Hyppää pääsisältöön

Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Vuonna 2018 esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Sergei Magnitski oli töissä amerikkalaisen lakiasiaintoimisto Firestone&Duncanin Moskovan toimistossa. Hänen asiakkaansa oli brittiläis-amerikkalainen suurliikemies Bill Browder. Browderin pääomasijoitusyhtiö Hermitage Capital oli 1990-luvun lopulla Venäjän suurin ulkomainen sijoittaja.

Vuonna 2000 valtaan noussut Vladimir Putin lupasi kuria ja järjestystä 1990-luvun talouskaaokseen kyllästyneille venäläisille. Browder ja monet muut Venäjällä operoineet länsimaiset liikemiehet kannattivat Putinin toimia, koska vakaus maassa lisääntyi.

Venäläisille liikemiehille Putinin kurinpalautus merkitsi puolen valitsemista. Lojaalit oligarkit saivat yleensä pitää omaisuutensa ja siirsivät sitä turvaan länteen. Näihin operaatioihin eurooppalaiset pankit ovat tarjonneet auliisti palveluksiaan.

Oligarkit joutuivat valitsemaan puolensa

Putinia vastustaneet taas yleensä joutuivat vaikeuksiin. Televisiokanava NTV:ta ja monia muita riippumattomia tiedotusvälineitä omistanut Vladimir Gusinski menetti omaisuutensa jo 2000-luvun alussa ja pakeni ulkomaille. Venäjän rikkaimmaksi mieheksi mainittu öljy-yhtiö Jukosin omistaja Mihail Hodorkovski taas istui yli 10 vuotta vankilassa talousrikoksista tuomittuna. Hodorkovski oli rahoittanut Venäjän oppositiopuolueita ja syytti Putinin lähipiiriä korruptiosta.

Myös moni ulkomainen liikemies huomasi olosuhteiden muuttuneen. Bill Browder huomasi tämän tylysti kun hänet viisuminsa evättiin. Pian tämän jälkeen Hermitage Capitalin sekä sen lakiasioita hoitaneen Firestone&Duncanin tiloissa tehtiin kotietsintä, jonka yhteydessä yhtiön kirjanpito ja muut asiakirjat takavarikoitiin.

Kirjanpitäjänä toiminut Sergei Magnitski sai selville, että Hermitage Capitalsin tytäryhtiöitä oli kaapattu uusille omistajille. Magnitskin tietojen mukaan operaatioon osallistui samoja sisäministeriön upseereja, jotka olivat mukana kotietsinnöissä.

Yrityskaappaus ja huijaus veronpalautuksilla

Magnitskin mukaan uudet omistajat ajoivat yhtiöt konkurssiin ja hakivat Venäjän valtiolta veronpalautuksina liki 200 miljoonaa euroa vastaavan summan. Sittemmin rahoja on jäljitetty ja niiden on epäilty päätyneen montaa eri reittiä eurooppalaisten pankkien kautta erilaisiin veroparatiiseihin.

Huijauksen paljastanut Sergei Magnitski pidätettiin vuonna 2008 ja hänet suljettiin pahamaineiseen Butyrkan tutkintavankilaan. Häntä syytettiin talousrikoksista. Tutkintavankeudessa Magnitskilta evättiin hoitoonpääsy ja Venäjän presidentinhallinnon alaisen riippumattoman ihmisoikeuskomitean raportin mukaan häntä pidettiin kidutusta vastaavissa oloissa. Marraskuussa 2009 hän kuoli Matrosskaja Tišinan vankisairaalassa epäselvissä olosuhteissa.

Lontooseen yhtiönsä evakuoinut Bill Browder järkyttyi kirjanpitäjänsä kohtalosta. Browder käynnisti massiivisen kampanjan, jotta Magnitskin kuolemaan syylliset saataisiin vastuuseen. Monissa maissa on säädetty viisumikieltoja venäläisille, joiden katsotaan olevan osavastuussa asiassa.

Venäjän mukaan Magnitski oli itse syyllinen - tuomittiin kuoleman jälkeen

Venäjän virallisen version mukaan Browder ja Magnitski ovat itse syyllistyneet veropetokseen. Asian sinetöimiseksi moskovalainen alioikeus tuomitsi Browderin ja Magnitskin talousrikoksista vuonna 2013. Oikeudenkäynti oli historiallinen, sillä syytettyjen penkit olivat tyhjiä: Magnitski oli ollut kuolleena jo neljä vuotta ja Browder ei saapunut paikalle Lontoosta.

Myös varastetun rahan liikkeitä on selvitetty vuosia. Panaman papereiksi kutsutussa tietovuodossa vuonna 2016 löytyi tietoja, jotka linkittävät Magnitskin tapaukseen liittyviä rahansiirtoja presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Epäilyt johtavat myös suomalaisiin pankkeihin

Keväällä 2018 kohun keskelle joutui Danske Bank. Rahanpesuepäilyjen takia Danske Bank tilasi riippumattoman selvityksen tanskalaiselta lakiasiain toimistolta ja tulos oli karu: Danske Bankin Viron toimipiste näyttää selvityksen perusteella pesseen vuosikausia likaista venäläistä rahaa ilman, että pankissa on herännyt minkäänlaista epäilystä toiminnan laillisuudesta.

Viimeiseksi selittelemään on joutunut Nordea. Nordean nimi oli esillä jo Panaman papereiden aikaan, mutta syksyllä 2018 pankin toiminnasta tehtiin keskusrikospoliisille useita rahanpesuilmoituksia. Ilmoitusten takana on Bill Browder. Hänen mukaansa Nordean kautta on virrannut epämääräistä venäläistä rahaa jopa 200 miljoonan euron arvosta.

Nordea on kertonut tekevänsä viranomaisten kanssa yhteistyötä. Pankin mukaan 1500 ihmistä keskittyy väärinkäytösten torjuntaan.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto