Hyppää pääsisältöön

Saara Sarvas: Syömishäiriöni aktivoitui uudella tavalla lapsettomuusklinikalla

Saara Sarvas
Saara Sarvas Kuva: Yle/Anne Hämäläinen Saara Sarvas,Jenny+

Lääkäriltä kului lopulta noin minuutti tilanteeni tarkastamiseen. En voi saada lapsia – ainakaan juuri nyt. Syynä on painostani johtuva hormonihäiriö, mutta noin muuten olen terve. Ainakin fyysisesti.

Olin muka sen enempää ajattelematta vältellyt lapsettomuusklinikalle lähtemistä. Emme olleet puolisoni kanssa kuitenkaan yrittämällä yrittäneet mitään, ja pelkäsin saavani ikäviä uutisia.

Suunnitelmani oli taas mallia "menen sitten kun olen laihtunut ja asiat on kunnossa". Aktiivisempaa toimintatapaa tänä vuonna opeteltuani ymmärrän onneksi, miten paljon turhaa huolta kannoin stressatessani epätietoisuudessa ja liian pelokkaana varaamaan aikaa.

Nyt voin ostaa purjeveneen ja muuttaa odottamaan maailmanloppua jonnekin, missä meri on vielä puhdas.

Ensimmäinen tunne hedelmättömyydestä kuullessani oli yllättävän helpottunut. Olen kuitenkin elänyt koko elämäni ilman lapsia, enkä osaa nähdä sitä kaavaa jatkavaa tulevaisuutta huonona. Nyt voin vaikka ostaa purjeveneen ja muuttaa puolisoni ja koiralauman kanssa odottamaan maailmanloppua jonnekin, missä meri on vielä puhdas. Ei sitovaa vastuuta jonkun toisen selviytymisestä, vaan mahdollisuus seikkailla koko loppuelämä omaehtoisesti.

Sitten iskee epäilysten monologi ja syyllisyys. Mitä jos tajuankin kymmenen vuoden päästä oman lapsen olevan elämäni ainoa puuttuva palanen? Miten saan käsiteltyä sen ajatuksen, että olen itse aiheuttanut ja siis ansainnut tämän tilan ja tilanteen? Olenhan koko hedelmällisen ikäni rääkännyt kehoani vuoroin dieeteillä ja ahmimisella. Tarponut yli puolet elämästäni syömishäiriön syövereissä, vuoroin laihduttanut ja lihonut.

Saatan aiheuttaa hedelmällisyydelleni vielä pysyvämpiä vaurioita.

Upposin lääkärin sanojen jälkeen kuukausiksi johonkin uuteen välitilaan. Halusin kaivautua takaisin turvalliseen epätietoisuuteen päätösteni suhteen, mutta yritin samalla raivoisasti keksiä kaiken aivoihini säilötyn avulla, onko lapsen haluamisesta tai saamisesta juuri minulle enemmän hyötyä vai harmia. Tai kumpaa minusta olisi lapselle.

Syömishäiriöni aktivoitui saamastani tiedosta aivan uudella tavalla, koska jo totutun laihdutuspaineen päälle tuli ensimmäistä kertaa vuosiin uusi ja painava syy. Kuitenkin, jos yritän laihduttaa tullakseni raskaaksi ennen kuin pääni on syömisen suhteen selvä, saatan aiheuttaa hedelmällisyydelleni vielä pysyvämpiä vaurioita.

Hoitohenkilökunnassa piilottelee vielä paljon syyllistävää ja sanansa piikikkäästi valitsevaa porukkaa.

Lapsettomuushoitoihin pitkällä tähtäimellä hakeutuminen ja erinäisiin synnytystalkoisiin ryhtyminen kiinnostaisi myös enemmän, jos en pelkäisi jo etukäteen lihavana raskaana olemista. Tiedän kaiken puskaradiosta soineen pelottelun tuloksena, että hoitohenkilökunnan ihanien ja empaattisten työntekijöiden lomassa piilottelee vielä paljon syyllistävää ja sanansa piikikkäästi valitsevaa porukkaa.

Keskustelu painosta kuuluu raskauden seuraamiseen, mutta kun kyse on minun terveydestäni, täytyy huomioon ottaa myös henkinen puoli. Voin onneksi vain kuvitella, miltä tuntuisi kuulla uutinen lapsettomuudesta tahdittomasti kerrottuna, kun oma positiivinenkin kokemukseni suisti ajatukseni niin raiteiltaan.

Onko sen yrittäminen oikeasti sen huolen arvoista?

Tiedän nyt, mitä kehossani tapahtuu, mutta uskallanko siltikään toivoa lasta elämääni? Jos alan tehdä konkreettisia liikkeitä tullakseni raskaaksi, enkä ikinä onnistukaan, kuinka suuren surun tulen kohtaamaan? Kestäisinkö sitä? Kestäisikö parisuhteeni? Onko sen yrittäminen oikeasti sen huolen arvoista?

Lopulta ainoa tässä hetkessä tietämäni asia on, etten ole vieläkään uskaltanut tehdä päätöstä. Elämässäni ja päässäni on nyt käynnissä liian monta tulipaloa, jotka vaativat sammuttamista ja raivausta. Mahdollisia lapsiani kunnioittaakseni, minun täytyy jatkaa hieman tasaisemman arjen rakentamista – opetella huolehtimaan itsestäni ja ympäristöstäni vielä hetki.

Jenny+: Nainen, mikset jo lisäänny?

Miksi Saara Sarvas ei tule raskaaksi? Lapsiperhe on normi, josta kärsivät sekä tahattomasti että vapaaehtoisesti lapsettomat. Jenny Lehtisen brunssilla koomikko Juuso Kekkonen ja YleX:n Jenni Poikelus. #jennyplus

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram