Hyppää pääsisältöön

“Saumattomat alushousut, paljon vettä ja kevyttä syömistä" – YleX:n Viki ja Köpi valmistautuvat 40 tunnin Naurumaratoniin

Radiojuontajat Köpi ja Viki Naurumaratonin jälkeen
Viki ja Köpi Naurumaratonin jälkeen vuonna 2017. Radiojuontajat Köpi ja Viki Naurumaratonin jälkeen Kuva: Nelli Kenttä / Yle Nenäpäivä,YleX,Ville Eerikkilä,Juuso Kallio

Perjantaina 9.11.2018 vietetään Nenäpäivää. Nenäpäivä näkyy viikon aikana Ylen eri ohjelmissa. Tunneissa mitattuna pisimpään ponnistelevat YleX Aamun juontajat.

Lähetyslamppu syttyy Helsingin keskustassa sijaitsevassa Nenäkulmassa torstaiaamuna klo 7.00. Silloin YleX Aamun Ville “Viki” Eerikkilä ja Juuso “Köpi” Kallio kaappaavat mukaansa kuulijat ja katsojat kerätäkseen mahdollisimman suuren summan maailman lasten auttamiseksi. Valmista tulee vasta perjantai-iltana klo 23.00.

“Saumattomat alushousut, paljon vettä, kevyttä syömistä ja kookosvettä. Mutta EI kahvia”, juontajakaksikko kertaa ohjelistaansa.

Sillä selvittiin viime vuonna, jolloin hyväntekeväisyyspottiin kertyi 50 000 euroa. Nyt edessä on neljä tuntia pidempi taival – 40 tuntia.

“Meille on vuoden aikana tullut paljon kysymyksiä siitä, muistatteko sen ja sen jutun viime vuodesta. Täytyy sanoa, että aikalailla muistan vain palasia sieltä täältä”, Viki myöntää.

Jotain kuitenkin muistuu mieleen.

“Kuunneltiin meikäläisen rap-nuoruudesta yksi ihan karmea biisi, jolle jengi repeili. Havahduin vasta silloin, miten syvällistä tekstiä se oli 14-vuotiaan pojan suusta”, Köpi nauraa.

“Toinen oli roast-kilpailu, jossa Matti Airaksinen (YleX:n silloinen juontaja) ja Juska (YleX:n perjantai-illoista tuttu DJ Orion) olivat mukana. Matti sivalsi Vikin äitiä. Saman tien Vikin mutsi lähetti tekstiviestin ja sivalsi takaisin. Viki ei itse uskaltanut lukea viestiä ja siinä suorassa lähetyksessä mä luin sen.”

Sama vaikuttaa jääneen myös Vikin itsensä mieleen.

40 % sisällöstä tulee juontajille yllätyksenä

40 tunnin radiolähetystä on valmisteltava runsaasti. Ohjelma tulee muistuttamaan sisällöltään pitkälti perinteisiä YleX Aamun lähetyksiä. Yllätyksille on kuitenkin jätetty runsaasti tilaa.

“40 % on tuottajan ja muiden salassa suunnittelemaa ohjelmaa”, Viki ja Köpi kertovat.

Ohjelma on siis koko kanavan ponnistus, vaikka mikin varressa istuukin sama kaksikko. Juuri ihmiset ovat voima, jonka avulla suorituksesta selviää.

“Yhteisöllisyys oli viime vuonna aivan käsittämättömän siistiä. Saimme viestiä kuulijoilta, että ollaan oltu mukana ja 30 tuntia hereillä”, Viki sanoo.

“Viimeiset kolme tuntia oltiin liikuttuneessa tilassa, kun rakkauden määrä vaan kasvoi. Ja kun heräsin seuraavana aamuna, oli joka kanavassa älytön määrä viestejä. Oli videomatskua, kun joku oli tullut baarista ja toisella oli ollut kisastudio, jossa oli kuunneltu lähetystä Areenasta”, Köpi täydentää.

Ei vain hyväntekeväisyyttä maailman lapsille

Maratonlähetyksen päätarkoitus on auttaa maailman lapsia. Se on Nenäpäivän ydin.

“Jos yhden yön valvomalla voi jeesata ees jotenkin, niin on se aika siisti homma”, Viki toteaa.

“Me ollaan saatu itse kaikki, kuten koulut ja muut. Jos pystyy toteuttamaan sitä unelmaa toiselle, niin miksi ihmeessä sitä ei tekisi?” Köpi kysyy.

Asialla on kuitenkin myös toinen puoli. Radiossa juontajat saavat usein palautetta siitä, miten ihmiset saavat jutuista voimaa töissä, opiskelussa ja kotona – vaikeinakin hetkinä.

“On tosi merkityksellistä, että jeesataan lapsia, mutta myös suomalaisia. Sitä ei päivittäin ajattele, mutta aina kun sen joku sanoo ääneen, niin herranjestas”, Viki herkistyy.

Kaksikolla on vielä muutama päivä aikaa valmistautua Naurumaratoniin. Suurin pohjatyö on kuitenkin jo tehty.

“Pyysin kuusi parasta lapsuudenystävää Helsinkiin ja vietimme viikonlopun täällä. Viime vuonna toimi hyvin sama juttu”, Köpi nauraa.

Palautumisaikaa jää kuitenkin hyvin. Juontajilla on nimittäin luvassa "sangen kevyt" viikko: tiistaina on uuden nuorille suunnatun FOMO-ohjelman ensimmäinen livelähetys ja torstaina starttaa Naurumaraton.

Oliko sitä kahvia sittenkin jossain??

YleX Aamun Naurumaratonia voi seurata suorana Yle Areenassa sekä tietenkin YleX:n taajuuksilla.

Poimintoja Ylen Nenäpäivä-ohjelmista

Yleläiset tekevät viikon aikana ohjelmiin sisältöjä Nenäpäivä-teemalla. Kaiken kruunaa Nenäpäiväshow, joka nähdään Yle TV2:lla ja Yle Areenassa perjantaina klo 19–23.

Ti 6.11. klo 6–17 X3M juhlii Svenska dagenia ja ottaa varaslähdön Nenäpäivän viettoon. Perjantaina X3M tekee suoraa lähetystä Paraisilta, jossa maailman lapsille kerätään varoja sirkustempuin ja freestyle-motocrossilla aamusta iltaan.

Ke 7.11. klo 6–18 Radio Suomi käsittelee Nenäpäivää muun muassa kutomalla Nenäpäivän villasukkia. Päivän aikana kuullaan myös Juha Blombergin reportaasi Etiopiasta Nenäpäivän avustuskohteesta.

To 8.11. klo 7 alkaa YleX Aamun Vikin ja Köpin Naurumaraton.

Nenäpäivä

  • Nenäpäivä-säätiön järjestämä kampanja, jossa kerätään varoja maailman lapsille.
  • Säätiön ovat perustaneet Suomen UNICEF, Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu yhdessä Ylen kanssa.
  • Säätiön toiminnassa ovat mukana myös Fida International, Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Suomen Lähetysseura.
  • Yle tukee Nenäpäivää ohjelmatoiminnallaan.
  • Valtakunnallinen Nenäpäivä-kampanja järjestetään kerran vuodessa. Tänä vuonna Nenäpäivää vietetään 9.11.2018.