Hyppää pääsisältöön

Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Vuonna 2018 esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Sergei Magnitski oli töissä amerikkalaisen lakiasiaintoimisto Firestone&Duncanin Moskovan toimistossa. Hänen asiakkaansa oli brittiläis-amerikkalainen suurliikemies Bill Browder. Browderin pääomasijoitusyhtiö Hermitage Capital oli 1990-luvun lopulla Venäjän suurin ulkomainen sijoittaja.

Vuonna 2000 valtaan noussut Vladimir Putin lupasi kuria ja järjestystä 1990-luvun talouskaaokseen kyllästyneille venäläisille. Browder ja monet muut Venäjällä operoineet länsimaiset liikemiehet kannattivat Putinin toimia, koska vakaus maassa lisääntyi.

Venäläisille liikemiehille Putinin kurinpalautus merkitsi puolen valitsemista. Lojaalit oligarkit saivat yleensä pitää omaisuutensa ja siirsivät sitä turvaan länteen. Näihin operaatioihin eurooppalaiset pankit ovat tarjonneet auliisti palveluksiaan.

Oligarkit joutuivat valitsemaan puolensa

Putinia vastustaneet taas yleensä joutuivat vaikeuksiin. Televisiokanava NTV:ta ja monia muita riippumattomia tiedotusvälineitä omistanut Vladimir Gusinski menetti omaisuutensa jo 2000-luvun alussa ja pakeni ulkomaille. Venäjän rikkaimmaksi mieheksi mainittu öljy-yhtiö Jukosin omistaja Mihail Hodorkovski taas istui yli 10 vuotta vankilassa talousrikoksista tuomittuna. Hodorkovski oli rahoittanut Venäjän oppositiopuolueita ja syytti Putinin lähipiiriä korruptiosta.

Myös moni ulkomainen liikemies huomasi olosuhteiden muuttuneen. Bill Browder huomasi tämän tylysti kun hänet viisuminsa evättiin. Pian tämän jälkeen Hermitage Capitalin sekä sen lakiasioita hoitaneen Firestone&Duncanin tiloissa tehtiin kotietsintä, jonka yhteydessä yhtiön kirjanpito ja muut asiakirjat takavarikoitiin.

Kirjanpitäjänä toiminut Sergei Magnitski sai selville, että Hermitage Capitalsin tytäryhtiöitä oli kaapattu uusille omistajille. Magnitskin tietojen mukaan operaatioon osallistui samoja sisäministeriön upseereja, jotka olivat mukana kotietsinnöissä.

Yrityskaappaus ja huijaus veronpalautuksilla

Magnitskin mukaan uudet omistajat ajoivat yhtiöt konkurssiin ja hakivat Venäjän valtiolta veronpalautuksina liki 200 miljoonaa euroa vastaavan summan. Sittemmin rahoja on jäljitetty ja niiden on epäilty päätyneen montaa eri reittiä eurooppalaisten pankkien kautta erilaisiin veroparatiiseihin.

Huijauksen paljastanut Sergei Magnitski pidätettiin vuonna 2008 ja hänet suljettiin pahamaineiseen Butyrkan tutkintavankilaan. Häntä syytettiin talousrikoksista. Tutkintavankeudessa Magnitskilta evättiin hoitoonpääsy ja Venäjän presidentinhallinnon alaisen riippumattoman ihmisoikeuskomitean raportin mukaan häntä pidettiin kidutusta vastaavissa oloissa. Marraskuussa 2009 hän kuoli Matrosskaja Tišinan vankisairaalassa epäselvissä olosuhteissa.

Lontooseen yhtiönsä evakuoinut Bill Browder järkyttyi kirjanpitäjänsä kohtalosta. Browder käynnisti massiivisen kampanjan, jotta Magnitskin kuolemaan syylliset saataisiin vastuuseen. Monissa maissa on säädetty viisumikieltoja venäläisille, joiden katsotaan olevan osavastuussa asiassa.

Venäjän mukaan Magnitski oli itse syyllinen - tuomittiin kuoleman jälkeen

Venäjän virallisen version mukaan Browder ja Magnitski ovat itse syyllistyneet veropetokseen. Asian sinetöimiseksi moskovalainen alioikeus tuomitsi Browderin ja Magnitskin talousrikoksista vuonna 2013. Oikeudenkäynti oli historiallinen, sillä syytettyjen penkit olivat tyhjiä: Magnitski oli ollut kuolleena jo neljä vuotta ja Browder ei saapunut paikalle Lontoosta.

Myös varastetun rahan liikkeitä on selvitetty vuosia. Panaman papereiksi kutsutussa tietovuodossa vuonna 2016 löytyi tietoja, jotka linkittävät Magnitskin tapaukseen liittyviä rahansiirtoja presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Epäilyt johtavat myös suomalaisiin pankkeihin

Keväällä 2018 kohun keskelle joutui Danske Bank. Rahanpesuepäilyjen takia Danske Bank tilasi riippumattoman selvityksen tanskalaiselta lakiasiain toimistolta ja tulos oli karu: Danske Bankin Viron toimipiste näyttää selvityksen perusteella pesseen vuosikausia likaista venäläistä rahaa ilman, että pankissa on herännyt minkäänlaista epäilystä toiminnan laillisuudesta.

Viimeiseksi selittelemään on joutunut Nordea. Nordean nimi oli esillä jo Panaman papereiden aikaan, mutta syksyllä 2018 pankin toiminnasta tehtiin keskusrikospoliisille useita rahanpesuilmoituksia. Ilmoitusten takana on Bill Browder. Hänen mukaansa Nordean kautta on virrannut epämääräistä venäläistä rahaa jopa 200 miljoonan euron arvosta.

Nordea on kertonut tekevänsä viranomaisten kanssa yhteistyötä. Pankin mukaan 1500 ihmistä keskittyy väärinkäytösten torjuntaan.

 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.

 • "Kaikki murheet poistaa kunnon rock'n'roll-show" – Maija Vilkkumaa nousi sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjäksi

  Kooste Maija Vilkkumaan urasta vuosien varrelta.

  Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Hänen musiikkitaipaleensa on sisältänyt ikivihreitä hittejä, täysiä keikkasaleja ja lukuisia listaykkösiä. Myöhemmällä urallaan Maija Vilkkumaa on myös sanoittanut kappaleita muille artisteille ja toiminut kirjoittajana. Elävä arkisto keräsi yhteen Vilkkumaan haastatteluita, live-esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

 • Sata majavaa iskee tulta – vai miten se meni? Testaa, tunnetko suomalaiset euroviisuklassikot!

  Testaa, oletko Euroviisujen lyriikkamestari!

  Suomen euroviisutaival on ollut vähintäänkin monenkirjava. Esitykset ovat sisältäneet niin hevareita, huilumiehiä kuin hirviöitäkin. Sijoitukset ovat olleet pohjamudista jopa kirkkaimpaan kärkeen. Tässä leikkimielisessä testissä pääset kokeilemaan, miten hyvin tunnet suomalaiset euroviisuklassikot! Testin jälkeen voit virittäytyä viisutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.

 • Norman Granz – Kaikkien aikojen jazz-impressaari

  Tuhansien jazzkonserttien ja viiden jazzlevymerkin isä

  Jazzlegendat Suomessa – arkistot aukeavat -sarja tarjoaa huikean kattauksen Suomessa 60-luvulla esiintyneiden amerikkalaisten jazztähtien konsertteja. Täällä promoottorina toimi Paavo Einiö, suomalaisen kevyen musiikin moniottelija, mutta kuka oli amerikkalaiset jazzlegendat Eurooppaan tuonut Norman Granz?

 • "Kaikki murheet poistaa kunnon rock'n'roll-show" – Maija Vilkkumaa nousi sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjäksi

  Kooste Maija Vilkkumaan urasta vuosien varrelta.

  Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Hänen musiikkitaipaleensa on sisältänyt ikivihreitä hittejä, täysiä keikkasaleja ja lukuisia listaykkösiä. Myöhemmällä urallaan Maija Vilkkumaa on myös sanoittanut kappaleita muille artisteille ja toiminut kirjoittajana. Elävä arkisto keräsi yhteen Vilkkumaan haastatteluita, live-esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

 • Sata majavaa iskee tulta – vai miten se meni? Testaa, tunnetko suomalaiset euroviisuklassikot!

  Testaa, oletko Euroviisujen lyriikkamestari!

  Suomen euroviisutaival on ollut vähintäänkin monenkirjava. Esitykset ovat sisältäneet niin hevareita, huilumiehiä kuin hirviöitäkin. Sijoitukset ovat olleet pohjamudista jopa kirkkaimpaan kärkeen. Tässä leikkimielisessä testissä pääset kokeilemaan, miten hyvin tunnet suomalaiset euroviisuklassikot! Testin jälkeen voit virittäytyä viisutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Kummelin Ympäristöruudun ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantainen ja asioiden tilat

  Kummelin Ympäristöruudun kaikki haastattelut vuosilta 91–99

  Ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantaisella (Heikki Silvennoinen) on monia titteleitä ja paljon sanottavaa, mutta usein puhetta piisaa enemmän asian vierestä. Voisi sanoa, että hän ei ole haastateltava helpoimmasta päästä. Ympäristöruudun Eero Kakon (Olli Keskinen) ja Parantaisen pohdintoja yhteiskunnasta esitettiin Kummeli-ohjelmassa vuosina 1991–1999.

 • Love Parade kasvoi piskuisesta mielenosoituksesta maailman suurimmaksi teknomusiikkitapahtumaksi

  Rakkauden ja suvaitsevaisuuden Love Parade Ylen uutisissa

  Maailman suurin teknomusiikkitapahtuma Love Parade järjestettiin ensimmäisen kerran Berliinissä vuonna 1989. Virallisesti poliittinen mielenosoitus muuntui vuosien myötä huvitilaisuudeksi, johon osallistui parhaimmillaan yli miljoona ihmistä. Vuosien saatossa Ylen uutiset on raportoinut tanssikansan keskeltä useaan otteeseen.

 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.