Hyppää pääsisältöön

Docstop: Sairaan kaunis koira – Onko koirien jalostaminen ja pentutehtailu mennyt liian pitkälle?

Docstop-sarjan aloittava dokumentti pureutuu koirajalostuksen pimeisiin puoliin.
Rotukoirien terveysongelmat ja kallis hinta tekevät pentutehtaiden koirista houkuttelevia lemmikkiä etsiville. Docstop-sarjan aloittava dokumentti pureutuu koirajalostuksen pimeisiin puoliin. Yle TV1,docstop: sairaan kaunis koira

TV1 tiistaina 20.11.2018 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina 22.11. klo 05.55, sunnuntaina 25.11. klo 11.15
Katsottavissa Areenassa

Monet koiraroduista on jalostettu niin sairaiksi, että koirat kärsivät eri tavoin koko elämänsä ajan. Rotukoirien ongelmat puolestaan mahdollistavat pentutehtaat, koska rotukoirat ovat kalliita ja niillä on terveysongelmia.

Docstop-sarjan aloittava dokumentti Sairaan kaunis koira pureutuu koirajalostuksen pimeisiin puoliin.

Maukka-mopsilla monenlaista vaivaa

Yhdeksänvuotiaalla Maukka-mopsilla on pahoja hengitysongelmia, kroonista kuivasilmäisyyttä, vähitellen etenevä sokeutuminen, korvatulehduksia ja hampaitakin on poistettu. Näkyvin jalostuksen tuoma piirre on kuonottomuus.

”Maukalla on ihopoimu ja kuoppa siinä kohtaa, missä koirilla normaalisti on kuono”, harmittelee Maukan emäntä Riikka Kurki.

Omistajalle rakkaan lemmikin terveysongelmat ja huono elämänlaatu aiheuttavat paitsi isot eläinlääkärilaskut myös valtavasti huolta ja murhetta.

”Kyllähän se suoraan sanoen ottaa päähän, että meillä on koiria, jotka ovat sairaita tai joilla on näin huono olla, että niiden ei minkään luonnollisen valinnan mukaan pitäisi olla edes elossa”, Kurki toteaa.

Vapaa hengittäminen eläimen oikeus

Pieneläinradiologian dosentti ja pieneläinsairauksien erikoislääkäri Anu Lappalainen on tutkinut koirien jalostuksen aiheuttamia ongelmia.

”Rotuja on jalostettu sellaisiksi, että osa niistä kärsii erilaisin tavoin syntymästä asti. On koiria, joiden jokainen henkäys on vaikea ja joiden elämä ei voi olla sitä mitä se voisi olla, jos niillä olisi normaali nenä.”

Sairaaksi jalostetut koirat eivät ole eläinlääkärillekään helppoja kohdata. ”Vapaa, normaali hengittäminen pitäisi olla eläimen perusoikeus”, Lappalainen painottaa.

Aivot eivät mahdu kallon sisään

Tietyillä kääpiöroduilla aivot eivät enää mahdu pieneksi jalostetun kallon sisään. Lappalaisen oma Tuittu-koira on cavalier kingcharlesinspanieli.

”Tuitun pienen pään takia chiari eli pikkuaivot eivät mahdu kalloon, vaan painuvat selkäydinkanavan puolelle. Tämä on todettu monilla kääpiöroduilla, muun muassa chihuahuilla”, Lappalainen paljastaa.

Hän ei voi käsittää, miten sallitaan koiranjalostus, joka aiheuttaa eläimelle kärsimystä. Hän on tutkinut muun muassa englannin bulldoggeja. Niillä on muiden laajojen terveysongelmien lisäksi pahoja luusto-ongelmia.

”Minulle tämä on henkilökohtaisesti myös eettinen ongelma. Jos puhuttaisiin ihmisistä, niin nämä olisivat vakavasti sairaita ja vammaisia ihmisiä. Mutta kun ne ovat koiria, niin ne ovat vain rotuominaisuuksia”, Lappalainen pamauttaa.

Rotukoira vai pentutehtaan koira?

Viron eläinsuojeluyhdistys pelasti maaliskuussa 2018 pentutehtaasta 38 eri rotuista, nälkäistä ja huonossa kunnossa olevaa koiraa. Niitä oli tuotu Viroon muun muassa Venäjältä ja Unkarista. Niiden piti tulla Suomeen myytäväksi.

Miten pentutehtailu ja jalostus sitten linkittyvät toisiinsa? Rotukoirien terveysongelmat ja kallis hinta tekevät pentutehtaiden koirista houkuttelevia lemmikkiä etsiville.

”Pentutehtailu on oma ongelmansa, eikä se liity jalostukseen, koska sieltä ei tule jalostuskoiria. Välttämättä jalostetut rotukoirat eivät ole perimältään yhtään sen parempia”, sanoo eläinlääkäri Juha Kallio, Eläinystäväsi lääkäri -eläinklinikalta.

”Koirien terveyden parantaminen on ainoa keino, millä rotukoirien kasvatus voi selvitä. Ja siihen voidaan puuttua vain jalostusta muuttamalla.”

Ohjaus: Nina Malmberg. Tuotanto: Yle, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.