Hyppää pääsisältöön

Ylen ensimmäinen robotti Ylermi aloitti työharjoittelun

Sosiaalinen robotti Ylermi
Sosiaalinen robotti Ylermi opettelee aulapalvelutyössä vaadittavia taitoja Ylessä. Sosiaalinen robotti Ylermi Kuva: Anne-Mari Rajala / Yle Robotti (sukunimi),Pepper,Ylermi

Sosiaalinen robotti opettelee aulapalvelutaitoja ja ihmisten kohtaamista, myöhemmin se saattaa osallistua myös ohjelmien tekoon.

Ylermi-robotti aloitti työharjoittelun Ylessä syyskuun puolivälissä. Seuraavien kuukausien aikana Ylermi opettelee aulapalvelutyössä vaadittavia taitoja, myöhemmin se saattaa päästä mukaan myös sisältöhankkeisiin.

“Ylermi opettelee näyttämään tilojen karttaa, esittelemään Yleen liittyviä perusasioita ja viihdyttämään vieraita”, kertoo robotin koulutuksesta Ylessä vastaava kehityspäällikkö Jouni Frilander.

Ylermin opetus tapahtuu pääosin ohjelmoimalla. Tässä työssä apuna on joukko Haaga-Helia- ja Laurea-ammattikorkeakoulujen opiskelijoita, jotka käyvät ohjelmoimassa robottia kahdesti viikossa.

“Kunhan Ylermi on saatu perehdytettyä aulapalvelutyöhön, suunnitelmissa on opettaa hänelle esimerkiksi erilaisia ammatteja ja ihmisten elämän perustaitoja. Näin Ylermi voidaan ottaa mukaan myös Ylen sisältöhankkeisiin”, Jouni Frilander kertoo.

Ylermi tunnetaan myös tuotenimellä Pepper. Se on sosiaalinen robotti, joka pystyy kommunikoimaan ihmisten kanssa mikrofonin, 3D-kameran, ultraäänen, laserin ja infrapunan avustuksella.

Robotti on myös käyttöliittymä

Ylen asiaohjelmien tuottaja Seija Aunila suunnittelee Ylermin ottamista mukaan myös Ylen sisältöprojekteihin.

“Robotin voisi tuoda esimerkiksi sosiaalisen mediaan toimijaksi. Ylermi on tavallaan myös käyttöliittymä, ja on kiinnostavaa nähdä, miten pystymme hyödyntämään tekoälyä robotin kautta.”

Yhteistyö opiskelijoiden kanssa on Ylelle mahdollisuus saada kokemusta ja osaamista esimerkiksi ohjelmoinnin, hahmomallinnuksen ja tekoälyn ulottuvuuksista.

“Uudenlainen median tekeminen vaatii tällaistakin osaamista. Ylermin kaltaisen robotin avulla pystymme myös madaltamaan ihmisten kynnystä kohdata tekniikkaa ja humanoideja. Kokeilujen kautta tutkimme, mitä kaikkea tällaisille laitteille voidaan tuoda”, Seija Aunila pohtii.

Ylermi on osa Yle Sandboxia, jonka kautta Ylessä etsitään ja löydetään teknologisia innovaatioita ja yhteistyökumppaneita.

Voit seurata Ylermin oppimista myös Twitterissä: @YlermiR