Hyppää pääsisältöön

Perjantai-dokkari: Koti kommuunissa

- Kyllä sitä voi sanoa, että tämä on perheen korvike, olemmehan me tavallaan kuin suurperhe täällä, Tuula Andersin sanoo.

Pian 60 vuotta täyttävä Andersin on espoolaisen yhteisön vanhin asukas. Hänen lisäkseen kolmikerroksissa omakotitalossa Espoossa asuu kahdeksan muuta ihmistä.

Aikuisten lasten muutettua pois kotoa Andersin elämä tuntui tylsältä ja yksinäiseltä. Kommuunissa hän on saanut arkeensa taas vilinää, hälinää ja eri-ikäisiä ihmisiä.

- Se pitää elämässä kiinni, ei uraudu omiin ympyröihin ja omaan ajatusmaailmaan, Andersin sanoo.

Juulia Järvenpää on asunut 1-vuotiaan poikansa kanssa yhteisössä muutaman kuukauden. Hänellä oli jo ennen raskautta haave lapsiperhekommuunissa asumisesta.

Järvenpään mukaan yhteisö on lapselle erinomainen kasvuympäristö, sillä taapero saa arkeensa monta turvallista aikuista. Yhteisöelämä opettaa sekä lapsille että aikuisille erilaisuudesta.

- Saatan olla jonkun kanssa täällä kaikesta eri mieltä, ja sitten täällä on joku toinen, joka on hänen kanssaan kaikesta samaa mieltä, mutta se ei ole tuntunut mitenkään ongelmalliselta, Järvenpää kertoo.

Pari kuukautta kommuunissa asunut Valtteri Laine on hieman huolestunut siitä, että ihmiset ajattelevat kommuunin olevan todella henkinen tai jossain määrin uskonnollinenkin paikka.

- Itse näen tämän vain todella maanläheisenä, järkevänä insinööriratkaisuna, Laine sanoo.

Dokkarin on ohjannut toimittaja Roosa Maskonen.

Koti kommuunissa on nyt Areenassa ja tv-ensi-illassa Perjantaissa 9. marraskuuta klo 21.05 alkaen.

  • Perjantai-dokkari: Piia ei koskaan palannut

    Piia Ristikankare katosi Piikkiössä 30 vuotta sitten.

    Heikki Ristikankareen tytär Piia lähti kotoaan 30 vuotta sitten ja katosi jälkiä jättämättä. Isä ymmärsi nopeasti, että tyttö oli kuollut. - Tiesin sen siitä, että raha hänen tilillään ei liikkunut. Kyllä hän olisi tullut takaisin kotiin, jos olisi päässyt. Ristikankareen katoamistapaus on säilynyt otsikoissa vuosikymmeniä.

  • Perjantai-dokkari: Koti kommuunissa

    Espoolainen Henttaan sydän on yhdeksänhenkinen kommuuni.

    - Kyllä sitä voi sanoa, että tämä on perheen korvike, olemmehan me tavallaan kuin suurperhe täällä, Tuula Andersin sanoo. Pian 60 vuotta täyttävä Andersin on espoolaisen yhteisön vanhin asukas. Hänen lisäkseen kolmikerroksissa omakotitalossa Espoossa asuu kahdeksan muuta ihmistä. Aikuisten lasten muutettua pois kotoa Andersin elämä tuntui tylsältä ja yksinäiseltä.

Uusimmat sisällöt - Perjantain artikkelit