Hyppää pääsisältöön

Charpentieria hämäränhyssyyn

Marc-Antoine Charpentier ei saanut töitä hovista eikä oopperasta, vaan päätyi pätkäsäveltäjäksi, ja hyvä niin. Vapauden ansiosta Charpentier teki 1600-luvun lopulla monipuolisen ja omaperäisen tuotannon, jonka eräs huippu on Lecons de Tenebres. Näitä Valitusvirsien synkkiä tekstejä oli tapana esittää hiljaisen viikon palveluksissa, samalla kun kynttilät vähitellen sammutettiin ja tuli pimeää. Niinpä teos sopii myös alkavaan kaamokseen, etenkin kuunneltuna Hyperion-yhtiön loistavalta uutuuslevyltä.

Charpentier / Tenebres
Charpentier / Tenebres Uudet levyt

Jonathan Cohenin luotsaama brittiläinen Arcangelo kuuluu barokkiyhtyeiden kärkikaartiin, ja uutuuslevyllä sen sointi on poikkeuksellisen laadukas ja hyvin äänitetty. Barokkijouset särisevät täydellisen puhtaina urkujen sointuisan pohjan päällä, ja luutun näppäily antaa kokonaissointiin ripauksen särmää. Erityisen eteviä ovat myös levyn solistit, baritoni Stephane Degout ja tenori Samuel Boden. Kumpikin laulaa lyyrisellä, nuorekkaalla ja puhtaalla äänellä, eikä vibrato tai kuviointi tuota ongelmia. Tällainen elegantti laulutaide sopii erityisen hyvin ranskalaiseen perinteeseen, mutta soisin kuulevani sitä enemmän myös Suomessa.

Charpentier sävelsi musiikkinsa laskeutumaan kohti pimeyttä, mutta synkkää se ei ole. Hellät melodiat ja hienovaraiset koristeet hivelevät kuulijan sielua, ja ranskalaisen barokin melodiset ja harmoniset maneerit luovat kotoista turvaa. Karaktäärit ovat vähemmän ilmeisiä kuin muun Euroopan barokissa, ja italialaista eloisuutta ei kannata odottaa, mutta tasaisin väliajoin jokin yksityiskohta toteutuu äärimmäisen elegantisti tai jokin harmonia onnistuu tekemään uskaliaan sivuaskelen, ja silloin sielu pakahtuu. Lopun aikaa silkka soinnin kauneus pitää mielenkiintoa yllä. Marraskuu saa pimentyä ympärillä, koska jopa Valitusvirsissä on kauneutta ja toivoa.

Marc-Antoine Charpentier: Lecons de ténèbres; Litanies de la vierge; Magnificat; Ouverture pour le sacre d'un évêque. - Stéphane Degout, baritone, ja Samuel Boden, tenori, sekä Arcangelo/Jonathan Cohen. (Hyperion, CDA68171)

Kuuntele Uudet levyt 13.11.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua