilla, sillä voidaan vaikuttaa työntekijän kokemukseen työn merkityksellisyydestä.

- Valinnanvapaus, oman osaamisen hyödyntäminen ja kehittäminen, yhteenkuuluvuus ja hyväntahtoisuus sekä hyvän tekeminen. Nämä psykologiset perustarpeet olisi hyvä huomioida työpaikoilla, sanoo psykologi Jaakko Sahimaa.

Psykologi Jaakko Sahimaalla on missio. Hän haluaa tehdä suomalaisesta työelämästä merkityksellisempää niin työntekijöille kuin työnantajille. Suomalaisessa työelämässä on haasteita merkityksellisyyden kokemuksen näkökulmasta.

- Mikromanageerauksella viedään autonomian kokemus eli mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön. Jos osaamisen hyödyntämisen kenttää kavennetaan, silloin työ muuttuu monotoniseksi eikä osaamista pääse hyödyntämään laajasti, kertoo Sahimaa.

Ihminen haluaa, että hänen työllään on merkitystä. Merkityksellisyys syntyy yksilön omasta kokemuksesta, tiimin yhteisistä tavoitteista ja organisaation visiosta ja missiosta.

- Selkeä puute suomalaisessa työelämässä on se, että johtamisessa ja esimiestyössä ei riittävällä tavalla johdeta motivaatiota. Me osataan kertoa ihmisille mitä sun pitää tehdä ja miten, mutta usein unohdetaan vastata siihen tärkeimpään kysymykseen: miksi sä tätä työtä teet, miksi työsi on tärkeää, sanoo Sahimaa.

Yksi ihmisen psykologisista perustarpeista on hyväntahtoisuus ja hyvän tekeminen. Se kuuluu ihmislajin sosiaaliseen luonteeseen.

- Se on voimavara, joka pitäisi työelämässä valjastaa paremmin käyttöön. Tuotaisiin entistä enemmän esille, että millä tavalla voit työsi kautta kontribuoida yhteiseen hyvään. Millainen vaikutus työroolilla, työyhteisöllä ja organisaatiolla on yhteiskunnallisella tasolla, pohtii psykologi Jaakko Sahimaa.

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

Vastaa kyselyyn keskiviikkoon 14.11.2018 mennessä.

Täytä lomake.
 • Onko kansallisuutesi ja maahanmuuttajataustasi tai kielitaitosi vaikuttanut töiden saamiseen Suomessa? Kerro meille

  Vaikuttaako etninen taustasi työn saamiseen?

  Onko kansallisuutesi, maahanmuuttajataustasi tai vieraskielisyytesi vaikuttanut töiden saamiseen Suomessa? Millä tavalla? Oletko kokenut syrjintää? Millaista? Millainen koulutus edistäisi työllistymistäsi? Mitkä muut asiat vaikuttavat mielestäsi työn hakemiseen ja saamiseen? “Moni oli ollut pitkään töissä ennen vuonna 2008 alkanutta talouden taantumaa.

 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.