Hyppää pääsisältöön

Moni vela elää kaapissa – vapaaehtoinen lapsettomuus on ihmettelyn ja paheksunnan aihe

Nefertiti Malaty
Nefertiti Malaty Jenny+,Nefertiti Malaty

Psykologi ja tietokirjailija Nefertiti Malaty sanoo Jenny+-ohjelmassa, että ihminen voi kokea vapaaehtoisen lapsettomuuden olevan samalla lailla ominaisuus kuin vaikkapa silmien väri tai seksuaalinen suuntautuminen on. Silti jopa 70 prosenttia ihmisistä ajattelee, että vela-parien yleistyminen on huono asia.

Vapaaehtoisesti lapsettomien, eli velojen, määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Aihe alkoi kiinnostaa myös psykologi Nefertiti Malatya, jonka kirjoittama kirja Ei äitimateriaalia julkaistiin lokakuussa.

– Minut yllätti se, kuinka stigmatisoitu asia vapaaehtoinen lapsettomuus yhä edelleen on. 70 prosenttia ihmisistä ajattelee, että on huono asia, että vela-pareja on enemmän.

Vaikka Suomi on lapsettomuuden top 3 -maa, lapsettomiin suhtaudutaan edelleen poikkeuksena. Velat kuulevat, että kyllä se mieli vielä muuttuu. Heitä pidetään itsekkäinä ja vastuuttomina.

– Kun sitä toistuu, niin ihminen saattaa jossain vaiheessa ajatella, että en nyt jaksa selitellä, kun ei minua ymmärretä. Saatetaan jopa sanoa, että ei voi saada lapsia, vaikka asia ei ole niin, Malaty kertoo.

On siis helpompi elää kaapissa kuin sanoa totuus. Osalle vapaaehtoinen lapsettomuus on ollut aina tiedossa oleva asia. Tällöin se tuntuu ominaisuudelta samoin kuin vaikkapa silmien väri tai seksuaalinen suuntautuminen.

– Ennen paheksuttiin avoliittoja, avioeroja, homosuhteita. Tämä on ehkä tämä nykyajan ihmetyksen aihe, Malaty sanoo.

Jenny+: Nainen, mikset jo lisäänny?

Miksi Saara Sarvas ei tule raskaaksi? Lapsiperhe on normi, josta kärsivät sekä tahattomasti että vapaaehtoisesti lapsettomat. Jenny Lehtisen brunssilla koomikko Juuso Kekkonen ja YleX:n Jenni Poikelus. #jennyplus

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Kommentti: Totuus Madonnasta

    Madonnan esitys Euroviisuissa mahalasku monella tapaa.

    Madonnan esiintyminen Euroviisuissa oli kamalaa ja epävireistä kuunneltavaa. Totuus on, ettei Madonna ole erityinen lahjakkuus laulajana, mutta se ei ole koskaan haitannut, kirjoittaa YleX:n musiikkitoimittaja Markku Haavisto. Oivoi ja ai kauheeta. Siinä ovat päällimmäiset reaktiot Madonnan lauantaisen Euroviisu-esiintymisen jälkeen.

  • Jobinpostia ja Salomonin tuomioita – testaa, tunnetko metaforat!

    Käytämme kielessä paljon metaforia. Ovatko ne tuttuja?

    Metaforalla tarkoitetaan vertauskuvaa, jota käytämme kielessämme – usein huomaamattamme. Aikojen saatossa jokin asia onkin siirtynyt merkitsemään toista ja alkuperäinen merkitys on kenties jo unohtunut. Tunnetko sinä seuraavien metaforien merkityksen tai alkuperän?

Jenny+