Hyppää pääsisältöön

Nenäpäivä Etiopiassa – Arja Koriseva

Arja Koriseva Etiopiassa
Arja Koriseva Etiopiassa Arja Koriseva Etiopiassa Kuva: © Juha Blomberg Arja Koriseva,Nenäpäivä,Etiopia

Tämän vuoden Nenäpäivän juttumatkalla Etiopiaan oli mukana suomalaisten rakastama, aina nauravainen laulaja Arja Koriseva. Hän on vieraillut ennenkin Afrikassa ja on jopa kiivennyt Tansaniassa Kilimandzarolle, aina Uhuru Peakille saakka.

Etiopian kartta
Etiopian kartta maailmankartta,Afrikka,Etiopia,Afrikan sarvi,Awasa

Tällä kertaa tavoitteena ei ollut vuorikiipeily vaikka Etiopian ylängöillä välillä kuljettiinkin yli 2700 metrin korkeudessa. Aiemmista Afrikka -kokemuksista huolimatta eteläinen Etiopia yllätti Arjan vihreydellään ja hieman stereotyyppinen mielikuva afrikkalaisesta maisemasta, kuivuudesta ja nälänhädästä muuttui hetkessä toiseen. Ylänköalueen kasvillisuuden rikkaus, pikkukaupunkien vilkas elämä ja ihmisten ystävällisyys tekivät Arjaan suuren vaikutuksen. Suomalaiseen rauhallisuuteen tottuneelle myös ihmisten paljous ja paikallinen liikennekulttuuri aasikärryineen aiheutti hämmennystä.

Arja Koriseva Etiopiassa
Arja Koriseva ihmettelee Etiopian vehreyttä Arja Koriseva Etiopiassa Kuva: © Juha Blomberg Arja Koriseva

Suomea pidetään maailman onnellisimpana maana ja se pisti Arjan pohdiskelemaan kuinka onnellisia ovatkaan etiopialaiset. Meidän näkökulmasta katsottuna heillä ei ole samat lähtökohdat onneen, silti onnellisuus ja yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen kulttuuri olivat läsnä jokapaikassa.

Onnellisuus on suhteellinen käsite.

Nenäpäivän ja Plan Suomen järjestämällä Etiopian matkalla kohteena olivat tytöt ja ennenkaikkea tyttöjen oikeudet parempaan ihmisarvoisempaan elämään. Arja tutustui Sidaman alueen kouluihin ja pääsi äitinä ja opettajana seuraamaan millaisissa olosuhteissa tytöt koulupäiväänsä viettävät.

Etiopialaisen koulun seinään on maalattu aakkoset ja numerot
Aakkoset ja numerot pitää osata Etiopialaisen koulun seinään on maalattu aakkoset ja numerot Kuva: © Juha Blomberg Etiopia,Nenäpäivä

Etiopialaiset koulut ovat aivan erilaisia kuin Suomessa. Rakennukset ovat hyvin yksinkertaisia, luokkahuoneissa ei ole kuin liitutaulu ja pulpetit oppilaille. Koululla ei välttämättä ole lainkaan vesipistettä ja vessat olivat Arjan mielestä aivan kammottavia. Pienellä “tuunaamisella” ja tietotaidon lisäämisellä kouluista saataisiin huomattavasti toimivampia, ainakin suomalaisesta näkökulmasta katsottuna. Opettajan silmin etiopialainen koulumaailma on merkittävästi erilainen, eikä koululuokissa ole kuin ihan välttämättömimmät tarvikkeet.

Etiopialaisen koulun luokkahuone
Liitutaulu ja pulpetit, karu sisustus, mutta muuta ei tarvita. Etiopialaisen koulun luokkahuone Kuva: © Juha Blomberg Etiopia,Nenäpäivä
Tytöt vievät asioita eteenpäin!
Arja Koriseva haastattelee tyttöjä Etiopiassa
Arja tapasi koulun tyttöjä Arja Koriseva haastattelee tyttöjä Etiopiassa Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä,Arja Koriseva,Etiopia

Arjan haastattelemat tytöt ajattelevat uudella tavalla, muuttavat omien sanojensa mukaan kulttuuria. Tyttöjen uudella tavalla avoin ja tiedostava lähestymistapa sukuelinten silpomiseen on viemässä vihdoin tätä haitallista perinnettä historiaan. Ajattelutavan muutos ja tietoisuuden lisääminen on tärkeässä roolissa monessa asiassa ja tytöt toimivat vahvana tekijänä uudistumisessa.

Kyltti etiopialaisen koulun pihalla
"Huoneentaulu" koulun pihalla Kyltti etiopialaisen koulun pihalla Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä,Etiopia,koulu

Tytöt ajavat eteenpäin myös hygieniaprojektia, jonka tavoitteena on helpottaa tyttöjen elämää kuukautisten aikana ja mahdollistaa koulunkäynnin jatkamista kuukautisten aiheuttamista ongelmista huolimatta.

Arja Koriseva Etiopiassa
Arja Koriseva Etiopiassa Arja Koriseva Etiopiassa Kuva: © Juha Blomberg Arja Koriseva,Nenäpäivä
Olkaa aktiivisia, osallistukaa Nenäpäivään ja auttakaa maailman lapsia. Arja Koriseva vieraili Etiopiassa syyskuun alussa.
Lahjoita Nenäpäivään
Lahjoita Nenäpäivään Nenäpäivä

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi