Hyppää pääsisältöön

Charpentieria hämäränhyssyyn

Marc-Antoine Charpentier ei saanut töitä hovista eikä oopperasta, vaan päätyi pätkäsäveltäjäksi, ja hyvä niin. Vapauden ansiosta Charpentier teki 1600-luvun lopulla monipuolisen ja omaperäisen tuotannon, jonka eräs huippu on Lecons de Tenebres. Näitä Valitusvirsien synkkiä tekstejä oli tapana esittää hiljaisen viikon palveluksissa, samalla kun kynttilät vähitellen sammutettiin ja tuli pimeää. Niinpä teos sopii myös alkavaan kaamokseen, etenkin kuunneltuna Hyperion-yhtiön loistavalta uutuuslevyltä.

Charpentier / Tenebres
Charpentier / Tenebres Uudet levyt

Jonathan Cohenin luotsaama brittiläinen Arcangelo kuuluu barokkiyhtyeiden kärkikaartiin, ja uutuuslevyllä sen sointi on poikkeuksellisen laadukas ja hyvin äänitetty. Barokkijouset särisevät täydellisen puhtaina urkujen sointuisan pohjan päällä, ja luutun näppäily antaa kokonaissointiin ripauksen särmää. Erityisen eteviä ovat myös levyn solistit, baritoni Stephane Degout ja tenori Samuel Boden. Kumpikin laulaa lyyrisellä, nuorekkaalla ja puhtaalla äänellä, eikä vibrato tai kuviointi tuota ongelmia. Tällainen elegantti laulutaide sopii erityisen hyvin ranskalaiseen perinteeseen, mutta soisin kuulevani sitä enemmän myös Suomessa.

Charpentier sävelsi musiikkinsa laskeutumaan kohti pimeyttä, mutta synkkää se ei ole. Hellät melodiat ja hienovaraiset koristeet hivelevät kuulijan sielua, ja ranskalaisen barokin melodiset ja harmoniset maneerit luovat kotoista turvaa. Karaktäärit ovat vähemmän ilmeisiä kuin muun Euroopan barokissa, ja italialaista eloisuutta ei kannata odottaa, mutta tasaisin väliajoin jokin yksityiskohta toteutuu äärimmäisen elegantisti tai jokin harmonia onnistuu tekemään uskaliaan sivuaskelen, ja silloin sielu pakahtuu. Lopun aikaa silkka soinnin kauneus pitää mielenkiintoa yllä. Marraskuu saa pimentyä ympärillä, koska jopa Valitusvirsissä on kauneutta ja toivoa.

Marc-Antoine Charpentier: Lecons de ténèbres; Litanies de la vierge; Magnificat; Ouverture pour le sacre d'un évêque. - Stéphane Degout, baritone, ja Samuel Boden, tenori, sekä Arcangelo/Jonathan Cohen. (Hyperion, CDA68171)

Kuuntele Uudet levyt 13.11.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Gabriellin soolosellomusiikista uutta suuntaa myös Bachiin

  Levyarvostelu

  Kokenut italialainen barokkisellisti Mauro Valli on työstänyt Bachin soolosellosarjoja koko ikänsä, mutta hänen uuden kolmois-CD:nsä tuoreus ei perustu tulkinnalle vaan ohjelmistolle. Valli rinnastaa Domenico Gabriellin oikukkaat eteläeurooppalaiset ricercaret Bachin linjakkaisiin, saksalaisiin soolosellosarjoihin, ja tulos on monestakin syystä enemmän kuin osiensa summa.

 • Kati Raitisen sellossa syvyyttä ja sävyjä

  Levyarvostelu

  Sellisti Kati Raitista ei Suomessa tunneta kovin hyvin, koska hänellä on kiire olla Ruotsin paras sellisti. Raitinen soittaa Tukholman kuninkaallisen oopperan orkesterin soolosellistinä, kerää palkintoja ZilliacusPerssonRaitinen-triossa, levyttää, konsertoi ja heittäytyy välillä moderniin näyttämömusiikkiin. Raitisen uusi soololevy sisältää oudon valikoiman uutta sellomusiikkia, mutta hänen eleettömän koskettava, tummasävyinen soittonsa yhdistää kokonaisuuden vaikuttavaksi.

 • Meta4 löytää ECM-soinnin

  Levyarvostelu

  Johannes Brahmsin myöhäinen klarinettituotanto on pelkkää herkkyyttä ja melankoliaa ilman huippukohtia, ja sopii siksi levy-yhtiö ECM:n harmaasävyiseen katalogiin. Samaa voi sanoa kuulassointisesta klarinetisti Reto Bieristä, mutta kuinka joukkoon sopeutuu suomalainen Meta4-kvartetti, jonka tyylissä painottuu intensiteetti ja romantiikka?

 • Virva Garam ojentaa käyntikortin

  Levyarvostelu

  Garamin musiikkiperheeseen kuuluva Virva Garam opettaa pianonsoittoa Lauttasaaren musiikkiopistossa, kamarimusisoi aktiivisesti viulisti Mervi Myllyojan ja Trio La Ruen kanssa sekä pitää yllä soolouraa. Viimeisintä varten hän on tehnyt vanhan kunnon käyntikorttilevyn eli ulkoisesti pelkistetyn omakustanteen, jonka resitaalimaisen ohjelman ideana on esitellä pianistin yhteyttä teoksiin eikä teosten yhteyttä toisiinsa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua