Hyppää pääsisältöön

"Jätkä, nyt on 5 minuuttia aikaa raahata persus kouluun" – nämä kuusi ominaisuutta tekevät opettajasta ikimuistoisen

Sinisellä pohjalla punainen ruusu ja teksti Kiitos opettaja
Sinä muutit elämäni - kiitos opettaja! Sinisellä pohjalla punainen ruusu ja teksti Kiitos opettaja Kuva: Yle/Saara Paasikivi Yle Oppiminen,koulut,Sinä muutit elämäni

Hyvä opettaja voi jäädä mieleen koko elämän ajaksi. Mutta mikä tekee opettajasta ikimuistoisen? Millaista opettajaa muistellaan lämmöllä vielä vuosien jälkeen? Tässä kuusi ikimuistoisen opettajan ominaisuutta.

Yle Oppiminen keräsi kiitoksia opettajille, joilla on ollut ainutlaatuinen vaikutus oppilaansa elämään ja tulevaisuuteen. Jutun sitaatit on poimittu kyselyyn tulleista vastauksista. Siis millainen on hyvä opettaja?

1. Herkkä: "Hänen ansiostaan aloin pikkuhiljaa saada ääneni kuuluviin"

Hiljaiset puurtajat, ujot ja arat, kiusatut, ja ehkä jo kotona äänettömiksi nujerretut nuoret jäävät helposti huomiotta. Herkkä opettaja näkee heidätkin ja osaa hienovaraisesti virittäytyä oikealle taajuudelle. Vaikeista henkilökohtaisista asioista voi olla helppo uskoutua opettajalle, joka on tarkkaavaisesti läsnä. Herkkä opettaja puhaltaa voimaa hauraisiin oppilaisiin.

"Ja kun masennusta sairastavan nuoren elämä oli yksinäistä ja hankalaa, sai vain tulla luokkaan ja uppoutua töihin silloin kun halusi ja tarvitsi. Pelkkä opettajan läsnäolo riitti."

"Opettaja huomasi minut yksin koulun käytävillä lukemassa, ja tuli juttelemaan kanssani kirjoista. Sain häneltä myös kirjallisuuteen liittyviä lisätehtäviä ja edelleen lukeminen on minulle rakas harrastus"

"Hän loi uskoa tulevaan ilman epäilyjä. Kun oli hetkiä, etteivät omat 'siivet' jaksaneet kantaa, auttoi Irma hetkisen rinnalla kulkien."

Vaaleahiuksinen opettaja hymyilee luokassa ja katsoo kameraan
Eiran aikuislukion opettaja Anna Nylund (häntä ei ole haastateltu juttuun) Vaaleahiuksinen opettaja hymyilee luokassa ja katsoo kameraan Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Yle Oppiminen,opettajat,Eiran aikuislukio

2. Empaattinen: "Olet hyvä oppilas jolla nyt vaan on rankempi elämänvaihe"

Lukivaikeudet, ongelmat kotona, yleinen teinikuohunta… On monta syytä miksi nuori käyttäytyy huonosti tai koulu ei vain suju. Empaattinen opettaja näkee ongelmien takana olevan potentiaalin. Hän katsoo silmiin, rohkaisee ja kannustaa. Kahden kesken. Huomaa ja on läsnä.

"Sinä pystyt mihin vaan, kun teet ahkerasti töitä."

"Todella mahtavaa Jenna, huomaa, että olet yrittänyt skarpata! Jatka samaan malliin. Sillä kyllä sä olet fiksu kunhan käytät viisauttasi"

"Tie olisi voinut olla hyvinkin toisenlainen kuin se nyt on, kun pussikaljat ja auktoriteettiongelmat astuivat mukaan kuvioon. Muistan erään oppitunnin jolloin Jarno sanoi minulle: 'Sinusta voi tulla ihan mitä vaan, jos vain tarpeeksi haluat.' Nämä sanat jäivät mieleen ja kovan työn tuloksena minusta tulikin juuri se mitä halusinkin."

Kuvassa lukee: Minulla oli tunne, että joku välitti minusta ihan oikeasti. Sain hurjan innon opiskella englantia.
Kuvassa lukee: Minulla oli tunne, että joku välitti minusta ihan oikeasti. Sain hurjan innon opiskella englantia. Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Yle Oppiminen,Sinä muutit elämäni

3. Jämäkkä: "Jätkä, nyt on 5 minuuttia aikaa raahata persus kouluun"

Jämäkkä opettaja ei päästä nuorta helpolla. Hän on tiukka ja vaativa, soittaa vaikka kotiin jos nuori ei aamulla ilmesty kouluun. Jämäkällä opettajalla on suuri sydän ja yhtä iso auktoriteetti. Häntä ehkä vähän pelätäänkin, mutta jälkikäteen muistot ovat lämpimiä ja kunnioittavia. Jämäkkään opettajaan voi aina myös luottaa. Valittu linja pitää. Kun opettajan kovaa kuorta vähän raaputtaa, lämpö, huumorintaju ja välittäminen tulevat esiin.

"Kaikki tiesivät että kun lumipallo lensi välitunnilla --> kuulutus --> asianosaiset rehtorin kansliaan."

"Kymmenen koulun pahinta rällääjää laitetaan samalle luokalle ja muodollisesti epäpätevä opettaja pisti kaikki ruotuun. Suurimmasta osasta tuli narkkareiden sijaan ihan tuottoisia kansalaisia. Ainoa opettaja koko koulussa jonka auktoriteetti perustui vahvan luonteen ja äänen lisäksi empatiaan eikä vain 'koska opettaja'."

4. Oman tiensä kulkija: "Siinä ei tiukkoja opseja toteutettu vaan nautittiin musiikista ja musisoinnista"

Hän on persoonallinen ja oppilaiden mielestä vähän kapinallinen, koska tekee kuten parhaaksi näkee eikä niin kuin säännöissä sanotaan. Moni löytää oman elämänpolkunsa kohdattuaan kouluaikana vahvan persoonallisen opettajan.

"Politiikasta tuli minulle rakas intohimo. Kiitos siitä kuuluu sinulle."

"Konkarisijoittaja, lukion luokanvalvojani, käski ostaa osaketta, joka romahti. Opin perusteet heti. Toi luokkaan aina Uusi Suomi -sanomalehden, koska lukeminen on tärkeää. Elämänasenne kohdillaan."

"Musiikinopettajani Irma (en muista sukunimeä) oli aivan paras! Hän ei enää vaikuta keskuudessamme, fyysisesti. Eipä voisi vapaamielisempää ja mahtavampaa pikku mummoa olla ja jos kelaatte, tämä oli kasarilla. Kävimme kotonasi katsomassa Sex Pistols -aiheisia (Sid & Nancy?) yms. juttuja, juotiin mehua, syötiin karkkia. Ja käytiinhän me, et sinä, nurkan takana röökillä, ja vielä luultiin ettei se kai mitään huomaa."

kuvassa lukee: Nykyään itse opettajana toivon, että saisin edes yhden nuoren suunnan käännettyä samalla tavalla.
kuvassa lukee: Nykyään itse opettajana toivon, että saisin edes yhden nuoren suunnan käännettyä samalla tavalla. Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Yle Oppiminen,Sinä muutit elämäni

5. Huumorintajuinen: "Huikeat tarinasi elämän humoristisesta puolesta ovat syöpyneet mieleeni"

Nuoret arvostavat huumoria. Sopivalla huumorilla, ja pienellä sarkasmilla ryyditetty opetus saattaa jäädä paremmin oppilaiden mieliin. Ihan kuin huomaamatta.

"Kun kaikki oppilaat viittasivat, tapasit todeta, että 'näkyhän on kuin 30-luvun Saksassa'."

"Oli muuten äidinkielen tunneilla pokassa pitelemistä, kun usein nauratti niin paljon, että kasvojen lihaksiin sattui."

"Ala-asteen luokanopettaja ratsasti karttakepillä luokkaan, ja näytteli meille hattujen ja myssyjen sodan herättäen elinikäisen kiinnostukseni historiaa kohtaan."

6. Innostunut: "Oppitunnit olivat suurta seikkailua"

Innostus tarttuu ja parhaimmillaan innostunut opettaja saa vastahakoiset teinit rakastamaan opettamaansa ainetta. Käytökseltään pidättyväisemmänkin opettajan innostus huokuu opetuksesta läpi. Mikä tahansa voi olla mielenkiintoista oikealla tavalla kerrottuna!

"Ennen tuon opettajan kursseja en olisi kuvitellutkaan, että voisin oikeasti osata ja oppia ruotsia!"

"Oon nyt niin kiitollinen jokaisesta luontoretkestä ja musiikkitunnista. Onneks tyyppi jaksoi vastalauseista huolimatta takoa meidän päähän paljon arvokasta tietoa."

"Veit nuoret mielet mielenkiintoisiin sfääreihin tarinoillasi ja annoit kannustavaa palautetta keskusteluun osallistuneille. Haastoit ja kyseenalaistit, autoit laajentamaan maailmankuvaa."

Kolme tarinaa siitä, miten suuri merkitys opettajalla voi olla

Yle Oppiminen keräsi selviytymistarinoita koulumaailmasta. Tuomas Kyrö, Mustafa ja Nea Kouhia kertovat, miten opettaja muutti heidän elämänsä.

Kiitos opettaja!

Opettaja on usein lapsen ja nuoren elämässä tärkeä aikuinen, joka jättää lähtemättömän jäljen. Keräsimme marras-joulukuussa 2018 kiitoksia opettajille. Saimme satoja koskettavia viestejä. Käy lukemassa täältä, minkälaisista asioista ihmiset ovat halunneet kiittää opettajiaan.

Päivitetty 23.1.2018: kiitosten kerääminen on suljettu, päivitetty viimeinen kappale

Keskustele
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Elämäntaidot

Facebook, Twitter

 • Lopeta laihdutus, aloita elämä - mitä ihmettä?!

  Tässä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

  Vaakakapina tarjoaa vuoden 2017 aikana uudenlaisen näkökulman painonhallintaan ja hyvinvointiin. Saatat jo ihmetellä, miksi kehotamme lopettamaan laihduttamisen. Tässä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

 • Avoin tarina

  Kirjoituskampanjan aiheena oli suvaitsevaisuus.

  Avoin tarina perustuu Ylen vuosina 2000 ja 2010 peruskoululaisille järjestämään valtakunnalliseen kirjoituskampanjaan, jonka aiheena olivat tarinat suvaitsevaisuudesta – tarinat näkyvästä tai näkymättömästä monenlaisuudesta ja erilaisuudesta.

 • 10 hyvää syytä nukkua paremmin

  Uni on meille yhtä elintärkeää kuin ravinto ja liikkuminen.

  Väsyttääkö? Väsymys on ensimmäinen oire huonosta unenlaadusta tai liian vähäisestä nukkumisesta. Uni on meille yhtä elintärkeää kuin ravinto ja liikkuminen, joten uniajasta tai -laadusta ei kannattaisi tinkiä.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Luonnon omasta apteekista: Rahkasammal imee verta ja hoitaa haavoja

  Rahkasammaleen käyttö kansanlääkinnässä.

  Rahkasammal on monimuotoinen luonnontuote ja hyötykasvi. Kansanlääkinnässä kuivattua rahkasammalta on käytetty muun muassa haavojen hoitoon ja verenvuodon pysäyttämiseen. Sammalmätäs kelpaa myös juomaveden lähteeksi ja vessapaperiksi!

 • Voiko psykologisiin nettitesteihin luottaa?

  Täyttävätkö nettitestit psykologisten testien kriteerit?

  Netistä löytyy monenlaisia testejä, joilla pyritään arvioimaan ihmisen psyykkisiä ominaisuuksia, kuten persoonallisuutta, soveltuvuutta ammatteihin tai erilaisia psyykkisiä häiriöitä. Osa niistä on viihdyttäviä hupitestejä eikä niiden tekemisestä ole suoranaista haittaa. Osa taas on sinänsä uskottavan oloisia, mutta täyttäväkö ne psykologisten testien kriteerejä?