Hyppää pääsisältöön

Lea Pennasen Me leijonat lumosi lehdessä, lastenkirjana ja radiossa

Kaksi piirrosleijonaa.
Kaksi piirrosleijonaa. Kuva: Pixabay Lea Pennanen

Tule mukaan Me leijonien fantasiaviidakkoon, milloin kielletylle Äkkijyrkimyskalliolle, milloin merirosvoilemaan! Voit syöksyä seikkailuun myös silmät kiinni, sillä Lea Pennasen riemukas lastenkirjaklassikko löytyy Areenasta vuoden 1965 luentana.

Toimittaja ja lastenkirjailija Lea Pennasen Me leijonat oli aikansa multimediatarina, joka sai alkunsa Apu-lehden jatkokertomuksena. Leijonaperheen kommellukset painettiin Maija Karman kuvitusten vauhdittamana kirjaksi 1965, ja jo samana vuonna eloisan leijonaperheen kohelluksia kuultiin myös radioluentana, lukijana näyttelijä Pertti Weckström.

Me lensimme hurjassa kaaressa putouksen yli, ja massuissa tuntui epäleijonamaiselta, kun Äkkijyrkimykselle ei ollut lupa mennä, mutta Parrapas sanoi, että seikkailu on seikkailu.― Roar

Me leijonien henkiin herättämä maailma on moderni fantasiaviidakko, jossa perinteisistä rooleista koostuva perheyksikkö saa seurakseen kirjavan katraan hämmästyttäviä sivuhahmoja: ilkeä täti Krokotiili, mukava täti Kirahvi, Liukas Eläin, kummituseläin Nippe, tohtori Tiikeri, leijonamummu ja -vaari, norsuruhtinas, merirosvokopla, Taidettan simpanssiperhe ja monta muuta!

Leijonaperheeseen kuuluu äiti- ja isäleijona, päähenkilö Roar, siskokset Murr ja Viu sekä alati yskivä Töyssy-auto.

Roarin retket vievät merille, leijonamummulaan ja norsupalatsiin. Välillä lennetään Korppimerikotkan selässä myrskyn silmään ja toisinaan puuhastellaan pyykkipäivän merkeissä. Välillä nuha vaivaa pientä seikkailijaa, eikä tuhkarokoltakaan vältytä!

ROARR!

Koko 21-osainen luentasarja on kuunneltavissa Areenassa.

Lea Pennanen

Lea Pennanen (s. 1929) on suomalainen lastenkirjailija, jonka tunnetuin teos on Maija Karman kuvittama Piilomaan pikku aasi.

Pennanen on myös kääntänyt lastenkirjallisuutta ja toiminut päätyönään Yleisradiossa lastenradio-ohjelmien toimittajana, tuottajana ja ohjaajana.

Vuonna 2009 Pennaselle myönnettiin Tirlittan-palkinto, joka on Suomen Kirjailijaliiton jakama tunnustus suomenkieliselle lasten- ja nuortenkirjallisuudelle.

Lea Pennanen poseeraa pehmolelujen kanssa.
Filosofian maisteri Lea Pennanen ystävineen. Lea Pennanen poseeraa pehmolelujen kanssa. Kuva: Håkan Sandblom Lea Pennanen

Lähteet:
Lea Pennanen: Me leijonat, Otava, 1965
Apu-lehti

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto