Hyppää pääsisältöön

Näin kupattiin Nuorisosäätiön rahat: käsikirjoitus

Teksti: käsikirjoitus
Teksti: käsikirjoitus Kuva: Riikka Kurki / Yle MOT,Nuorisosäätiö,käsikirjoitus

MOT: Moi, onko mahdollista saada haastattelua?

Aki Haaro: Ei.

MOT: Me ollaan tekemässä MOT:ta, ja tulet jutussa kuitenkin esiintymään, niin haluatko jollain tavalla kommentoida käynnissä olevaa poliisitutkintaa?

Aki Haaro sai viime keväänä potkut Nuorisosäätiön toimitusjohtajan paikalta. Poliisi epäilee häntä lahjuksista ja talousrikoksista.

Haaron valtakauden päätteeksi rikas Nuorisosäätiö oli ajautumassa konkurssiin. Hyvää tekevästä säätiöstä tuli kuppauksen kohde.

NÄIN KUPATTIIN NUORISOSÄÄTIÖN RAHAT

On lokakuun alku. Kimmo Pihlman ja Jari Laine ovat lähdössä työmatkalle Puolan pääkaupunkiin Varsovaan.

Pihlman ja Laine ovat johtaneet kesästä asti Nuorisosäätiötä. Säätiö omistaa tuhansia asuntoja eri puolilla Suomea. Niitä vuokrataan kohtuuhinnalla alle 30-vuotiaille nuorille.

Mutta miten ihmeessä Puola liittyy suomalaisen säätiön toimintaan?

Kimmo Pihlman, Nuorisososäätiön toimitusjohtaja: Säätiön varallisuutta on kadonnut matkan varrella 45 miljoonaa euroa. Meillä on suuri syy epäillä, että osa siitä liittyy tähän Puolaan.

Nuorisosäätiö on tehnyt kesän jälkeen poliisille useita tutkintapyyntöjä. Ne liittyvät Nuorisosäätiön entisten johtajien Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen tekemiin sopimuksiin ja kauppoihin.

Haaro ja Nousiainen lähes tuhosivat Nuorisosäätiön.

Jari Laine, Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja. Yhtään hyvää sopimusta ei ole vielä näkynyt meidän pöydällä tai sanotaan, että lähes järjestäen kaikki, kaikki toimet on ollu liiketoiminnallisesti hyvin epäedullisia säätiön kannalta ja johtanut mitä erinäköisempiin tappioihin tai vielä tuleviin tappioihin tässä jatkossa.

Helsingin poliisilla on oma tutkintaryhmä, joka selvittää mitä kaikkea Nuorisosäätiön entiset johtajat ovat tehneet.

Poliisitutkinta alkoi jo viime syksynä. Se käynnistyi lahjusepäilystä. Poliisi uskoo Haaron ja Nousiaisen saaneen yli miljoonan euron lahjukset.

Lahjusten maksajaksi poliisi epäilee lahtelaista rakennusliikettä Salpausselän Rakentajia. Nuorisosäätiö on tehnyt rakennusliikkeen kanssa viime vuosina useita jättidiilejä ja taannut sille miljoonavoittoja.

Lahjusepäily oli kuitenkin vain lähtölaukaus suurelle talousrikostutkinnalle. Epäiltyjä on jo useita.

Säätiön rahoja on kupattu suuren maailman malliin. Ylihintaisia kiinteistökauppoja, taloudellisesti järjettömiä vuokrasopimuksia, miljoonien eurojen konsulttipalkkioita rikoksista tuomituille liikemiehille.

Rahan perässä Laine ja Pihlman ovat menossa Puolaankin. Siellä toimiva sijoitusrahasto on lainannut kymmeniä miljoonia euroja Nuorisosäätiölle.

MOT: Mitä te odotatte tältä matkalta?

Kimmo Pihlman: Ennen kaikkea tietää, keitä tämän rahaston takana on.

MOT: Te ette siis tiedä, kuka on lainannut säätiölle rahaa?

Kimmo Pihlman: Emme tällä hetkellä tiedä.

MOT: Te johdatte säätiötä, ettekä tiedä kuka on lainannut säätiölle rahaa?

Kimmo Pihlman: Emme tiedä mistä raha on alunperin tullut.

MOT: Niin, bussit ajaa tosta, ja…

Daniel Hollen, Nuorisosäätiön asukas, diplomi-insinööri: Joo, ja tää on niin hyvä, kun pysäkki on niin lähellä. No, niin siitähän menee taas bussi. Tarvitsee odottaa maksimissaan, siis maksimissaan, yleensä viisi minuuttia.

Daniel Hollen on yksi 5000 nuoresta, joka asuu säätiön omistamassa asunnossa. Hollen muutti Helsingin Laajasaloon vaimonsa kanssa Jyväskylästä.

Daniel Hollen: Viime vuonna eli 2017 mä tiesin vaimon kanssa, että haetaan asunto nyt Helsingistä, koska mulla oli työpaikka ja hänellä vielä gradu kesken. Haettiin tosiaan erilaisia vaihtoehtoja, ja yksi niistä oli tämä Nuorisosäätiö. Tämä talo oli silloin vielä rakennusvaiheessa, ja haettiin nimenomaan tähän taloon. Niin tää oli hyvä ja positiivinen yllätys meille, että on olemassa säätiö, joka vuokraa myöskin kämpät nuorelle henkilölle, joka käy töissä, eikä pelkästään opiskelijoille tai työttömät ja niin poispäin.

Mutta nuorten asuttaminen ei muutama vuosi sitten enää riittänyt säätiölle vaan se lähti tekemään bisnestä.

MOT: Hello, I’m looking for the office of Brave Capital.

Hotellin vastaanottovirkailija: Brave Capital. Yes. Fourtheent.

Vuonna 2015 Nuorisäätiö lähti Suomenlahden toiselle puolelle. Päätös tuli todella kalliiksi.

Nuorisosäätiö on tehnyt Tallinnassa kiinteistö- ja tonttikauppoja, joissa on kadonnut kymmenen tai jopa viisitoista miljoonaa euroa.

Mitä oikein on tapahtunut?

Tähän osaisi vastata suomalainen liikemies Arto Autio, joka ei ole reagoinut MOT:n yhteydenottopyyntöihin. Siksi etsimme häntä Tallinnan hotelli Radissonin 14. kerroksesta.

Täällä sijaitsee sijoitusyhtiö Brave Capitalin toimisto. Autio omistaa puolet yhtiöstä.

MOT: Hello, I’m trying to find Mr. Arto Autio…

Brave Capitalin työntekijä: Did you had an appointment?

MOT: No, but I have try reach Mr. Autio dozens of times.

Nuorisosäätiön historian suurin taloussotku liittyy hankkeeseen, josta vastasivat Arto Autio ja hänen virolainen yhtiökumppaninsa.

Nuorisosäätiö antoi Aution yhtiölle yli 12 miljoonan euron sijoituslainan. Rahoilla Autio osti tontin Tallinnan paraatipaikalta.

MOT: Miss me ollaan tällä hetkellä?
Benno-Mihkel Vald, liikemies: Me tällä hetkellä ollaan Piritta purjesporttikeskuksen? alueella mikä rakennettiin 1978 alotettiin ja lopetettiin 1980 ku tuli olympia Moskovan olympiapeli ja tässä oli se olympiaregatta.
Benno-Mihkel Vald on virolainen liikemies, joka toimii kiinteistöalalla. Hän hoiti myös noin vuoden ajan Nuorisosäätiön sijoituksia Virossa.

Vald on luvannut antaa MOT:lle haastattelun vain, jos siinä ei kysytä mitään Nuorisosäätiön Viron-sotkuista.

Vald on Suomessa liiketoimintakiellossa ja hänellä on tuomioita talousrikoksista. Nuorisosäätiön uusi johto on purkanut kaikki sopimukset Valdin kanssa.

Piritan alueelle oli tarkoitus rakentaa 220 asuntoa. Ei kuitenkaan kohtuuhintaisia nuorisoasuntoja vaan pikemminkin luksusta.

Piritan tontti on hankittu Nuorisosäätiän rahoilla. Silti tontin omisti viime vuoteen saakka Arto Autio yhtiökumppaninsa kanssa.

Sitten Nuorisosäätiön suunnitelmat Tallinnassa menivät kuitenkin uusiksi. Säätiötä valvova Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara antoi säätiölle määräyksen luopua sijoituksistaan Virossa.

Sitä seurasi taloudellinen katastrofi.

Suuri puhallus eteni kahdessa osassa.

Nuorisosäätiö oli siis antanut Aution yhtiölle 12 miljoonan euron lainan. Tontti ostettiin näillä rahoilla. Sen jälkeen Nuorisosäätiö osti Aution yhtiön viidellä miljoonalla eurolla.

Yhteensä tontti maksoi Nuorisosäätiölle 17 miljoonaa euroa.

Nuorisosäätiö alkoi etsiä tontille uutta omistajaa. Sellainen löytyi Puolasta: kiinteistösijoitusyhtiö nimeltä Icon.

Kun kaupat solmittiin, säätiön hallitus tiesi, että Aki Haaroa epäillään rikoksista. Haaro oli saanut erikseen käskyn olla enää tekemättä yhtään sopimusta säätiön nimissä.

Myös Arto Autio on rikosepäiltynä lahjusvyyhdissä.

Seurasi puhalluksen osa kaksi eli rahapotin jako.

Tontin hinnaksi sovittiin 13,5 miljoonaa euroa. Valtaosa rahoista katosi kuitenkin muihin taskuihin. Lähes miljoona meni hämäriin konsulttipalkkioihin.

Jättipotti eli kuusi miljoonaa euroa rahoista palautettiin tontin uudelle omistajalle eli puolalaiselle Iconille. Rahoilla pitäisi rakentaa asuntoja Espooseen. Jos Espoon hanke ei toteudu, miljoonilla rakennetaankin asuntoja Puolan Gdanksiin.

Nuorisosäätiö sai tonttikaupasta 1,6 miljoonaa euroa. Lähes 90 prosenttia rahoista siis katosi muiden taskuihin.

MOT: Joo, tätä taloa pitää varmaan kuvata. Aika mielenkiintoisen näköistä, että täällä on joku firma, jolle on maksettu puoli miljoonaa välityspalkkiota.

Poliisi epäilee, että Nuorisosäätiöstä on lypsetty rahaa maksamalla aiheettomia konsulttipalkkioita.

Piritan tonttikaupan puhalluksen yhteydessäkin maksettiin puolia miljoonaa euroa virolaiseen pöytälaatikkoyhtiöön. Sen omistaa virolainen liikemies.

MOT: Hello, do you know where is the company called Higver Trade and Mikro Kinnisvara?

Mies: Higver Trade, Mikro Kinnisvara…Well call.

Käy ilmi, että puhelimen päässä on MOT:n etsimä mies.

Mies: He is out of town.

MOT: Ok. But they have office in this building?

Mies ei ole toimistolla. Myöhemmin hän kertoo sähköpostissaan, ettei halua antaa haastattelua keskeneräisen poliisitutkinnan takia.

Muutkaan suuria konsulttipalkkioita saaneet liikemiehet eivät halua keskustella aiheesta.

Daniel Hollen: On hyvät autopaikat valmiina ja hyvät palo-ovet, että on mietitty talossa loppuun asti. Ei ole paljon säästetty. On hyvä pesulakin, tosi uusi ja hyvässä kunnossa. On laadukkaat koneetkin. Ne kyllä kestää varmaan vuosia, että ei ole ihan halpiskoneita.

Helsingin Laajasalossa Daniel Hollen on ollut tyytyväinen asuntoonsa ja ennen kaikkea sen hinta-laatu-suhteeseen.

Kalliissa pääkaupungissa Nuorisosäätiön asuntojen vuokrat ovat selvästi alhaisempia kuin yksityisillä markkinoilla.

MOT: Onko säätiön asunnossa asuminen kohtuuhintaista?

Daniel Hollen: On, mielestäni on. Mitä me katsottiin tämän alueen hintatasoa ja ylipäätään Helsingin, niin meidän kämppä on selvästi halvempi. Plus tämä on uusi kohde eli tämä on rakennettu vasta vuosi sitten, ja me ollaan ensimmäisiä asukkaita.

Vuokranantajan taustat eivät olleet Hollenille tuttu asia.

Daniel Hollen: Sitten tietenkin, kun saimme sen kämpän, niin oli uutisia laidasta laitaan, negatiivisia säätiöstä. En tiennyt ollenkaan taustoja tai ylipäätänsä
historiaa, että miten säätiö on perustettu tai kuka on perustanut tai minä vuonna.

Hollen ja muut säätiön asukkaat saavat kiittää Maaseudun nuorten liiton eli nykyisten keskustanuorten aktiiveja. He perustivat Nuorisosäätiön vuonna 1961.

Vuosikymmenten ajan Nuorisosäätiöllä oli tiiviit välit keskustaan. Säätiötä on johtanut muun muassa pääministeriksi noussut Matti Vanhanen ja kansanedustaja Antti Kaikkonen.

Kymmenen vuoden takainen vaalirahakohu muutti tilanteen. Nuorisosäätiöstä tuli pimeän vaalirahan symboli. Keskustalle tuli kiire ottaa etäisyyttä säätiöön.

Nuorisosäätiössä nousivat valtaan uudet miehet.

Aki Haaro siirtyi Nuorisosäätiön toimitusjohtajaksi keskustan hallintopäällikön paikalta. Aisaparikseen säätiön johtoon Haaro sai Perttu Nousiaisen. Nousiainen toimi 2000-luvun alussa muun muassa Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Kummatkin ovat keskustan puoluekoneiston kasvatteja.

Nuorisosäätiö on saanut paljon julkista tukea eli veronmaksajien rahaa. Pelkästään 2000-luvulla säätiö on saanut Raha-automaattiyhdistykseltä avustuksia yli 35 miljoonaa euroa.

Jari Laine: Voidaan todeta, että sinänsä se säätiön toimintaperiaate sieltä vuodelta -61 on ollut ihan ansiokasta ja toiminta on niin kuin pyörittänyt itse itseään ja säätiöön on syntynyt nettovarallisuuttakin sitä myötä. Silloin puhutaan nimenomaisesti tämmöisestä yhteiskunnallisesti merkittävästä ARA-rakentamisesta ja siihen liittyvästä vuokraustoiminnasta sosiaalisin perustein. Mutta sitten selvisi, että tätä varallisuutta on, on siirretty sitten tämmöisen niin kuin kovan markkinan puolelle johdon taholta ja siellä oli sitten käytännössä hävitetty vuosien hyvät työt ja hävitetty tota rahat ja varat ansiokkaasti toimimalla väärillä, väärillä perusteilla.

Niin - rahoja on kadotettu ansiokkaasti ja väärillä perusteilla. Mutta miksi tilanne pääsi niin vakavaksi?

Säätiöitä valvoo Suomessa Patentti- ja rekisterihallitus.

Terhi Maijala, laki- ja valvontapäällikkö, Patentti- ja rekisterihallitus: Säätiöthän on tosiaan ainoat yksityisoikeudelliset oikeushenkilöt, jotka on viranomaisvalvonnan alaisuudessa. Tää on katsottu tarpeelliseksi, koska säätiössä, säätiössä ei ole omistajia tai niin kuin esimerkiksi osakeyhtiöiden yhtiökokousta vastaavaa elintä tai niin kuin yhdistyksessä on jäsenet ja jäsenten kokous. Tätä puuttuvaa omistajavalvontaa korvaamaan on katsottu tarpeelliseksi laissa säätää tästä säätiövalvonnasta. Toki se, että moni säätiö toimii myös julkisen rahoituksen varassa, niin se on toinen, toinen merkittävä asia siinä.

Nuorisosäätiö on saanut historiansa aikana myös satoja miljoonia euroja valtion takaamia Ara-lainoja. Siksi myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara valvoo sen toimintaa.

MOT: Nuorisosäätiön ongelmista on puhuttu julkisuudessa jo muutaman vuoden ajan. Meni kuitenkin vuosikausia ennen kuin viranomaiset toden teolla puuttuivat tähän. Onko ARA epäonnistunut valvonnassaan, mitä tulee Nuorisosäätiöön?

Hannu Rossilahti, Aran ylijohtaja: Ei käsittääkseni ole epäonnistunut.

MOT: Eli vuosikausien ajan voi tämä tilanne olla ennen kuin viranomainen toden teolla puuttuu siihen?

Hannu Rossilahti: No tässä tapauksessa meillä on valvontatarkastus lähtenyt käyntiin 2016. Tää on valmistunut sitten tarkastuskertomus alustavana 2017 maaliskuussa. Asiakasta on kuultu ja lopullinen kertomus on valmistunut kesäkuun viimeinen päivä 2017, jonka jälkeen välittömästi on käynnistetty seuraamusmenettelyt.

Onko valvojia lopulta niin monta, että kukaan ei työtään kunnolla, vaan luottaa siihen että joku muu hoitaa homman?

Hannu Rossilahti: Kyllä näitä valvovia tulokulmia on hyvin monenlaisia. Kukin valvoja tarkastelee asioita omista lähtökohdistaan.

Päävastuu sotkusta on kuitenkin Nuorisosäätiön hallituksella. Se on hyväksynyt liiketoimet, joiden takia säätiön kassa on tyhjä.

Koko Nuorisosäätiön hallitus erosi kesällä.

Kimmo Pihlman: Have you informed that were coming?

Jari Laine: No.

Kimmo Pihlman: Mayde its better this way.

Puolassa Nuorisosäätiön uuden johdon ensimmäinen pysähdys on yllätyskäynti.

Varsovan keskustassa olevassa tornitalossa toimii yhtiö, jossa säilytetään tietoa siitä, kuka on lainannut Nuorisosäätiölle kymmeniä miljoonia euroja.

Tai näin Nuorisosäätiön uudet johtajat olettavat.

Nuorisosäätiö sai jättilainan Puolasta syksyllä 2017. Raha tuli kuin taivaan lahjana. Suomalaiset pankit eivät myöntäneet lainoja säätiölle, jota viranomaiset tutkivat.

Puolalainen asianajaja: Finski fundion Nuorisa… Nuorisosaatio...

Jari Laine: There are several criminal investigations going on regarding transactions done by Youth Foundation, or Nuorisosäätiö, since 2014 until 2018….

Nuorisosäätiöllä on useita syitä olla kiinnostunut siitä, mistä 20 miljoonan euron laina on peräisin.

Miksi jokin taho Puolassa halusi antaa suuren lainan talousvaikeuksissa olevalle suomalaiselle säätiölle?

Toinen syy liittyy taloudellisiin epäselvyyksiin. Valtaosa lainarahasta palasi heti Puolaan. Nuorisosäätiön edelliset johtajat käyttivät rahat ostaakseen kokonaisen kerrostalon Helsingin Kampista.

Myyjä oli puolalainen kiinteistörahasto Icon. Eli sama taho, jonka kanssa Nuoriosäätiö teki tonttikaupan Virossa. Niissä kaupoissa katosi yli kymmenen miljoonaa säätiön rahoja.

Iconin edustajat eivät antaneet MOT:lle haastattelua.

Nuorisosäätiö maksoi Helsingin Kampin talosta 18,5 miljoonaa euroa. Tämä on miljoonia euroja enemmän kuin talon markkina-arvo.

Puolalaisesta kiinteistösijoitusyhtiöstä on tehty myös Suomessa ilmoitus epäillystä rahanpesusta. Asiaa selvittää Keskusrikospoliisi.

Ei siis ole ihme, että Nuorisosäätiö haluaa tietää, mistä rahat tulivat.

Jari Laine: So we don’t know whos behind the money? So you don’t know who is bedind the money?

Puolalainen mies: The Funds.

Jari Laine: But you don’t know where the money is coming from? Whetever its from Russia, or Luxembourg, or from India?

Puolalainen mies: No.

Jari Laine: Right. So nobody knows where the money is coming from.

Jari Laine: Somebody has to know. Otherwise you can wash money as much you want to, if you don’t know who is behind the money.

Kimmo Pihlman: No moi. Voisitko vielä tarkistaa sen Puolasta tulleen rahan päivämäärät. Miten ne on tullut meidän tilille…

Jari Laine: Mutta kuka tämän bondin takana on? Kaikki muu on...

Kimmo Pihlman: Krp pitää saada liikenteeseen. Ja Puolan poliisi. Ja nopeasti.

Ensimmäinen tapaaminen Varsovassa ei tuo lisätietoa siihen, mistä rahat ovat peräisin.

Kimmo Pihlman: Good morning. Vitising the BSWW...

Mies aulassa: Five floor...

Matka jatkuu toiseen tornitaloon Varsovan keskustassa. Siellä toimii puolalainen yhtiö, joka on järjestänyt Nuorisosäätiölle kymmenien miljoonien eurojen lainan. Mutta itse rahat ovat peräisin sijoittajilta. Keitä he ovat?

Jari Laine: So if someone has taken ten millon of my money, I’m not calm. I wan’t some answers.

Juristi: But the solving this case will…

Jari Laine: But the solving won’t happen with nice words.

Naisjuristi: As you understand the structure, those invesment funds are still bondholdes. But the question is who provide these funds the money…

Jari Laine: The question is, whetever cooperate with them and they are willing to cooperate with us, or the police will be here.

Puolalainen mies: Ok, so we are ready. Welcome to the next room.

MOT:ta ei päästetä toiseen tapaamiseen. Se kestää lähes kaksi tuntia.

MOT: Mitä teille vastattiin, kun kysyitte mistä nämä rahat tulevat?

Jari Laine: Kuulemma puolalalaiselta rahastolta, jossa on 40 000 puolalaista sijoittajaa, jotka ovat erityisen huolissaan Nuorisosäätiön pelastamisesta.

MOT: Siis Puolasta löytyy 40 000 sijoittajaa, jotka ovat huolissaan Nuorisosäätiön pelastamisesta?

Jari Laine: Tällainen vastaus me saatiin.

Ihan tyhjin käsin Nuorisosäätiön uudet pomot eivät Puolasta lähde. Käy ilmi, että Nuorisosäätiö omistaa panttikirjat tonttiin Puolan Gdanksissa.

Se liittyy sekavaan järjestelyyn, jossa on kytketty yhteen tonttikauppa Virossa, kiinteistöhanke Espoossa ja rakennusurakka Gdanksissa.

Kimmo Pihlman: Mitäs Jari olet mieltä meidän tontista Gdanksissa. Meillähän on siellä kiinnitys. Joenvarsitonttiin näemmä.

Jari Laine: Niin, siis kuuden miljoonan euron arvosta. Eks se ollut tuhat neliötä peräti koko tontti?

Kimmo Pihlman: Oli, joo. Sinne sitten nuorisoasuntoja. Tosin ei taida kuulua ihan meidän bisneksiin.

Jari Laine: Ei taida enää kuulua, ei.

Kimmo Pihlman: Joo. Mitähän pojat on ajatellut.

Niin, mitähän pojat ovat ajatelleet? Sitä Aki Haaro ja Perttu Nousiainen eivät halunneet kertoa MOT:lle.

Lokakuun lopulla MOT saa kuitenkin vihjeen: Aki Haaro on pyytänyt lupaa hakea henkilökohtaisia tavaroitaan Nuorisosäätiöstä.

MOT: Moi. Onko mahdollista saada haastattelua. Me ollaan tekemässä MOT:ta, ja tulet jutussa kuitenkin esiintymään, niin haluatko jollain tavalla kommentoida muun muassa käynnissä olevaa polisiitutkintaa. Aki Haaro?

Aki Haaro: Ei.

MOT: Minkä takia? Etkö halua keskustalla aiheesta?

Aki Haaro: Ei.

MOT: Miksi ei voida? Viisi minuuttia. Haluaisin kuulla mitä sä olet mieltä esimerkiksi näistä poliisin epäilyksistä. Oletko sinä ja Perttu Nousiainen saanut lahjuksia?

Aki Haaro: Ei, eih.

MOT: Eli nämä eivät pidä paikkaansa?

Haarolla ei ole enää mitään asiaa Nuorisosäätiön tiloihin. Nytkin hän on paikalla vain valvotusti ja säätiön uusi johto kertoi vierailusta myös poliisille.

Haaro ja Nousiainen lähes tuhosivat Nuorisosäätiön. Miksi? Mikä oli heidän motiivnsa?

Yksi syy on ilmeinen: raha. Haaro ja Nousiainen sotkivat muutama vuosi sitten taloutensa omissa bisneksissäään.

Pelastus löytyi Nuorisosäätiöstä. Haaro ja Nousiainen tekivät Nuorisosäätiön rahoilla liikemiestuttaviensa kanssa miljoonien jättidiilejä. Poliisin mukaan osa näistä rahoista päätyi Aki Haarolle ja Perttu Nousiaiselle.

Nousiaisen ja Haaron taloushuolet helpottivat - mutta säätiö ajautui kaaokseen.

MOT: Niin, onko mahdollista saada haastattalua? Se vie vain viisi minuuttia.

Aki Haaro: Ei, en mä.

Helsingin Laajasalossa elämä on jatkunut ennallaan, vaikka asukkaiden vuokranantaja Nuorisosäätiö on keskellä valtavaa sotkua.

Daniel Hollen sanoo, että asukkaat ovat keskustelleet asiasta vain vähän.

MOT: Kun olet lukenut uutisia, että mitä ongelmia säätiöllä on ollut, niin onko sillä asukkaalle mitään merkitystä?

Daniel Hollen: No ei sisänsä, mielestäni ei ole. Kyllä meidän elämä jatkui ihan normaalisti. Toki joskus silloin kesällä mietittiin, kun oli joku lista lehdessä, että ehkä tietyt talot myynnissä ja tietyt talot ehkä ei, niin sitten me tietenkin mietittiin, että voi ei, onko meidän talo siinä mukana. Se selvisi aika nopeasti. Tosiaankin, kuten sanoin, meillä on täällä asukasneuvoja. Laitettiin viesti hänelle, että voisitko sanoa, onko tää meidän talo siinä listassa mukana. Aika nopeasti saimme vastauksen, että ei ole. Sen jälkeen elämä jatkui taas ja ei ole mitään hätää.

Nuorisosäätiön entisten johtajien rikostutkinta on vielä pahasti kesken. Menee vielä vuosia, ennen kuin kaikki yksityiskohdat selviävät.

Jari Laine: Merkittävää säätiön kannalta on se, että toimintaa on lähdetty tervehdyttämään. Me olemme hallituksessa päättäneet, että yhteiskunnan varoja ei käytetä enää maan rajojen ulkopuolella. Kaikki toiminta keskittyy tähän tota Suomen, Suomenmaassa tapahtuvaan toimintaan. Me tulemme minimoimaan kaikki vapaarahoitteisen toiminnan puolet ja keskittymään jatkossa vain ja ainoastaan tähän niin kutsuttuun ARA, yhteiskunnalliseen sosiaalityön tekemiseen tarjoamalla kohtuuhintaista vuokra-asumista asukkaille, nuorille.

Daniel Hollen: Uskon, että eräänä päivänä varmasti totuus tulee julki. Toivottavasti poliisi tai kuka tahansa selvittää tän asian ihan perinpohjin, että selviää, että mikä oli heidän motiivi tai niin poispäin. Mä en tiedä enkä ole ottanut selvää. Toki se on ikävää, että Suomessa vuoden 2018 kaiken lisäksi on tällainen meno. Jos olisin lukenut tän artikkelin joskus aiemmin ja jos joku olisi kysynyt, että missä maassa tää oli, niin mä en ikinä olisi uskonut, että tää on Suomessa.

LOPPU

Haastateltavat:

Jari Laine, Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja

Kimmo Pihlman, Nuorisosäätiön toimitusjohtaja

Hannu Rossilahti, Aran ylijohtaja

Benno-Mihkel Vald, liikemies

Terhi Maijala, Patentti- ja rekisterihallituksen laki- ja valvontapäällikkö

Aki Haaro, Nuorisosäätiön ex-toimitusjohtaja

Daniel Hollen, Nuorisosäätiön asukas