Hyppää pääsisältöön

Suomalaisen torviseitsikkomusiikin ytimessä

Solistiseitsikko Imperial on nimeltään Suomen ehdotonta huippua, eivätkä muusikotkaan hassumpia ole: Harri Lidsle tuubassa, Jouko Harjanne Es-kornetissa ja heidän välissään muita kovan luokan ammattilaisia. Uudella levyllä Solistiseitsikko Imperial vieläpä pureutuu alansa ytimeen, kansallisromanttisten säveltäjiemme seitsikkomusiikkiin.

Barcarole / Solistiseitsikko Imperial
Barcarole / Solistiseitsikko Imperial Uudet levyt

Es-kornetin, kahden B-kornetin, altto-, tenori- ja baritonitorven sekä tuuban muodostama torviseitsikko on suomalainen innovaatio, jonka kulta-aikaa oli 1900-luvun alku. Silloin seitsikoilla hoidettiin sekä työläisten että porvarien musiikilliset tarpeet: soittoharrastus, edustus, viihde ja sivistys. Torviseitsikolle sävelsivät myös johtavat suomalaiset taidemusiikkisäveltäjät, ja tämä levy tekee kulttuuriteon esittelemällä Toivo Kuulan, Leevi Madetojan ja Armas Järnefeltin seitsikkotuotannon.

Levyn teosten taustalta löytyy niin koulukeittoyhdistystä kuin topografikuntaakin, mutta suurin osa syntyi suuriin laulu- ja soittojuhliin, joiden järjestäjillä oli intoa ja varaa tilata ammattilaisilta laadukasta soitettavaa amatööreille. Seitsikkosoiton taso oli kuitenkin korkea, joten säveltäjät saivat toteuttaa itseään. Järnefelt operoi kansanlauluaineksilla luovasti, Kuula kuulostaa jyhkeältä itseltään, ja Madetoja kurottaa eloisasti kansainvälisyyteen. Etenkin Kuulan seitsikkoteokset sekä Madetojan Tanssilaulu ja Barcarola ovat kiinnostavaa kuultavaa, ja täydentävät kuvaa sekä säveltäjistä että suomalaisen torviseitsikkoperinteen laadusta.

Levyn musiikki istuu seitsikolle hyvin, mikä johtunee sekä kokoonpanon luontevuudesta että sen tuttuudesta säveltäjille. Solistiseitsikko Imperial tarjoilee kappaleista selväpiirteiset, yhtenäiset tulkinnat, eikä esimerkiksi puhtaudessa ole ongelmia, paitsi silloin harvoin kun säveltäjä erehtyy käyttämään jotain vaskille luonnotonta kromaattista säveltä. Korkeat kornetit olisivat kyllä voineet tehdä kotiläksyt paremmin Kuulan Soitossa ja Madetojan Alkusoittofantasiassa.

"Barcarola", säv. Toivo Kuula, Leevi Madetoja, Armas Järnefelt. - Solistiseitsikko Imperial. (Pilfink, JJVCX-196)

Kuuntele Uudet levyt 13.11.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua