Hyppää pääsisältöön

Lapsen paino on aikuisten asia! Ministeri haastettu toteuttamaan #kasvurauha

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vastaanottaa toimittaja Jenny Lehtiseltä vetoomuksen toteuttaa #kasvurauha
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vastaanottaa vetoomuksen toteuttaa #kasvurauha neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vastaanottaa toimittaja Jenny Lehtiseltä vetoomuksen toteuttaa #kasvurauha Jenny+,Annika Saarikko,Jenny Lehtinen,sosiaali- ja terveysministeriö,#kasvurauha

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vastaanotti kasvurauhajulistuksen toimittaja Jenny Lehtiseltä. Vetoomus lisää painetta muuttaa käytäntöjä niin, että lapsen painoa ei ruodita lapsen itsensä kuullen.

Lapsen ei pidä joutua kantamaan huolta ja vastuuta kehostaan tai elämäntavoistaan, koska hänellä on hyvin vähän mahdollisuutta oikeasti vaikuttaa niihin.

Jenny+-ohjelmasarjan keulahahmo, kehoaktivisti Jenny Lehtinen haastoi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon uudistamaan neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon käytäntöjä.

Lasten ja nuorten oikeutta kasvaa ja kehittyä rauhassa voi jokainen tukea tulostamalla #kasvurauha-julisteen täältä ja viemällä sen niihin paikkoihin, joissa kohdataan lapsia ja nuoria. Julisteen voi käydä kiinnittämässä esimerkiksi neuvolan, koulun tai päiväkodin ilmoitustaululle.

Lapsen paino on aikuisten asia, ei lapsen.

Lapsen vartalon arvostelu ei ole vahingollista ainoastaan ylipainoisille lapsille, vaan aivan kaikille lapsille.

Arviointi paitsi murentaa pulskemman lapsen itsetuntoa ja toimintakykyä, myös aiheuttaa lihavuuden pelkoa ja sen lieveilmiöitä normaalipainoisissa lapsissa.

Se, mitä kasvurauhan eteen tulee konkreettisesti tehdä, on Ylen Vaakakapinaa vetäneen Jenny Lehtisen sydämen asia:

– Vastaanottotilanteet tulee järjestää niin, että lapsen painoa ei tarvitse ruotia lapsen kuullen. On täysin mahdollista toteuttaa tämä, kunhan ammattilaiset ymmärtävät, miten merkittävästä asiasta on kysymys.

Lapsen oikeudet ohjenuorana

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ilahtui vetoomuksesta ja lupasi keskustella neuvolaterveydenhuollon ammattilaisten kanssa, joita kertoi arvostavansa “superpaljon”.

– Jos ja kun tulee tarve puhua lapsen ravitsemuksesta, liikkumisesta ja hyvästä elämästä, niin palaute, joka liittyy lapsen painoon, laihuuteen tai ylipainoon, tehdään niin, että lapsi ei itse sitä kuulisi, vaan että vanhemman kasvatukselliselle vastuulle jää sen käytännön toteuttaminen, koska lapsi itse ei vanhempiaan eikä kasvuympäristöään valitse.

Saarikko pitää oman työnsä tärkeimpänä ohjenuorana lapsen oikeuksia.

Kasvurauhan toteutuminen ei vaadi rahaa

Rahojen riittämisestä puhutaan aina, mutta ei tällä kertaa, vakuuttelee Annika Saarikko:

– Kasvurauhan julistuksessa on kyse enemmänkin asennemuutoksesta, se ei vaadi lakeja eikä edes välttämättä rahaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vastaanottaa toimittaja Jenny Lehtiseltä vetoomuksen toteuttaa #kasvurauha
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vastaanottaa toimittaja Jenny Lehtiseltä vetoomuksen toteuttaa #kasvurauha Jenny+,Annika Saarikko,Jenny Lehtinen,sosiaali- ja terveysministeriö,perhe- ja peruspalveluministeri

Tässä seitsemän tapaa taata kasvurauha kaikille lapsille ja nuorille.

Vaakakapinan vuonna 2017 julistaman #kasvurauhan tarkoituksena on nostaa keskusteluun lapsen tarpeet ja haastaa erityisesti terveydenhoitoalan ammattilaiset miettimään, miten lasten painonhallintatyötä voisi tehdä paremmin.

Kasvurauha-julistuksen sanoma on tarkoitettu kaikille kasvattajille.

1. Lapsella on oikeus nauttia elämästään juuri sellaisena kuin hän on

Lapsille ja nuorille pitää taata kasvurauha. Se tarkoittaa sitä, että lapsi saa olla lapsi ja nauttia elämästään juuri sellaisena kuin on.

2. Lapsen paino on aikuisten asia, ei lapsen

Jos lapsen elämäntavoissa tai painossa on jotain oikeasti huolestuttavaa, asiaa lähdetään korjaamaan aikuisten voimin.

Lapsen ei pidä joutua kantamaan huolta ja vastuuta kehostaan tai elämäntavoistaan, koska hänellä on hyvin vähän mahdollisuutta oikeasti vaikuttaa niihin.

3. Lapsen keho on aina hieno, sitä ei pidä arvostella

Lapsen vartalon arvostelu ei ole vahingollista ainoastaan ylipainoisille lapsille, vaan aivan kaikille lapsille.

Arviointi paitsi murentaa pulskemman lapsen itsetuntoa ja toimintakykyä, myös aiheuttaa lihavuuden pelkoa ja sen lieveilmiöitä normaalipainoisissa lapsissa.

4. Ollaan esimerkkinä lapselle, suhtaudutaan arvostavasti omaan kehoomme

Oma esimerkkisi vaikuttaa. Asenteesi vartaloihin ja syömiseen tarttuu, vaikka arvostelusi ei kohdistuisikaan omaan lapseesi. Ole esimerkki lapselle: epätäydellisyyttä syleilevä, mutta hyvään pyrkivä ja itseäsi arvostava.

Mitä sinulla ei ole, et voi antaa eteenpäin. Oma kehosuhde välittyy sanoissa ja eleissä.

5. Puhutaan kaikenlaisista kehoista positiivisesti

Kehorauhan nimissä vältä myös naapurin Ritvan lihomisen päivittelyä ja missiehdokkaiden ruotimista telkkarin ääressä. Vaikka lapsen kehon jättäisi rauhaan, vahingollinen asenne välittyy siinä, miten aikuiset puhuvat vartaloista yleensä.

Kehoista ei ylipäänsä tarvitsisi puhua niin paljon kuin nykyään puhutaan, mutta jos toisten kehoja pitää kommentoida, tehdään se arvostavasti.

6. Terve ruokasuhde ei sisällä lapsen palkitsemista tai rankaisemista ruualla

Ruualla palkitseminen vinouttaa sekä minuutta että suhtautumista ruokaan. Myös lohtusyöminen opitaan lapsena, joten auta lasta etsimään pahan mielen lepyttämiseen muita keinoja.

Herkuttelu on vain herkuttelua, älä lataa sitä muilla merkityksillä tai ehdoilla.

Printtaa tästä #kasvurauha-juliste. Vie se neuvolaan, päiväkotiin, kouluun - kaikkiin paikkoihin, joissa lasten ja nuorten kanssa eletään.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+