Hyppää pääsisältöön

Stella Polaris äänessä – osallistu tunnetun improvisaatioryhmän suoraan lähetykseen

Stella Polariksen jäsenet katsovat kameraan ilmehtien.
Stella Polariksen jäsenet katsovat kameraan ilmehtien. Kuva: Yle / Jussi Nahkuri & Tuuli Laukkanen Stella Polaris,radioteatteri

Improvisaatiolla on pitkät perinteet näyttämötaiteena, ja nyt impro tuodaan radioon! Hauska ja jännittävä tunnelma saavutetaan maanantai-illoissa, kun improvisaatioryhmä Stella Polaris päästetään ääneen. Myös kuuntelijoilla on mahdollisuus vaikuttaa tarinan kulkuun suorassa lähetyksessä. Ryhmän näyttelijät Elina Stirkkinen ja Sari Siikander kertovat, mitä haasteita suora ryhmälle tuo, ja mitä impro oikein edes on?

– Improvisaatio on hetkessä syntyvää taidetta, perustelee näyttelijä Elina Stirkkanen ytimekkäästi.

Impro on itsensä ja muiden kuuntelemista, tilan antamista, hetkeen tarttumista. Improvisaatio nojaa vahvaan vuorovaikutukseen ja herkeämättömään läsnäoloon näyttelijöiden, muusikon ja äänisuunnittelijan välillä. Jokainen ääni voi olla merkittävä tarinan kannalta.

Stella Polaris äänessä -improvisaatioissa saatetaan kuulla uudenlainen romanttinen komedia, jännitystä tihkuva rikostarina, rajoja rikkova musikaali tai ovia paukutteleva farssi. Näyttelijöitä vauhdittamassa on muusikko, joka improvisoi ennen kuulemattomia sävellyksiä ja äänisuunnittelija, joka vie kuulijan äänimaisemalla Savosta New Yorkiin. Kaikki on mahdollista, kun Stella Polaris astuu kuunnelmastudioon!

Jokaisella jaksolla on siis ennalta valittu teema – kaikki muu syntyy tilanteen ehdoilla improten.

Jaksojen teemat ovat:

osa 1: Arki
osa 2: Romantiikka
osa 3: Musiikkinäytelmä
osa 4: Juhlat

Tulossa on siis radiodraamaa, joka syntyy vailla käsikirjoitusta suorassa lähetyksessä. Livelähetys tuo aina omat haasteensa esitykseen improvisaation lisäksi. Mitä suoraa tehdessä tulee huomioida? Entä mitä jos mokaa kaikkien edessä tai tarina tuntuu luisuvan umpikujaan?

– Ajattelemme, että moka on lahja. Otamme riemulla sekaannukset ja virheet osaksi tarinaa, vastaa Sari Siikander Stella Polariksesta.

Tavallisesti Stella Polaris esiintyy yleisölle lavalla. Perinteisen näyttelemisen sijaan radiossa Stirkkinen kokee uudeksi, hienoksi haasteeksi sen, että kaikki on sanallistettava ja tehtävä äänellä: ilmeet, eleet ja niin edelleen ja tämä tuo aivan uutta näkökulmaa heidän tarinankerrontaansa.

– Haasteena tässä on myös saada kuulijoille tunne osallisuudesta. Nykytekniikka on onneksi niin jouhevaa, että se onnistuu mielestämme verkon ja somen kautta hyvin, Stirkkinen pohtii.

Suoraa lähetystä pääsee kuulemaan paitsi avaamalla radiosta Radio 1:n, myös Areenasta suorana, ja kuvan kanssa *Yle Areenan Facebook-sivuilta. Sosiaalinen media on otettu käyttöön yhteisöllisyyden ja osallistumisen vuoksi. Yleisöllä on mahdollisuus vaikuttaa tarinan kulkuun reaaliajassa Facebookin livelähetyksessä Yle Areenan tilin välityksellä.

Yleisön ehdotukset ovat näyttelijöiden mukaan kuunnelmien lähtökohta ja improvisoijien inspiraation lähde – olethan mukana!

Stirkkinen avaa vielä, että kaikesta heille uudesta tekniikasta huolimatta otetaan vain impron perustyökalut käyttöön, kuten esimerkiksi “tarjouksen hyväksyminen” niin impro pääsee hyvin vauhtiin. Hyväksymisellä tarinat saadaan etenemään ja niille luodaan pohjaa.

Näyttelijät kertovat, että jos joku jäätyy, kaveri tulee aina apuun ja että yhteistyö on kaiken avain.

Yleisö rakastaa nähdä näyttelijän pulassa― Näyttelijä Elina Stirkkinen

– Improssa ihana tilanne on, kun kaveri tulee aina auttamaan, jos umpikuja häämöttää. Näin mönkään mennyt tilanne saattaa avata aivan uuden oven. Mokia ja umpikujia ei tarvitse improssa välttää myöskään sen takia, että yleisö rakastaa nähdä näyttelijän pulassa, sanailee Stirkkinen.

Stella Polaris äänessä maanantai-illoissa 5.11. alkaen klo 19, suorana Radio 1:ssä niin kanavalta kuin Areenasta. Kuvan kanssa Yle Areenan Facebook-tilin välityksellä samaan aikaan livenä. Jaksot kuunneltavissa myös suoran lähetyksen jälkeen!

Esiintyjät: Sari Siikander, Mikael Rejström, Elina Stirkkinen, Jami Hyttinen, Miiko Toiviainen, Antti Laukkarinen, Tiina Pirhonen, Niina Sillanpää, äänisuunnittelija Jani Orbinski sekä muusikko Hannu Risku. Äänitarkkailijat: Joonatan Kotila sekä Laura Koso. Tuottajat: Pekka Savolainen, Yle Draama ja Sari-Anne Nahkuri, Stella Polaris.

*Osaa livelähetykseen voi ottaa, vaikka ei olisi Facebook-tiliä, tai ei seuraisi Yle Areenaa Facebookissa. Klikkaa tällöin Facebook → Live-videot ja etsi valikosta tai hae kartasta Yle Areena.

Stella Polariksen jäsenet seisovat studiossa ja katsovat kameraan hymyillen.
Stella Polariksen jäsenet: Antti Laukkarinen, Jami Hyttinen, Elina Stirkkinen, Niina Sillanpää, Miiko Toiviainen, Sari Siikander ja Mikael Rejström. Stella Polariksen jäsenet seisovat studiossa ja katsovat kameraan hymyillen. Kuva: Yle / Jussi Nahkuri Stella Polaris,radioteatteri

Oletko impron tosifani? Myös VSOP-improryhmä tarjoilee murhamysteerin: avaa Radio 1 sunnuntaisin klo 15 tai kuuntele Areenassa suorana tai jälkikäteen.

Lisää ohjelmasta

Keskustele