Hyppää pääsisältöön

Hemsing taitaa teosvalinnat

Eldbjørg Hemsingin alkuvuodesta ilmestynyt debyyttijulkaisu vakuutti hyvillä teosvalinnoillaan ja raikkailla tulkinnoillaan. Uudella äänitteellä Hemsingin seurana musisoi Antwerpenin sinfoniaorkesteri kapellimestari Alan Buribayevin johdolla, kun Antonin Dvořákin viulukonserton pariksi on valikoitunut Josef Sukin Fantasia viululle ja orkesterille.

hemsing äänitteen kansi
hemsing äänitteen kansi Eldbjørg Hemsing

Äänitteen pääateriana tarjoillaan tšekkiläisen Antonin Dvořákin (1841–1904) a-molli-viulukonsertto (1879). Teoksen luokseen kutsuvassa tulkinnassa on samanlaista raikkautta kuin oli Hemsingin ensimmäisellä julkaisulla olevassa Hjalmar Borgströmin konsertossa. Ääriosat vikkelöivät keveästi ja keskimmäinen osa kaunistelee herkin kansallisromantiikan sävyttämin melodiajatkumoin.

Josef Suk (1874–1935) oli hetken aikaa Dvořákin sävellysoppilas. Eikä siinä vielä kaikki. Myöhemmin Sukista tuli myös Dvořákin vävy. Sukin fantasia (1902) viululle ja orkesterille seisoo tasapäin Dvořákin konserton kanssa. Yhdessä ne muodostavat toimivan ja toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Yksiosaisen reilun parinkymmenen minuutin kestoisen teoksen rönsyilyä on viihdyttävää seurata. Fantasia on miellyttävän oikukas ja vastakohtaisuuksille rakentuva, mutta siihen tuo yhtenäisyyttä samojen ja saman tyyppisten melodisten ainesten näyttäytyminen läpi teoksen. Hemsing selvästi viihtyy railakkaan teoksen pyörteissä. Tarkassa ja varmassa soitossa on keveyttä ja ilmaisuvoimaa

Äänitteen täytepalana on Sukin alun perin pianolle kirjoittamana 6 kappaletta, joista kuullaan versio viululle ja orkesterille. Orkesterin kuohuissa jää miettimään, kuinka mahtaa sooloviulu konserttiesityksessä kuulua.

Kokonaisuus toimii. Antwerpenin sinfoniaorkesteri soittaa kapellimestari Alan Buribayevin johdolla antaumuksella. Tallennuskin on onnistunut.

Eldbjørg Hemsing. Dvořák: viulukonsertto. Suk: Fantasia. Antwerpenin sinfoniaorkesteri, joht. Alan Buribayev. BIS (2246)

Kuuntele Uudet levyt 6.11.2018, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta