Hyppää pääsisältöön

“Minulle paras syy olla tekemättä lapsia on se, etten erityisesti halua heitä” – koomikko Juuso Kekkonen normalisoi lapsettomuutta puhumalla

Juuso Kekkonen
Juuso Kekkonen Jenny+

Koomikko Juuso Kekkonen on avoimesti, ylpeästi ja vapaaehtoisesti lapseton – ja päättänyt pitää meteliä siitä. Lapsettomia on erilaisia, mutta monia yhdistää kokemus ulkopuolisuudesta yhteiskunnassa, joka pyörii lasten ja lapsellisten ehdoilla.

Juuso Kekkonen odotteli oikeaa tunnetta ja aikaa lapsen hankkimiseen, mutta lopulta sitä ei koskaan tullut. Sen sijaan vahvistui ajatus siitä, ettei Kekkonen halua omia lapsia.

Teen palveluksen tekemättömille lapsilleni, kun en tee niitä.

Osittain vapaaehtoisen lapsettomuuden takia Kekkoselta päättyi yksi pitkä parisuhdekin:

– Se oli jotenkin vaan itselle niin selkeää. Minun mielestäni ehkä maailman paras syy olla tekemättä lapsia on se, että minä en erityisesti halua tehdä lapsia. Teen suorastaan palveluksen tekemättömille lapsilleni, kun en tee niitä, kun minä en niitä halua.

Lapsettomat eivät ole friikkejä, eivätkä omituisia.

Vapaaehtoinen lapsettomuus ei ole mutkaton päätös maailmassa, jossa suuri osa ihmisistä haluaa tehdä lapsia, yhteiskunta tukee lastenhankintaa ja valtakunnan johdosta kannustetaan lastentekotalkoisiin.

Kekkosen näkökulmasta se on omituinen maailma, jossa lapsettomuutta pitäisi normalisoida. Lapsettomat eivät ole friikkejä, eivätkä omituisia.

– Monet kokevat ulkopuolisuutta yhteiskunnasta ihan vain sen takia, että tällainen asia jota pidetään meidän yhteiskunnan peruspilarina, ei koske heidän elämäänsä, halusivat he tai eivät.

Juuso Kekkonen vitsailee stand up -keikoillaankin vapaaehtoisesta lapsettomuudesta:

– Kun siitä puhuu ääneen, niin ihmiset pystyvät samaistumaan siihen, ja kokemaan etteivät he olekaan yksin näin ison asian kanssa. Sen takia siitä pitää pitää meteliä.

Jenny+ extra: "En tajuu, miten ihmiset vaan hankkii lapsia?"

Juuso Kekkonen kertoi vapaaehtoisesta lapsettomuudestaan Jenny+-brunssilla. Lisäksi brunssipöydän ääressä keskustelemassa ovat Jenny Lehtinen, Saara Sarvas ja YleX:n toimittaja Jenni Poikelus.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram