Hyppää pääsisältöön

Fantasiaa, scifiä, steampunkia ja näköisfiguureja – Eero Okkonen osaa rakentaa legoista mitä vain

Eero Okkonen on rakentanut Terry Pratchettin legoista.
Eero Okkonen on rakentanut Terry Pratchettin legoista. Kuva: Olli Kangassalo/Yle legot

Arkkitehtiopiskelija Eero Okkonen on kehittänyt legorakentamisesta taidetta. Okkonen pakertaa mielellään karikatyyrejä muun muassa Terry Pratchettin ja Hayao Miyazakin fantasiamaailmoista tai scifistä ja steampunkista. Tuore taidonnäyte on valokuvien pohjalta loihdittu hämmästyttävä figuurisarja kulttibändi Circlestä. KulttuuriCocktail kävi seuraamassa Lego-Speden valmistumista.

Hervantalaisen opiskelija-asunnon hyllyt ovat täynnä legopatsaita. Kirjoituspöydän laatikoissa ei ole paperia tai kirjoja, vaan eri kokoisia legopalikoita lajiteltuina. Sohvan alla olevissa laareissa on kymmenittäin monen värisiä legopusseja.

Terry Pratchettin luoman fantasiamaailma Kiekkomaailman hahmoista Eero Okkonen on tehnyt monia versioita, ja hyllyllä Miyazakin animaatiosta tuttu lentäjäsika Porco Rosso tuijottaa vieraita. Monet hänen hahmoistaan ovat legoharrastajien kielellä MOCeja eli omia luomuksia.

Okkonen osaa mestarillisesti soveltaa vaikkapa Star Wars -seteistä peräisiin olevia X-Wingin osia uusiin tehtäviin.

Katso kun Eero Okkonen rakentaa karikatyyriä Spedestä ja kertoo teoksistaan.

Erityisesti yksi patsassarja on huomiota herättävä jo aihevalinnan ansiosta. Yleensä legofiguureita on tehty populaarikultturin fantasiahamoista, mutta nyt aiheena onkin ollut melko harvojen tuntema porilainen psykedeelinen kulttibändi Circle.

– Isälläni oli levykauppa, ja siksi olen tutustunut laajasti musiikkiin, selittää Okkonen.

Okkonen innostui tekemään Circle-yhtyeen muusikoista muotokuvat esiintymistilanteessa. Hahmoissa hämmästyttää, miten pienillä elementeillä Okkonen osaa loihtia figuureihin tunnistettavuuden ja persoonallisuuden. Teosten malleina hän on käyttänyt yhtyeen keikalta ottamiaan valokuvia.

Eero Okkonen teki legoista Circlen.
Eero Okkonen rakensi avantgarde-bändi Circlen legoista. Eero Okkonen teki legoista Circlen. Kuva: Olli Kangassalo/Yle legot

Eero Okkonen on varsin tunnettu legopiireissä. Hänen englanninkielisellä blogillaan Cyclopicbricks on paljon seuraajia. Blogissa Okkonen kertoo seikkaperäisesti eri teoksiensa taustoista ja tekemisestä.

Okkonen kokoaa kuvaustamme varten pöydän ääressä rintakuvaa suomalaisen sketsi- ja tv-viihteen supermiehestä Pertti "Spede" Pasasesta. Läppärin näytöllä on mallina Speden kuva. Hahmo syntyy yllättävän nopeasti, vaikka yleensä hahmoihin menee kymmeniä tunteja. Okkonen nousee välillä pöydän äärestä penkomaan sohvan alla olevia isoja laatikoita ja löytää etsimänsä osat yllättävän nopeasti pussien ja palikoiden paljouden keskeltä.

– Jos on sellaisia osia, joita tarvitsee paljon, niitä yritän pitää lähellä pöytää. Onhan tässä paljon vielä kehitettävää. Pahvilaatikot tuossa lattialla eivät ole hirveän käytännöllisiä, mutta kyllä systeemi sen verran käytännöllinen on, että minuutin sisällä tarvitsemani osan löydän, arvioi Okkonen.

Eero Okkonen legopatsaidensa keskellä.
Eero Okkonen legopatsaidensa keskellä. Kuva: Olli Kangassalo/Yle legot

Hahmon tekeminen on yllättävän paljon improvisaatiota.

– Kokemuksen perusteella tiedän, mitä osia kannattaa käyttää ja mitä kannattaa olla saatavilla. Mutta monesti etukäteen mietitty päänsisäinen malli osoittautuu aivan liian isoksi, joten kyllä rakentaminen sitten muuttuu improvisaatioksi.

Tosielämän hahmot legoversioina, Spedestä rocktähti Lemmyyn näyttävät helposti hauskoilta legoihin assosioituvan lelumaisuuden takia. Onko kyse huumorista?

– En varsinaisesti ajattele tuolla tavalla. Yritän vain tehdä tyydyttävää jälkeä. Esimerkiksi tämä on yritys tehdä tarkasti muotokuva Spedestä, ja materiaalina nyt vaan sattuvat olemaan legot, tuumaa Okkonen.

Keskustele