Hyppää pääsisältöön

Nenäpäivä Etiopiassa – Kestokuukautissuojat

Nainen ompelee ompelukoneella
Siteiden ompelu on tarkkaa puuhaa; Nainen ompelee ompelukoneella Kuva: © Juha Blomberg Etiopia,Nenäpäivä

Nenäpäivä ja Plan tekevät yhteistyötä paikallisten tahojen kanssa eteläisessä Etiopiassa lähellä Hawassan kaupunkia. Pari vuotta sitten perustettu osuuskunta valmistaa kestokuukautissuojia seudun tytöille.

Kaikki perustetun osuuskunnan eli säästöryhmän 120 jäsentä olivat aiemmin vailla työtä. Nuorisotyöttömyys onkin yksi suurista ongelmista yli 100 miljoonaisen kansan parissa.

Nainen ompelee ompelukoneella
Ompelimon koneet ovat Planin lahjoittamia Nainen ompelee ompelukoneella Kuva: © Juha Blomberg Etiopia,Nenäpäivä

Kertakäyttöisten kuukautissuojien hankkiminen on aivan liian kallista monille etiopialaisille tytöille eikä niiden saatavuudessakaan ole kehumista. Helposti pestävien, hyvistä materiaaleista valmistettujen ja ennenkaikkea hygieenisten terveyssiteiden saaminen helpottaa tyttöjen elämää merkittävästi.

Etiopian kartta
1 Etiopian kartta maailmankartta,Afrikka,Etiopia,Afrikan sarvi,Awasa

Nyt esimerkiksi sidamalaisen koulun tytöt saavat 36 Etiopian birrin eli noin yhden euron hinnalla 4 kestositeen paketin, jolla pärjää vuoden. Ennen näitä siteitä, kuukautisten aikaan, käytettiin epähygienisiä vanhoja rättejä tai vale- eli etiopianbanaanipuusta revittyä kuitua suojina.

Yhdellä eurolla koko vuoden siteet!
Valebanaanin kuitua
Valebanaanin kuidusta tehty kuukautissuoja Valebanaanin kuitua Kuva: Inka Kovanen / Plan Etiopia,Nenäpäivä

Osuuskunnan ompelimossa surisee useita Planin lahjoittamia ompelukoneita, työn tiimellyksessä on niin nuoria naisia kuin miehiäkin ja siteitä valmistuu markkinoille tasaista vauhtia.

Mies ompelee ompelukoneella
Nuori mies ompelukoneen ääressä Mies ompelee ompelukoneella Kuva: © Juha Blomberg Etiopia,Nenäpäivä

Kuukautissuojamarkkinoiden odotetaan kasvavan voimakkaasti lähivuosina, kunhan tieto edullisista, uudelleenkäytettävistä siteistä lisääntyy. Tietoisuutta viedään eteenpäin alueen kymmenissä kouluissa ja tyttöjen hygieniakerhoissa, jonka jäsenet myyvät 4 siteen pakkauksia kaikille tarvitseville, saamatta myyntityöstään muutakuin hyvän mielen ja mahdollisuuden viedä tietoa eteenpäin.

Kestokuukautissuojia valmistuu työpajassa Etiopiassa
Kestokuukautissiteet ovat "hieman erilaisia" kuin kertakäyttöiset Kestokuukautissuojia valmistuu työpajassa Etiopiassa Kuva: © Juha Blomberg Etiopia,Nenäpäivä,Terveysside

Kulttuuri muuttuu pienin askelin ja todella pienin kustannuksin. Tässäkin asiassa aktiivisten tyttöjen rooli on huomattava ja tämäkin hanke on saatu aikaan Planin ja Nenäpäivän tuella. Kun avustusprojekti aikanaan loppuu, paikalliset toimijat jatkavat kehittämistä omin voimin, niinkuin jo nyt käytännön toimista vastaavat osuuskunnan jäsenet yhdessä alueella toimivien Planin työntekijöiden kanssa.

Nyt sinulla on hyvä hetki ottaa osaa maailman lasten ja nuorten paremman elämän mahdollistamiseen osallistumalla Nenäpäiväkeräykseen.
Lahjoita Nenäpäivään
Lahjoita Nenäpäivään Nenäpäivä

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi