Hyppää pääsisältöön

Mikä sinua motivoi työssäsi, mistä innostut? Oletko vaihtanut alaa? Kerro kokemuksistasi!

Onko työsi sellaista kuin ajattelit?
Onko työsi sellaista kuin ajattelit? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle työ,motivaatio

Mitkä asiat vaikuttivat ammatinvalintaasi? Onko työsi sellaista kuin ajattelit? Mikä vaikuttaa motivaatioosi? Onko sinulla mahdollisuus vaikuttaa työhösi? Miten? Koetko työsi merkitykselliseksi? Oletko vaihtanut alaa? Miksi?

Jos ihmisen psykologiset perustarpeet huomioidaan työpaikoilla, sillä voidaan vaikuttaa työntekijän kokemukseen työn merkityksellisyydestä.

- Valinnanvapaus, oman osaamisen hyödyntäminen ja kehittäminen, yhteenkuuluvuus ja hyväntahtoisuus sekä hyvän tekeminen. Nämä psykologiset perustarpeet olisi hyvä huomioida työpaikoilla, sanoo psykologi Jaakko Sahimaa.

Psykologi Jaakko Sahimaalla on missio. Hän haluaa tehdä suomalaisesta työelämästä merkityksellisempää niin työntekijöille kuin työnantajille. Suomalaisessa työelämässä on haasteita merkityksellisyyden kokemuksen näkökulmasta.

- Mikromanageerauksella viedään autonomian kokemus eli mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön. Jos osaamisen hyödyntämisen kenttää kavennetaan, silloin työ muuttuu monotoniseksi eikä osaamista pääse hyödyntämään laajasti, kertoo Sahimaa.

Ihminen haluaa, että hänen työllään on merkitystä. Merkityksellisyys syntyy yksilön omasta kokemuksesta, tiimin yhteisistä tavoitteista ja organisaation visiosta ja missiosta.

- Selkeä puute suomalaisessa työelämässä on se, että johtamisessa ja esimiestyössä ei riittävällä tavalla johdeta motivaatiota. Me osataan kertoa ihmisille mitä sun pitää tehdä ja miten, mutta usein unohdetaan vastata siihen tärkeimpään kysymykseen: miksi sä tätä työtä teet, miksi työsi on tärkeää, sanoo Sahimaa.

Yksi ihmisen psykologisista perustarpeista on hyväntahtoisuus ja hyvän tekeminen. Se kuuluu ihmislajin sosiaaliseen luonteeseen.

- Se on voimavara, joka pitäisi työelämässä valjastaa paremmin käyttöön. Tuotaisiin entistä enemmän esille, että millä tavalla voit työsi kautta kontribuoida yhteiseen hyvään. Millainen vaikutus työroolilla, työyhteisöllä ja organisaatiolla on yhteiskunnallisella tasolla, pohtii psykologi Jaakko Sahimaa.

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

Vastaa kyselyyn keskiviikkoon 14.11.2018 mennessä.

Täytä lomake.
 • Musiikkitoimittajalta: Klassisen musiikin ohjelmia ovat tehneet yli 90 vuoden ajan kaltaiseni henkilöt, ja asian on aika muuttua!

  Miten ja miksi syntyi ohjelmasarja Sinisen nuotin rapsodia?

  Yksikään ilmiö ei ole saari, sanotaan. Valitettavasti tuon filosofian todeksi eläminen ei tapahdu musiikkipuheessa. Ei ainakaan julkisessa puheessa, ei kovin onnistuneesti eikä siinä alati kiihtyvässä tahdissa, jollaista koko muu todellisuutemme velvoittaisi. Genre, jota nimitetään klassiseksi musiikiksi, on meriaiheisista metaforista pikemminkin yksi yhteinen vene.

 • Taiteilijoiden rohkeus rakentaa tilan poliittiselle vapaudelle

  Book Forum Mosul -radioessee Yle Areenassa 13.7.2019 alkaen

  Radioessee Book Forum Mosul kertoo taiteen vapauttavasta voimasta ja siitä, miten ihmisyys säilyy myös totalitarismin keskellä. Siinä kuuluvat Irakin Mosulissa Isis-hallintoa arjessaan vastustaneiden ihmisten äänet. Book Forum on taidekahvila, jollaiseen voisi törmätä minkä tahansa eurooppalaisen kaupungin boheemissa korttelissa.

 • Hartauspuhujat syyskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat syyskuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.