Hyppää pääsisältöön

Kotitekoinen tofu maistuu paremmalta ja tulee halvemmaksi kuin kaupasta ostettu

Tofun tekeminen itse on kuin kokkaamista pitkän kaavan mukaan. Se vaatii aikaa, mutta valmiissa tofussa on enemmän makua ja parempi koostumus kuin kaupasta ostetussa.

Kilo soijapapuja maksaa kolmisen euroa, ja siitä tulee neljästä viiteen tofupalaa. Hinnaksi tulee noin puolet ostotofun hinnasta. Ei paha.

Kotitekoinen soijamaito

Ainekset:

  • 300 g kuivattuja soijapapuja

Tee näin:

  1. Liota kuivattuja soijapapuja mieluiten yön yli.
  2. Huuhtele pavut huolellisesti
  3. Jauha pavut ja 5 dl vettä monitoimikoneessa tasaiseksi tahnaksi.
  4. Kuumenna 1 litra vettä kiehuvaksi isossa kattilassa ja lisää joukkoon paputahna.
  5. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia samalla sekoittaen (jotta huonosti sulavat entsyymit poistuvat).
  6. Kuori pinnalle syntynyt vaahto pois.
  7. Siivilöi seos harsokankaan läpi.
  8. Puserra soijamaito massasta tarkkaan.
  9. Harsokankaaseen jääneen massan eli okaran voit lisätä kasvispihvimassaan tai soijarouheen joukkoon.

Tofu

Käytä toista seuraavista aineista juoksuttimena. Sekoita se 2–3 dl:aan lämmintä vettä. Tämä määrä riittää yleensä 1 soijamaitolitran juoksuttamiseen.

Ainekset:

  • 1 l soijamaitoa
  • 2 ½ rkl viinietikkaa (esim. omenasiideriviinietikkaa tai riisiviinietikkaa)
  • 6 rkl vastapuristettua sitruunamehua

Tee näin:

  1. Käytä mieluiten vastatehtyä, kuumaa soijamaitoa.
  2. Kaada soijamaito kattilaan.
  3. Lisää joukkoon kolmasosa juoksuttimesta lusikalla samalla sekoittaen.
  4. Pysäytä pyörre sekoittamalla lusikalla vastakkaiseen suuntaan.
  5. Kaada vielä kolmasosa juoksuttimesta tasaisesti joka puolelle ja laita kansi päälle.
  6. Odota 5 minuuttia.
  7. Nyt kattilaan katsoessasi huomaat, että tofu on alkanut muotoutua.
  8. Kaada loput juoksuttimesta paikkoihin, joissa tofumassa ja hera eivät ole vielä eronneet.
  9. Laita kansi uudelleen päälle ja odota 5 minuuttia.
  10. Tofumassa ja hera ovat nyt eronneet.
  11. Kaada keitos harsokankaan läpi.
  12. Puserra massasta mahdollisimman paljon heraa.
  13. Mausta tofu suolalla, sitruunamehulla, paahdetuilla seesaminsiemenillä ja chilihiutaleilla.
  14. Laita massa harsokankaaseen käärittynä painon alle 5 minuutiksi.
  15. Avaa sitten harsokangas ja taita tofumassa kaksin kerroin pari kertaa, jotta tofusta tulee kiinteämpi.
  16. Laita massa uudelleen painon alle 20 minuutiksi, minkä jälkeen tofu on valmista.
  17. Säilytä tofua omassa herassaan tiiviissä rasiassa.

Vinkki
Jos haluat tofusta kiinteämmän, voit jättää sen yöksi painon alle jääkaappiin.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa