Hyppää pääsisältöön

Aito ja alkuperäinen Syke on Areenassa!

Syke-sarjan Lenita (Lena Meriläinen), Marleena (Tiina Lymi), Iiris (Iina Kuustonen) ja Ilmari (Matti Ristinen).
Syke-sarjan Lenita (Lena Meriläinen), Marleena (Tiina Lymi), Iiris (Iina Kuustonen) ja Ilmari (Matti Ristinen). Kuva: Yle/Yellow Film & Tv syke

Syke on ollut kautta aikain yksi parhaista ja menestyneimmistä sarjoista Areenassa. Suosikkidraamaa tehtiin Ylellä neljä tuotantokautta, ja ne ovat edelleen katsottavissa Areenassa.

Syke on täynnä vaikeita ja koskettavia tilanteita, sairautta, terveyttä, rakkautta, pettymyksiä, toivon ja toivottumuuden tunteita ihmiselämän ja kuoleman välillä. Sairaalan raskaaseen työhön keskittyvä sarja sulatti katsojien sydämet ihmisläheisillä hahmoillaan ja traumapolin jännittävillä työtilanteilla.

On kiinnostavaa palata nyt menestyssarjan alkulähteille. Sarjan ideanainen ja yksi pääkäsikirjoittajista Petja Peltomaa kuvaili Sykkeen tekoa vuonna 2014 näin: "Syke koostuu pienistä paloista todellisuutta. Se koostuu niistä tarinoista, joita kuulimme hoitajilta, lääkäreiltä ja omaisilta. Hetkistä, joita näimme kun olimme tutustumassa eri sairaaloihin."

Sarjan ensimmäisessä kaudessa osastonhoitaja Lenita pohtii reilusti nuoremman Villen ja Johanna huippukirurgi Maxin iskuyrityksiä. Iiriksen kaksoiselämä alkaa paljastua:

Nopeatahtisessa sarjassa leikitään arkkityypeillä. Mukana on mm. hömelö kirurgi, tomera osastonhoitaja, kaksoiselämää elävä hoitaja ja playboykirurgi. Kaikkien henkilökohtaisissä elämissä roolit vaihtuvat päälaelleen, ja vahvasta tuleekin heikko ja heikosta vahva.

Syke koostuu pienistä paloista todellisuutta. Se koostuu niistä tarinoista, joita kuulimme hoitajilta, lääkäreiltä ja omaisilta― Petja Peltomaa, Syke-sarjan luoja


Toisella kaudella myös tiimin nokkava ihmelapsi, kirurgi Holopainen ihastuu:


Syke on periaatteessa jatkuvajuoninen sarja, mutta sitä voi katsella myös jakso kerrallaan sieltä täältä. Sairaalasarjojen tapaan itse potilaiden tarinat kulkevat yleensä jaksojen tahtiin.


Kolmannella kaudella Iiris joutuu pohtimaan mammonaa ja vanhaa suhdettaan:

Ennätysyleisöjen lisäksi Sykkeen menestyksesta kertovat fanitapaamiset ja lukuisat näyttelijöille saapuneet kirjeet, niin sähköisesti kuin Kustin polkemanakin. Esimerkiksi Jarkko Niemen näyttelemälle, omissa maailmoissaan elävälle kirurgi Holopaiselle tulee paljon myös piirustuksia nuorilta faneilta. Monia ärsyttävällä hahmolla on siis paljon myös ymmärtäjiä

Neljäs kausi on sarjan traagisin. Se järkytti monia katsojia, ja yleisö jäi odottamaan uutta kautta:

Ylellä pyritään tekemään useita uusia draamasarjoja vuosittain, ja upean Sykkeen kohdalla päädyttiin neljän kauden tuotantoon. Syke-sarjan viides kausi tulee siis Nelosen Ruutu-palveluun, osin maksumuurin taakse.

..potilaan katse tavoitti katseeni ja kysyi hämmentyneenä että miten kävi― Petja Peltomaa keräämistään potilaskertomuksista

Palataan vielä Petja Peltomaan ideaan Sykkeestä: "Se koostuu hetkestä, jolloin nukutuksesta heränneen potilaan katse tavoitti katseeni ja kysyi hämmentyneenä, että miten kävi. Hetkestä, jolloin kerroin vitsin 25 sydänkirurgille, ja kukaan ei nauranut. Tai siitä hetkestä, jolloin kuulin tarinan anestesialääkäristä, joka yli-innokkaalle kirurgille suututtuaan täräytti potilaan sydämen käyntiin, kun kirurgi oli vielä kiinni potilaassa. Kirurgi sai kunnon tällin; kaikista niistä mielettömän jännittävistä ja koskettavista tarinoista, joita kuulimme."

Kiitos Petja Peltomaalle, Yellow Filmille ja kaikille sarjan tekijöille vielä kerran. Sykettä mainostetaan nyt Ruudun alkuperäissarjana. Meille Syke on aina Areenan alkuperäissarja!

Syke-sarjan sivustolla käsitellään myös sairaanhoitajien ammattia

Syke Ruutu-palvelussa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua