Hyppää pääsisältöön

The Voice Kids -voittaja Molly sairastui syömishäiriöön jo debyyttilevyä tehdessään: “Koko alalla ei ole ketään, joka haluaa artistin parasta”

Vaaleahiuksinen nainen seisoo koivumetsän edessä ja näyttää puhelimen ruutua kameralle. Instagram on auki ruudulla.
Vaaleahiuksinen nainen seisoo koivumetsän edessä ja näyttää puhelimen ruutua kameralle. Instagram on auki ruudulla. Kuva: Mats Sund Molly Rosenström

Molly Rosenström sairastui heti uransa alkuvaiheessa vakavaan syömishäiriöön, jonka johdosta hänen musiikkiuransa keskeytyi hänen debyyttialbuminsa julkaisun jälkeen. Palatessaan alalle muutamaa vuotta myöhemmin Mollyn kansainvälinen taustatiimi painosti häntä juhlimaan ja käyttämään päihteitä. Samoihin aikoihin hän myös sairastui uudelleen. Tänä kesänä Molly päätti, ettei aio enää koskaan tehdä musiikkia työkseen.

Tämä artikkeli on kirjoitettu Yle X3M:n toimittaja My Tengströmin tekemän haastattelun pohjalta.

– Voin koko debyyttilevyni tekoajan hirveän huonosti. Söin ehkä omenan päivässä ja tein 10–12-tuntisia päiviä studiolla, kotiin päästyäni menin vain makuulle ja nukahdin heti, Molly kertoo.

The Voice Kids -kilpailun vuonna 2013 voittanut Molly oli ensimmäistä albumiaan tehdessään vain 14-vuotias. Yläasteikäinen artisti ei käynyt koulussa, mutta teki kursseja kotona sen, mitä musiikkiuraltaan ehti ja jaksoi.

Molly alkoi kontrolloida syömistään ensimmäisen sinkkunsa musiikkivideokuvauksia varten. Tarkoitus ottaa kertaluontoinen laihdutusspurtti ennen kuvauksia, mutta nuori laulaja tunsi ylpeyttä saatuaan ensimmäisen kilon pudotettua.

Hoikistunut Molly sai kehuja ulkonäöstään lähipiiriltään ja taustajoukoiltaan. Se sai hänet miettimään, pitäisikö jatkaa laihduttamista.

– Kaikki tuntuivat ajattelevan, että se olisi hyväksi uralleni. Lopulta en syönyt paljoa mitään.

Syömishäiriöön sairastunut Molly muistaa päivän, jolloin hänen jaksamisensa raja tuli ensimmäistä kertaa vastaan. Yhtenä aamuna hän ei vain jaksanut nousta sängystä, vaikka illalla piti olla keikka.

Luulin silloin, että musiikki on ainoa asia, joka voisi koskaan tehdä minusta onnellisen.

Ensimmäinen ajatus oli paniikki: nyt Molly ei pystyisi työskentelemään.

Silti, hän oli ennen kaikkea helpottunut, sillä hän saisi olla rehellisesti sairaana eikä oman jaksamisensa kanssa tarvitsisi taistella.

– En ehtinyt soundcheckiin, mutta keikan vedin. Sen jälkeen lyyhistyin kotini lattialle, koska kehoni ei jaksanut enempää.

Miten 14-vuotiaan artistin annettiin polttaa itsensä näin loppuun? Eikö hänen lähipiirissään ollut ketään, joka olisi huomannut tytön voivan huonosti ja olisi pakottanut hänet hoitoon?

Molly sanoo, ettei kukaan, jonka kanssa hän teki töitä ajatellut tilannetta hänen hyvinvointinsa näkökulmasta. Edustajat tuntuivat olevan lähinnä iloisia siitä, ettei keikkaa tarvinnut perua.

Laulajan äiti oli lapsensa hyvinvoinnista huolissaan, mutta Molly kokee, ettei tällä ollut mahdollisuutta kuin auttaa ja tukea tytärtään paitsi unelmansa toteuttamisessa, myös päivittäisessä selviytymisessä.

Molly uskoo, että hänen äitinsä on kärsinyt tyttärensä syömishäiriöstä sekä hänen uransa ja sairauden välillä tasapainottelusta lähes yhtä paljon kuin Molly itse.

– Hän olisi halunnut että lopetan, mutta sanoin että kuolen, ellen saa tehdä tätä. Luulin silloin, että musiikki on ainoa asia, joka voisi koskaan tehdä minusta onnellisen.

Raju imagonmuutos vaikutti persoonaan

Romahduksensa jälkeen Molly otettiin sisään syömishäiriöklinikalle, missä hänen vointinsa koheni nopeasti.

Molly Rosenströmin kasvot läheltä. Kuva otettu ulkona syysilmassa.
Musiikin pariin palannut Molly uskoi, että pystyisi nyt hallitsemaan syömishäiriönsä. Molly Rosenströmin kasvot läheltä. Kuva otettu ulkona syysilmassa. Kuva: Yle/ Mats Sund Molly Rosenström,x3m

Parannuttuaan hän halusi antaa musiikkiuralle toisen mahdollisuuden toisen levy-yhtiön ja kansainvälisen tiimin kanssa. Nopeasti hän kuitenkin huomasi, etteivät hänen ongelmansa olleet hävinneet mihinkään.

Luovuttaminen tuntui silti vaikealta, sillä niin moni oli sijoittanut paljon aikaa, rahaa ja resursseja tehdäkseen hänestä seuraavan suuren tähden. Kuinka hän voisi vain nostaa kätensä ilmaan ja sanoa, että nyt riittää?

– Aloitettuani uudelleen noin vuosi sitten kaikki tuntui toistuvan samalla kaavalla kuin ensimmäisellä kerralla. Tunnistin kyllä merkit, mutta ajattelin, että tällä kertaa olen riittävän vahva pärjätäkseni sairauteni kanssa.

Uutta musiikkia tehtiin kansainvälisen tiimin kanssa muun muassa Berliinissä ja Los Angelesissa, ja maasta toiseen matkustaessaan Molly alkoi taas vältellä syömistä ja voida huonosti.

Hän pelkäsi, että jos hän luovuttaisi uransa suhteen uudelleen, häntä pidettäisiin luuserina.

Samaan aikaan Mollyn imagoa lähdettiin muuttamaan vahvasti.

Sanottiin, että minä olen hyvä minuna, mutta sillä ei erotu massasta.

Vuonna 2017 julkaistun Loud-singlen tyyli on huomattavasti viileämpi kuin Mollyn aiempi tuotanto, ja kappaletta hänen kanssaan työstänyt tiimi koki, että single kuulosti juuri siltä, miltä Mollynkin pitäisi kuulostaa.

Mollyn ulkoinen olemus ja persoona haluttiin päivittää iloisesta ja pehmeästä naapurintytöstä “masentuneeseen indie-emoon”. Ensin uuden kokeileminen tuntui myös Mollysta itsestään kivalta, mutta nopeasti tyyliä alettiin viemään entistä kauemmas “oikeasta Mollysta”.

Myös artistin läheiset huomasivat muutoksen, mutta he ajattelivat, että se kuuluu hänen työhönsä. Mollysta kuitenkin alkoi tuntua, että hänen todellinen minänsä ja Devilmolly, hänen silloinen Instagram-tunnuksensa, ovat menossa sekaisin.

Molly kuvailee, että moraalista ja omasta päästä on vaikea pitää kiinni, kun 20 ihmistä huoneessa kehottaa toimimaan milloin yhdellä, milloin toisella tavalla.

Hän sai Instagram-kuvia varten listan kriteereistä, minkälaisten asioiden kuvissa pitäisi näkyä ja miten hän olisi riittävän cool.

– Tajusin, että tämä en ole minä, mutta ehkä tämä on muiden mielestä siistiä ja tekee minusta seuraavan suuren tähden, Molly pohtii ja lisää:

– Sanottiin, että minä olen hyvä minuna, mutta sillä ei erotu massasta.

Huumeita ja muita rock’n’roll-kliseitä

Uuteen imagoon kuului poseeraaminen vähissä vaatteissa viinilasi kädessä ja alakuloinen ilme kasvoilla. Molly kertoo, ettei koskaan ole ollut varsinainen alkoholin ystävä, mutta Devilmollyn imagoon juominen kuului vahvasti.

Kaikki miettivät vain, että mikä näyttää parhaalta ja mikä myy eniten.

Molly sanoo, että alkoholi ja sitä vahvemmat aineet olivat aina läsnä studiolla musiikkia tehdessä.

Kieltäytyessään alkoholista Molly huomasi, että hänen valintansa latisti studion tunnelman. Tuntui, kuin kukaan ei olisi tiennyt, miten lähestyä häntä tai työskennellä hänen kanssaan.

Molly halusi kohottaa tunnelmaa, koska hänen toivomuksenaan oli tehdä tiiminsä kanssa hittibiisejä.

– Kun sanoin, että voin ottaa oluen, ilmapiiri muuttui täysin. Ero oli kuin yöllä ja päivällä.

Mollyn tilanne kuulostaa Hollywood-elokuvien kliseeltä, jossa nuori ja viaton laulaja imetään pop-koneistoon, joka muuttaa hänen tyylinsä radikaalisti. Kuvioon tulevat paljastavat vaatteet, alkoholi ja huumeet.

– On kuin koko alalla ei olisi ketään, joka haluaa artistin parasta. Kaikki miettivät vain, että mikä näyttää parhaalta ja mikä myy eniten, Molly toteaa.

Mollyn kokema ryhmäpaine ei rajoittunut vain alkoholiin. Los Angelesissa musiikkia tehdessään oli normaalia, että joka kerta studiosta lähdettäessä työporukan kanssa lähdettiin juhlimaan rankastikin.

– Homma alkoi mennä liian pitkälle, kun alkoi tuntua lähes itsestäänselvältä, että ulos lähtiessä “vedettiin viivat”. Vihasin sitä sen koko ajan, en milloinkaan tuntenut mielihyvää eikä se sopinut lainkaan kropalleni.

Mollyn mukaan artistin ei milloinkaan tarvitse hankkia itse käyttämiään päihteitä, vaan ympäröivät musiikkialan ihmiset pitävät huolen, että niitä on aina saatavilla.

Vuoden 2017 lopulla emoräppäri Lil Peep oli vastikään kuollut yliannostukseen, ja Molly huomasi, että häntä ympäröivät ihmiset tuntuivat ihannoineen nuoren miehen elämäntyyliä.

Ihmiset, joiden kanssa hän teki musiikkia, vaikuttivat ajattelevan, että juuri tuollaista musiikkialan pitäisi olla. Että artistin pitää voida huonosti, ja että huumeet kuuluvat asiaan.

– Heistä kaikkein paras musiikki kumpuaa siitä, ettei artisti voi hyvin.

Mollyn anoreksia oli ottanut hänestä uudelleen vallan. Syömättömyyden ja päihteiden yhdistelmä johti entistä huonompaan fyysiseen vointiin. Mollyn maksa ei toiminut kunnolla, mikä näkyi hänen kasvoillaan keltaisuutena juhlimista seuraavana päivänä.

Kuvaus tuo mieleen keväällä menehtyneen Aviciin ja hänestä Netflixissä nähtävissä olevan dokumentin.

– Katsoimme dokkarin mieheni kanssa ollessani hoitojaksolla sairaalassa ja hän sanoi, että minun on nyt ryhdistäydyttävä, Molly muistelee.

“Lopetan musiikin tekemisen”

Keväällä 2018 Molly hioi toista levyään loppuun Ranskassa ja valmistautui kesällä edessä olevaan Ruisrock-keikkaansa. Molly muistelee juosseensa noin tunnin välein vessaan itkemään, koska voi niin huonosti.

– Soitin äidilleni ja sanoin, että nyt lopetan musiikin tekemisen.

Molly kertoo, ettei ollut tätä ennen edes ajatellut lopettamista, mutta sanottuaan lopetuspäätöksensä ääneen hänestä tuntui kuin painava taakka olisi pudonnut hänen harteiltaan.

Levy-yhtiölle, ihmisille joiden kanssa hän työskenteli, kavereille ja tutuille lopettamispäätöksestä kertominen jännitti.

Kaikki, Molly itse mukaan lukien, olivat odottaneet hienoa uutta levyä ja tulevia keikkoja maailmalla, mutta silti Molly päätti, että hänen viimeinen musiikkireissunsa ja viimeiset biisinsä olivat tässä.

Jos olisin tiennyt, kuinka raskasta tämä kaikki on, en välttämättä olisi koskaan aloittanut.

Lopettamispäätöksen jälkeen edessä oli vielä heinäkuulle sovittu esiintyminen Ruisrockin Minirantalavalla.

Viimeinen keikka oli Mollylle positiivinen, jopa terapeuttinen kokemus: hän pääsi esittämään vaikean vuotensa aikana tekemiään kappaleita, joita ei kuitenkaan koskaan julkaistaisi.

Molly lähti Ruisrock-keikaltaan omasta pyynnöstään suoraan sairaalaan. Toisin kuin joutuessaan sairaalahoitoon 14-vuotiaana, tällä kertaa Molly halusi itse parantua eikä yrittänyt salaa jatkaa huonojen tapojensa mukaisesti elämistä.

Nyt, neljä kuukautta viimeiseksi jääneen esiintymisensä jälkeen Molly voi hyvin. Musiikkia hän ei kuitenkaan aio enää koskaan tehdä työkseen.

– En kadu mitään, mutta jos olisin tiennyt, kuinka raskasta tämä kaikki on, en välttämättä olisi koskaan aloittanut.

Yle X3M pyysi Mollyn kanssa työskennelleitä tahoja kommentoimaan artistin tarinaa, mutta he kieltäytyivät. Kuuntele koko Mollyn ruotsinkielinen Imperfekt-podcast alta.