Hyppää pääsisältöön

“EI LISÄTTYÄ SOKERIA” – se parempi vaihtoehto voikin olla sokeripommi

Tiesitkö, että tavallinen sokeri sisältää vain juureksen omaa sokeria?
Oletko tullut ajatelleeksi, että tavallinen sokerikin sisältää "vain juuresten omaa sokeria"? Tiesitkö, että tavallinen sokeri sisältää vain juureksen omaa sokeria? Kuva: Hans Weckman Jenny+,sokeri

Tiedätkö sinä miten paljon sitä “vain hedelmän omaa sokeria” ja “ei lisättyä sokeria” sinun välipalassasi on?

Kurkista myslisi ja välipalapatukkasi ainesosaluetteloa. Jos sieltä löytyy banaanitiivistettä, rusinoita, taatelitahnaa tai hedelmäsosetta, olet saattanut ostaa sokeripommin.

Tuote, jossa lukee "ilman lisättyä sokeria" saattaakin sisältää 30% sokeria, koska siihen on ahdettu kuivattuja hedelmiä ja mehutiivistettä. Se "parempi vaihtoehto" saattaakin olla piilomakea.

Mitä mehu- ja hedelmätiiviste on?

Kun hedelmästä tehdään hedelmätiivistettä, siitä poistetaan vettä. Kun vettä poistetaan ja poistetaan ja poistetaan, jää lopulta jäljelle erittäin makea massa.

Esimerkiksi banaaneissa on alunperinkin paljon sokeria, noin 15% sen painosta. Vettä banaanissa on noin 74%. Banaanista saadaan siis vettä poistamalla erittäin sokeripitoista tahnaa.

Banaani jää tosin kirkkaasti jälkeen taatelista. Taatelin painosta sokeria on 63%.

Jenny+ -sarjan syksyn kolmannessa jaksossa toimittaja Jenny Lehtinen ja talousbloggaaja Markus Ossi vierailevat välipalapatukkahyllyllä.

Lue se pienellä kirjoitettu teksti ennen kuin ostat patukan! Etenkin, jos haluat välttää sokeria.

Elintarvikkeen todellisen sokerimäärän voi aina tarkistaa varsinaisesta ravintosisältöluettelosta.

P.S.

Oletko tullut ajatelleeksi, että tavallinen taloussokeri sisältää "vain juureksen omaa sokeria"?

Jenny+ paljastaa: Yhteiskunnalla on syömishäiriö! Mukana syömistä sekoittamassa ovat niin elintarvikkeita valmistavat yritykset, ruokakaupat kuin työelämäkin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+