Hyppää pääsisältöön

Nenäpäivä Etiopiassa – Tyttöjen sukuelinten silpominen

Tyttöjen mielenosoitus sukuelinten silpomista vastaan
FGM = female genital mutilation Tyttöjen mielenosoitus sukuelinten silpomista vastaan Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä,tyttöjen sukupuolielinten silpominen,ihmisoikeudet,Etiopia,FMG

Maailmassa on arviolta 200 miljoonaa tyttöä tai naista, jotka ovat läpikäyneet jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Etiopiassa kaksi kolmesta lisääntymisikäisestä naisesta on silvottu.

Sukuelinten silpominen ei ole uskonnollinen traditio, vaan vanhoihin perinteisiin ja pitkälti naista alistavaan vallankäyttöön perustuva julma käytäntö. Silpominen on tehty laittomaksi monissa maissa, niin myös Etiopiassa, mutta valitettavasti sitä tehdään edelleen. Perusteluna toimenpiteelle sanotaan sen “tekevän tytöstä kuuliaisen ja kelvollisen morsiameksi”, kun taas leikkaamattoman tytön sanotaan “olevan epävakaa ja kuriton, joka vain juoksee poikien perässä ja rikkoo astioita.”

Naisten sukuelinten silpomisessa leikataan useimmiten uloimmat häpyhuulet ja klitoris. Julman operaation suorittaa usein alueen perinteinen ympärileikkaajanainen välineinään partakoneenterä tai muu epähygieeninen teräase. Toimenpide vaikuttaa haitallisesti silvotun naisen seksuaalisuuteen ja tekee synnyttämisestä jopa vaarallista. Osa silvotuista nuorista naisista menehtyykin synnytyksen aikaisiin komplikaatiohin. Myös HIV leviää epähygienisten välineiden kautta. Silvotut tytöt ovat iältään 0-15 vuoden välillä.

Etiopialainen tyttö lehmien kanssa pihalla
Dorite silvottiin 6-vuotiaana Etiopialainen tyttö lehmien kanssa pihalla Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä

Maailma on kuitenkin tässäkin kohtaa muuttumassa, vanhat perinteet on kyseenalaistettu ja tätä vaarallista, ihmisarvoa halveksivaa käytäntöä ollaan pikkuhiljaa saattamassa unholaan. Paljon on vielä tekemättä ja esimerkiksi Etiopian maaseudulla vanhasta traditiosta halutaan pitää kiinni. Vanhemmat ja yhteisö voi edelleen olla sitä mieltä, ettei tyttö voi päästä naimisiin, ellei ympärileikkausta eli silpomista ole suoritettu asianmukaisen kaavan mukaan ja perinteisen ympärileikkaajan suorittamana.

Nyt nuoret naiset, tytöt ovat itse aktivoituneet ja alkaneet vastustaa silpomista tavoitteena kitkeä epäinhimillinen käytäntö kokonaan historiaan. Ennen kylissä juhlittiin ympärileikkauksen suorittamisriittiä, nykyään tytöt kokoontuvat viettämään “Uncut Girls Day:ta” eli leikkaamattominen tyttöjen juhlapäivää.

Etiopialainen tyttö äitinsä kanssa
Etiopialainen tyttö äitinsä kanssa Etiopialainen tyttö äitinsä kanssa Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä,tyttöjen sukupuolielinten silpominen,Italian–Etiopian sota

Tietoisuuden levittäminen ja uuden kulttuurin luominen ei ole helppoa, mutta kun mukaan on lähtenyt tuhansia tyttöjä, tyttöjen äitejä ja isiä, yhteisöjen arvostettuja kylänvanhimpia ja myös osa silpomisia suorittavista perinteisistä ympärileikkaajanaisista, jotka nyt ymmärtävät toimenpiteen haitallisuuden, ovat silpomismäärät alkaneet laskea. Planin työllä on tässäkin asiassa ollut suuri merkitys, vuosien kampanjointi on saanut tytöt ja heidän vanhempansa miettimään asioita uusiksi.

Etiopialaisen tyttö kotioloissa
Tämän tytön tulevaisuus on vielä epävarma Etiopialaisen tyttö kotioloissa Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä
Planin ja Nenäpäivän varoilla tuetaan tätäkin hanketta. Toimi nyt, auta maailman tyttöjä saamaan ihmisarvoinen elämä.
Lahjoita Nenäpäivään
Lahjoita Nenäpäivään Nenäpäivä

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi