Hyppää pääsisältöön

Leena Taavitsainen-Petäjä on sanojen amatsoni

Dario Fon piirtämä kuva Leena Taavitsainen-Petäjästä v. 2003.
Dario Fon piirtämä kuva Leena Taavitsainen-Petäjästä v. 2003. Dario Fon piirtämä kuva Leena Taavitsainen-Petäjästä v. 2003. Kuva: Leena Taavitsainen-Petäjän kokoelmat. Dario Fo

Italiankielisen kirjallisuuden suomentaja, italianopettaja ja tulkki FM Leena-Taavitsainen Petäjä voimaantuu keskellä Helsinkiä uimalla ja pyöräilemällä läpi vuoden. — Italialaiset ihmettelevät, miksi helsinkiläiset lähtevät erikseen mökille, vaikka asuvat jo "luonnossa". Luonto on ehdottomasti kotimaan parasta antia, seurallisuus taas saa minut syttymään Italiassa, kertoo tämä kahden kulttuurin "sanojen amatsoni", joksi ohjaaja Dario Fo hänet luonnehti, kun Matka Reimsiin -ooppera työstettiin Kansallisoopperan lavalle.

Voimaantumisen lähteet

— Näin jälkikäteen ajatellen Interrail oli nuoruudessa se tekijä, joka herätti kansainvälisyyteen ja kommunikaatioon. Suomi ei silloin, eikä ehkä vieläkään ole se voimaannuttavin maa minulle. Kaikki tilanteet, joihin interreilatessa törmäsi, opettivat reippautta, selviytymistä ja suun avaamista. Se kaiketi vieläkin horjuva itseluottamus, jonka elämässä olen saanut, on varmasti lähtenyt rakentumaan noiden ensimmäisten matkojen myötä, miettii Leena Taavitsainen-Petäjä.

— Olen aina saanut voimavaroja pyöräilemisestä ja uinnista. Kumpaakin minulle elintärkeää harrastusta pidän yllä läpi Suomen haastavien vuodenaikojen. Muutoinkin niin valtaisan virikkeellinen Helsinki on täydellinen kaupunki pyöräilyn ja uinnin rakastajalle. Suomessa elämme luonnon näkökulmasta keskellä suurta luksusta koko maailman mittakaavassa. Luonto on läsnä kaupungissakin. Sitä italialaiset aina jaksavat ihmetellä.

Kohtaamisen taito — l'arte dell'incontro

— Joku italialainen taiteilija on sanonut, että kauneuden ja kauneutta kohtaan tunnetun pelon raja liikkuu Garda-järven puolivälissä. Italiassa ei pelätä kauneutta. Joskus tuntuu, että näillä leveysasteilla pelätään tai ainakin hävetään kauneutta, sitä arastellaan. Kohtaamisen taito tai taide on äärimmäistä kauneutta ja siitä nauttimista. Suomalaiset valitettavasti pelkäävät toisen ihmisen kohtaamista. Surullisena joskus mietin, että tämä on menetettyjen kohtaamisten maa. Italialaiselle toinen ihminen on elämän suola. Jokainen kohtaaminen, vaikka ei enää milloinkaan tavattaisi uudestaan, jättää jäljen ja antaa päivään monesti hyvinkin kauniin värin, pohtii Leena Taavitsainen-Petäjä.

Kohtaamisen taito on olennainen myös opetustyössä.

— Italian kielen opettaminen on työ, jonka näen kohdallani jatkuvan ikuisesti, myös elämäni "kuudennessa kuvassa". Siihen en koskaan kyllästy, vannoo Leena Taavitsainen-Petäjä, vuosia uskollisia aikuisopiskelijoiden ryhmiä vetänyt, inspiroiva ja rakastettu opettaja. Myös monet lukiolaiset muistavat ikuisesti persoonallisen, innostavan opensa.

Kesk. italianopettaja Leena Taavitsainen-Petäjä Oriveden opistossa ryhmänsä kanssa 1990-luvun lopussa.
Kesk. italianopettaja Leena Taavitsainen-Petäjä Oriveden opistossa ryhmänsä kanssa 1990-luvun lopussa. Kesk. italianopettaja Leena Taavitsainen-Petäjä Oriveden opistossa ryhmänsä kanssa 1990-luvun lopussa. Kuva: Leena Taavitsainen-Petäjän kokoelmat. italian kieli,Oriveden Opisto

Suomentamisen kiemurat

Leena Taavitsainen-Petäjän opinnot Helsingin yliopistossa olivat laajat: englanti, italia, ruotsi, taidehistoria ja kansanrunous. Italiaa ei vielä silloin voinut opiskella pääaineena, mutta silti juuri siitä nousi se rakkain kieli. Ja ehdoton työkieli opettajana, kääntäjänä ja tulkkina.
Hänen romaanisuomennostensa lista on vaikuttava. Umberto Eco, Niccolò Ammaniti, Claudio Magris, Nicolai Lili, Fabio Geda, Giulio Leoni, Dario Fo, Roberto Saviano ja moni muu tunnettu, ajankohtainen kirjailija on mukana.

Työkieliin kuuluu myös englanti ja suomennoksiin lisäksi lastenkirjoja, tietokirjallisuutta ja monia keittokirjoja. Leena Taavitsainen-Petäjä onkin vannoutunut kulinaristi, taitava kokki ja intohimoinen leipuri. Hyvä ruoka on hänelle myös oiva tapa irrottautua arjesta.

— Kääntäminen on selkää ja kroppaa kuluttavaa, yksinäistäkin työtä. Ja jatkuvaa henkistä kamppailua. Voin sanoa, että rakastan ja vihaan tätä työtäni ja joskus todella haluaisin lomaa sanoista, tunnustaa tämä työhönsä tunteella paneutuva suomentaja.
Tuorein suomennos, Domenico Starnonen Solmuja, ilmestyi maaliskuussa 2018.

Taitavan puhujan tulkkaaminen palkitsee

Leena Taavitsainen-Petäjän työ tulkkina ulottuu valtiovierailujen tasolle. Hän on ollut mukana lähes kaikissa aikuisikänsä italialais-suomalaisissa valtiovierailuissa ja jättänyt oman osaamisensa maittemme yhteiseen historiaan. Kulttuuripainotteiset toimeksiannot, esimerkiksi kirjailijahaastattelut yleisön edessä, ovat hänen sydäntään lähellä. Niissä tilanteissa hän saa näyttää parhaimmat puolensa, verbaalisen eloisuuden, lennokkuuden ja luovuuden.

— Kovan tason kielitaidon lisäksi tulkkauksessa tarvitaan tuntosarvia, jotta yhteys puhujan, tulkin ja yleisön välille syntyy juuri oikealla tavalla. Työnä tulkkaus on äärimmäisen vaativaa, herkkää ja luovaa. Kypsyys ja kokemus auttavat, koska mielen analyyttisyys ja kielellisen aineksen käsittely vain kasvavat vuosien varrella, arvioi Leena Taavitsainen-Petäjä.

Italialainen ohjaaja, renessanssi-ihminen ja taiteellisuudessaan neroksi luonnehdittu Dario Fo teki pitkän työvierailun Suomeen aikavälillä elokuu 2002 - tammikuu 2003. Kansallisooppera oli kutsunut hänet ohjaamaan Rossinin oopperan Matka Reimsiin uuden, ennennäkemättömän version. Mitä tilattiin, myös saatiin!

Dario Fon produktio houkutteli oopperaan runsaasti uutta yleisöä. Moni oli oopperan suhteen täysi noviisi. Fon näyttämöllepano oli spektaakkelimainen valtavine, visuaalisine liikkeineen ja värimaailmoineen. Avainsana oli elämyksellisyys. Uusi yleisö ihastui taidelajiin oitis.

Leena Taavitsianen-Petäjä tulkkasi Dario Fota Kansallisoopperassa Matka Reimsiin -produktion yhteydessä. Metro-lehden leike tammikuulta 2003.
Leena Taavitsianen-Petäjä tulkkasi Dario Fota Kansallisoopperassa Matka Reimsiin -produktion yhteydessä. Metro-lehden leike tammikuulta 2003. Leena Taavitsianen-Petäjä tulkkasi Dario Fota Kansallisoopperassa Matka Reimsiin -produktion yhteydessä. Metro-lehden leike tammikuulta 2003. Kuva: Leena Taavitsainen-Petäjän kokoelmat., Metro-lehti Dario Fo,Il viaggio a Reims

Leena Taavitsainen-Petäjä teki tuotannossa olennaisen työn. Hän tulkitsi ohjaajan ja tiimin välistä kommunikaatiota kaikilla tasoilla. Vaativana tunnettu Dario Fo luotti osaavaan ammattilaiseen ja panosti kaiken hänen sanojensa varaan. Toisena tulkkina harjoituksissa toimi Kari Mokkila.
Produktion lopputulema oli huippuonnistunut. Niinpä Dario Fo lahjoitti tulkilleen henkilökohtaisen piirustuksen, jonka nimeksi hän antoi l'Amazzone delle parole, Sanojen amatsoni. Voisiko kaikkensa antanutta tulkkia enää osuvammin kiittää!

—Dario Fo on minulle henkilönä ehdottomasti vaikuttavin tulkattava, niin luova, osaava ja syvällisesti humaani. Häneltä opin eniten ihmisenä olemisesta, muiden huomioon ottamisesta, kiittää Leena Taavitsainen-Petäjä aikamme suurta, eurooppalaista kulttuurivaikuttajaa.

CV Leena Taavitsainen-Petäjä

Nimi: Leena Taavitsainen-Petäjä

Syntymäaika ja -paikka: Helsinki, 5.10.1955
Sähköposti: leena.taavitsainen@kolumbus.fi

Koulutus:
Ylioppilas, Helsingin Suomalainen yhteiskoulu 1974, hum. kand., Helsingin yliopisto 1977, filosofian maisteri, Helsingin yliopisto 1985 (pääaine: englanti, sivuaineet: italia, ruotsi, taidehistoria, kansanrunous). Lisäksi opintoja Vapaan taidekoulun ammattilinjalla 1970-luvulla.

Kielitaito:
Suomi, italia, englanti, ruotsi, (ruostunut) ranska

Romaanisuomennokset:
Susanna Tamaro: Kulje sydämesi tietä, Otava, 1995
Pia Pera: Lolitan päiväkirja, Otava, 1997
Susanna Tamaro: Maailman henki, Otava, 1998
Claudio Magris: Tonava, WSOY, 2000
Umberto Eco: Baudolino, WSOY, 2002
Diego Marani, Sotilas ilman menneisyyttä, Helmi Kustannus, 2003
Niccolò Ammaniti: Minä en pelkää, Otava, 2004
Diego Marani: Viimeinen vostjakki, Helmi Kustannus, 2004
Dario Fo: Ensimmäiset seitsemän vuottani (ja muutama niiden lisäksi), WSOY, 2004
Simonetta Agnello Hornby: Mantelinpoimija, Otava, 2006
Giulio Leoni: Mosaiikkimurha. Dante-mysteeri, Otava, 2006
Giulio Leoni: Valon salaisuus. Dante-mysteeri, Otava, 2007
Giorgio Faletti: Minä tapan, Bazar Kustannus Oy, 2007
Niccolò Ammaniti: Taivaan ja maan väliltä, Otava, 2008
Nicolai Lilin: Siperian opetukset, Like, 2010
Niccolò Ammaniti: Juhla alkakoon, Otava, 2011
Fabio Geda: Krokotiilimeri, Otava, 2012
Davide Enia: Maan päällä, Siltala, 2013
Irene Cao: Sinun katseesi, Gummerus, 2014
Irene Cao: Sinun tuoksusi, Gummerus, 2015
Irene Cao: Sinun kosketuksesi, Gummerus, 2015
Roberto Saviano: ZeroZeroZero, WSOY, 2015
Luca D’Andrea: Rotko, Tammi, 2017
Domenico Starnone: Solmuja, ilm. maalisk. 2018

Muita suomennoksia:
kymmeniä ei-kaunokirjallisia suomennoksia italiasta ja englannista, joukossa lastenkirjoja (Lasten Keskus, WSOY), keittokirjoja (esimerkiksi Italian keittiö, Italian keittotaidon akatemia, Art House, Leslie Forbes: Toscanan herkut, Otava, Claudia Roden: Italialainen keittokirja, Otava, Sopranos keittiössä, Otava), elämäntapaoppaita ja psykologian kirjoja (Valitut Palat), seksioppaita (Otava), taidekirjoja, esseekirjoja (esim. Paola Jacobbi: Haluan nuo kengät, WSOY). Myös islamin historiaa ja nykyhetkeä käsittelevä kirjajärkäle, Carlo Panellan Islamin musta kirja (WSOY 2009). Lisäksi taidekatalogisuomennoksia mm. Sara Hildénin taidemuseolle. Barbie – The icon –historiikki (italiasta) Siltala-kustantamolle, 2018.

Muuta:
Olen kirjoittanut laajan artikkelin Italian nykykirjallisuudesta Merja Vannelan toimittamaan teokseen Espanjan, Italian ja Portugalin kirjallisuus (Kirjastopalvelu, 1989).
Olin yksi haastateltavista Leena Jäppisen dokumentissa Kääntäjät/Yle Teema (2004).
Pidin avajaispuheen (aiheena suomentaminen) Helsingin kirjamessuilla vuonna 2014, kun Italia oli kirjamessujen teemamaa.
Vuonna 2016 minua kuvattiin dokumenttiin, jonka Italian valtiollinen tv- ja radioyhtiö RAI teki aiheena kirjailija Alberto Moravian merkitys ja tunnettuus Euroopan eri maissa (tekijät: Nadia Alese ja Luca Lancise).
Olen myös haastatellut/tulkannut esim. Akateemisessa kirjakaupassa italialaisia kirjailijoita, mm. seuraavia: Antonio Tabucchi, Roberto Pazzi, Claudio Magris, Dario Fo, Roberto Saviano.
Olen toiminut lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen ulkomaansihteerinä.
Olen ollut mukana Suomen Strega-palkintokomiteassa vuoteen 2017.

Tunnustukset:
Tunnustuksena työstäni italialaisen kulttuurin edistämiseksi (käännökset, tulkkaukset, opetus) Italian tasavallan presidentti on myöntänyt minulle kaksi cavaliere-ansiomerkkiä. Vuonna 1993: Ordine al Merito della Repubblica Italiana. Vuonna 2005 Ordine della Stella della Solidarietà Italiana. Vuonna 2010 sain presidentin kiitosmitalin.

 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta keskiviikkoisin klo 22.05 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta. Kirsimaria E.

 • Valon villitsemä - Kari Kola

  Valotaiteilija Kari Kolan ajatuksia.

  Valtaiteilija Kari Kola tekee suuren mittakaavan valoteoksia. Oman kotinsa hän löysi Joensuusta ja sieltä käsin hän risteilee eri puolilla maailmaa suunnittelemassa ja toteuttamassa huikeita valoteoksia. Joensuussa hän on omistautunut maailman pohjoisimman trooppisten perhosten puutarhan ylläpitämiseen. Suuria valoteoksia on mm.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta keskiviikkoisin klo 22.05 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta. Kirsimaria E.

 • Valon villitsemä - Kari Kola

  Valotaiteilija Kari Kolan ajatuksia.

  Valtaiteilija Kari Kola tekee suuren mittakaavan valoteoksia. Oman kotinsa hän löysi Joensuusta ja sieltä käsin hän risteilee eri puolilla maailmaa suunnittelemassa ja toteuttamassa huikeita valoteoksia. Joensuussa hän on omistautunut maailman pohjoisimman trooppisten perhosten puutarhan ylläpitämiseen. Suuria valoteoksia on mm.

 • Valotaiteilija Kari Kola suunnittelee Grönlantiin ilmastomuutoksen visualisointia

  Valotaiteilija rakastaa outoja paikkoja.

  Valotaiteilija Kari Kola rakastaa poikkeuksellisia paikkoja ja valaisee niitä ympäri maailmaa. Grönlannin jäätikölle ja Jordaniaan Petran pyhään kaupunkiin on suunnitteilla valotaideteokset. Yhdeksäntuhannen kilometrin pituisen Kiinan muurin suunnitelmat yhden päivän valotaideteokseen ovat jo olemassa. Huiman rohkea ja ennakkoluuloton Kari Kola luo yhteyksiä niin ministereihin, pormestareihin, kuin prinsessoihin toteuttaakseen suunnitelmiansa. Tässä mittakaavassa hänellä ei ole maailmalla edes kilpailijoita.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

 • Tiede ja usko – ikkunoita totuuteen

  Serafim Seppälän ajatuksia tieteestä ja uskosta.

  Professori ja pappismunkki Serafin Seppälä on mielenkiintoinen yhdistelmä analyyttistä tiedemiestä ja mystikkoa. Itä-Suomen Yliopiston patristiikan professorina hän pitää luentoja mm. numeroiden metafysiikasta. Silloin kun hän ei ole syventynyt tutkimukseen tai kirjoita kirjoja, hän harrastaa esimerkiksi vanhaa juutalaista tai armenialaista musiikkia.

 • Tunteella ja taidolla - kansanmuusikko Sari Kaasinen

  Sari Kaasisen haastattelu

  Sari Kaasinen on elänyt koko elämänsä kansanmusiikille ja nyt Joensuun kulttuurijohtajanakin hän nauttii edelleen esiintymisestä. Valmistautuessaan konserttiin Carelia-salissa Joensuussa hän kertoo elämänsä vaiheista ja tärkeistä asioista elämänsä varrella radiosarjan Kuusi kuvaa toimittajalle.

 • Joulu syntyy yhdessäolosta rakkaiden kanssa - muusikko, kulttuurijohtaja Sari Kaasinen

  Kansanmusiikin voimanainen palasi juurilleen.

  Joulun laittaminen ja yhdessä oleminen on Sari Kaasiselle joulussa kaikkein tärkeintä. Tavaran määrä ja niiden tärkeys vähenee vuosi vuodelta, mutta rakkaus satoihin lasisiin joulupalloihin säilyy. Joensuun kulttuurijohtajakasi tänä vuonna valittu Kaasinen rauhoittuu jouluun viettoon lapsuuden maisemissa Rääkkylässä.

 • Keskustele rauhantyöstä

  Onko rauhanliikkeellä merkitystä?

  Mitä mieltä olet rauhanjärjestöistä: onko niiden työllä merkitystä? Mikä olisi vaikuttavinta rauhantyötä mielestäsi?

 • Pianotaiteilija Meri Louhos, 91-v., elää vahvasti tätä päivää

  Pianopedagogi iloitsee oppilaidensa menestymisestä.

  Historia herää eloon pianotaiteilija ja -pedagogi Meri Louhoksen seurassa. Yli yhdeksäänkymmeneen vuoteen mahtuu monipuolisen pianotaiteilijan niin arkea ja juhla kuin tv- ja radiojuontajan uran käänteitä. Kuusi kuvaa ohjelmassa taiteilijaa avaa elämänsä tarinaa viiden valokuvan kautta.

 • Muotisuunnittelija Jaakko Selin pukeutuu miten haluaa

  Muotitoimittaja suunniteli funktionaalisia työvaatteita

  Monessa mukana ollut muotisuunnittelija ja matkatoimittaja Jaakko Selin rakastaa muodin monimuotoisuutta. Osto- ja myyntiliikkeen takahuoneessa syntyneenä hän puolustaa jokaisen ihmisen oikeutta kauneuteen ja tyyliin. Kuudenkympin kynnyksellä hän nauttii tyylien moninaisuudesta ja pukeutumisen vapaudesta.