Hyppää pääsisältöön

Rakennusliike antoi lähes 200 000 euron lainan keskustavaikuttajien yhtiölle – tavoitteena oli perustaa ”uusi Nuorisosäätiö”

Keskustavaikuttajien salaperäisen yhtiön rahoittajana toimi rakennusliike, jonka kanssa Nuorisosäätiöllä oli yhteisiä hankkeita.

Helsinkiläinen rakennusliike oli rahoittamassa keskustalaisten vaikuttajien suunnitelmia perustaa “uusi Nuorisosäätiö”.

MOT:n tietojen mukaan rakennusliike Bassotalo on antanut kolmen keskustataustaisen yhdistyksen omistamalle AT-Asunnot -kiinteistösijoitusyhtiölle lähes 200 000 euron lainan.

Lainan takaajina olivat Nuorisosäätiöstä lahjusepäilyjen takia potkut saaneet Aki Haaro sekä Perttu Nousiainen. Lainasopimuksen on allekirjoittanut keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen.

Laina on myönnetty vuonna 2014. Samaan aikaan Nuorisosäätiöllä ja Bassotalolla oli käynnissä tai suunnitteilla useita yhteisiä rakennushankkeita.

MOT:n tietojen mukaan rakennusliikkeen omistajat tekivät myös yhteisiä ulkomaanmatkoja Haaron ja Nousiaisen kanssa.

Yhdellä matkoista oli mukana koko Nuorisosäätiön hallitus.

MOT:n tietojen mukaan poliisi selvittää AT-Asuntojen toimintaa osana laajaa Nuorisosäätiön ex-johtajiin liittyvää rikostutkintaa.

Rakennusliikkeen mukaan laina on maksettu takaisin. MOT:n tiedossa ei ole, että Bassotalon edustajia epäiltäisiin mistään rikoksesta.

”Uusi Nuorisosäätiö”

Yle kertoi Nuorisosäätiön liepeillä pyörineestä kiinteistösijoitusyhtiö AT-Asunnoista jo vuonna 2016.

Yhtiön omistaa kolme keskustataustaista yhdistystä. Niissä on tai on ollut mukana keskustalaisia vaikuttajia, kuten puolueen Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen sekä kansanedustaja Eerikki Viljanen.

Yksi yhdistyksistä eli Nuorisotyön tuki ry on perustettu jo 1950-luvulla. Yhdistys on ollut keskustanuorten hallinnassa, ja sen hallitus on pitänyt kokouksiaan keskustan puoluetoimistolla.

Yhdistyksissä todellista valtaa ovat käyttäneet kuitenkin Nuorisosäätiöstä lahjusepäilyjen takia potkut saaneet Aki Haaro ja Perttu Nousiainen. Kolmas keskeinen vaikuttaja yhdistyksissä on keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen.

Suomen Kuvalehti kertoi lokakuussa, että Nuorisosäätiön ex-johtajilla oli suunnitelma alkaa rakentaa satoja asuntoja julkisen ARA-rahoituksen turvin.

Ajatuksena oli tehdä AT-Asunnoista “uusi Nuorisosäätiö”, joka olisi vuokrannut asuntoja yli 35-vuotiaille etenkin pääkaupunkiseudulla. Nuorisosäätiön asukkaiden on muutettava pois säätiön asunnosta viimeistään silloin, kun he täyttävät 35 vuotta.

Tarkoituksena on siis todennäköisesti ollut ohjata Nuorisosäätiön asukkaita AT-asuntojen vuokralaiseksi.

Hanke jäi kuitenkin toteutumatta, ja yhtiö omistaa vain muutaman asunnon. Kiinteistösijoitusyhtiön toiminta jäi siis lopulta suhteellisen vaatimattomaksi.

Vanhasen avustaja: Toimin Haaron ja Nousiaisen pyynnöstä

AT-Asunnot on perustettu vuonna 2011. Sen toimitusjohtajana ja ainona hallituksen jäsenenä toimi vuosina 2011–2013 Jari Flinck.

Flinck toimii nykyisin Matti Vanhasen (kesk.) eduskunta-avustajana. Entinen pääministeri Matti Vanhanen oli pitkään myös Nuorisosäätiön hallituksen jäsen ja puheenjohtaja.

AT-Asunnot jätti vuonna 2013 Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukseen (ARA) hakemuksen, jotta se hyväksyttäisiin yleishyödylliseksi yhteisöksi. Jari Flinck kävi myös tapaamassa ARAn johtoa asian tiimoilta.

Yhtiö tavoitteli mahdollisuutta saada valtion lainatakauksia sekä korkotukia. AT-Asunnot ei kuitenkaan toimittanut hakemukseen pyydettyjä lisätietoja, ja hakemus raukesi.

Flinckin mukaan hän ei tiedä mitään yhtiön toiminnasta tai suunnitelmista.

– Sain toimeksiannon perustaa yhtiön, mutta mitään sen pidemmälle meneviä toimeksiantoja en silloin saanut, Flinck sanoo MOT:lle.

Kuka antoi tämän toimeksiannon?

– Kyseiset henkilöt.

Eli keitä olivat kyseiset henkilöt?

– Aki Haaro ja Perttu Nousiainen.

Rakennusliike: Ei mitään erikoista

Rakennusliike Bassotalon edustajat eivät halunneet antaa MOT:lle haastattelua, vaan he vastasivat kysymyksiin ainoastaan sähköpostilla.

Bassotalojen mielestä AT-Asunnoille myönnettyyn lainaan ei liittynyt mitään kyseenalaista.

– AT-Asunnoilla oli tuolloin lupaavia hankkeita ja siksi oli meidän edun mukaista, että hankkeet olisivat käynnistyneet ja me olisimme päässeet tarjoamaan niihin urakkaa. Tässäkin tapauksessa, kuten monissa muissakin, rahoitusta ja koko hankkeita suunnitellaan kaikkien hankkeeseen osallistuvien kesken ratkaisua etsien.

– Tässä rahoitus oli tärkeässä osassa hankkeiden käynnistymisessä, mutta lopulta emme kuitenkaan saaneet AT-Asunnoilta yhtään urakkaa ja laina maksettiin pois, Bassotalo kirjoitti viestissään.

Tarkistitteko ketkä omistavat AT-Asunnot Oy:n?

– Teimme Nuorisosäätiön kanssa urakkasopimuksia vain reilun vuoden ajan, ensimmäisen vuonna 2014 ja viimeisen 2015. Nuorisosäätiön piirissä oli useita sopimustahoja, erilaisia kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöitä sekä yhtenä mainitsemasi AT-Asunnot.

– Kaikissa sopimuksissa oli kaupparekisterin mukaan nimenkirjoitusoikeus samoilla henkilöillä. AT-Asuntojen omistajina oli käsityksemme mukaan joukko yhdistyksiä, mutta emme tunne tarkemmin Nuorisosäätiön lähipiirissä olevien lukuisten eri yhtiöiden ja yhteisöjen taustoja.

Kiinteistökauppaa Nuorisosäätiön kyljessä

AT-Asuntojen taustalla olevista yhdistyksissä kahdessa on ollut mukana keskustan kansanedustaja Eerikki Viljanen.

Hän oli myös päättämässä siitä, että yhdistykset hankkivat omistukseensa kiinteistösijoitusyhtiö AT-Asunnot Oy:n. Yhtiö ostettiin valmisyhtiöitä perustavalta firmalta.

– Olin mukana näissä yhdistyksissä parin vuoden ajan vuosikymmenen alussa, Viljanen sanoo MOT:lle.

Viljasen mukaan hän ei kuitenkaan tiedä mitään AT-Asuntojen toiminnasta tai sen saamasta lainasta rakennusliikkeeltä.

– Tiedän yhtiöstä sen verran, kuin siitä on julkisuudessa ollut, Viljanen sanoo.

Olet ollut kuitenkin päättämässä kahdessa yhdistyksessä, että ne menevät osakkaiksi AT-Asuntoihin. Kai tiedät jotain enemmänkin?

– Se taisi liittyä keskusteluihin siitä, että jos jonkinlaista vuokrausvälitystoimintaa joskus myöhemmin tulisi. Sitä, mitä yhtiö sitten alkoi tehdä, en osaa sanoa, Viljanen sanoo.

AT-Asunnot ehti solmia asuntokauppoja muun muassa samoissa kohteissa, joista Nuorisosäätiö hankki itselleen sijoitusasuntoja. Kaupat peruttiin sen jälkeen, kun Yle oli kysynyt niistä kesällä 2016.

AT-Asunnot osti ainakin kaksi asuntoa Lahden seudulta rakennusliike Salpausselän Rakentajilta. Salpausselän Rakentajien entisiä omistajia epäillään lahjusten maksamisesta Nuorisosäätiön johtajille sekä muun muassa törkeistä veropetoksista.

Rakennusliike on myyty toiselle omistajalle ja se on vaihtanut nimeään.

MOT ei tavoittanut Aki Haaroa tai Perttu Nousiaista kommentteja varten. Keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen kieltäytyi haastattelusta.