Hyppää pääsisältöön

Eivätkö kengät kestä? Tuplaa käyttöikä viidellä yksinkertaisella vinkillä

Mies putsaa kenkiä hymyillen.
Janne Lax on opiskellut kenkämuotoilua Hämeenlinnassa ja Englannissa. Mies putsaa kenkiä hymyillen. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö,kengät

Marraskuu on rankka kuukausi niin sielulle kuin kengillekin. Kengät joutuvat kestämään lämpötilojen vaihtelua, sadetta, lunta, hiekkaa ja suolaa.

Nyt voit korjata tämän epäkohdan ja säästää kenkiäsi. Kenkäsuunnittelija Janne Laxilla on nimittäin vinkkejä, joilla saat kenkäsi kestämään selvästi pidempään.

1. Lepolesti

Lepolesti ei ole vain hienoja oxfordilaisia herrasmiehiä varten. Janne Lax puhuu lestin puolesta – se on halpa apuväline kaikille, ei vain hienostelijoille.

– Käytä lepolestiä, vaikka ulkona ei sadakaan. Kengät ovat kuitenkin kosteat sisältä.

Pari puisia lepolestiä.
Puisen lepolestin saa muutamalla kymmenellä eurolla. Muovinen lesti on halvempi. Pari puisia lepolestiä. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö,shoe tree

Lepolesti estää ryppyjen, vekkien ja halkeamien syntymisen kenkiin. Kun nahka kuivuu kenkä ei menetä muotoaan lestin ansiosta. Anna kenkien kuivua yön yli.

Se, joka laittaa mokkakengät sadesäällä, näyttää ihan tyhmältä.

Vaikka netti ja verkkolehdet valtaavat alaa, paperilehdille on edelleen käyttöä.

Toiset täyttävät kenkänsä sanomalehtipaperilla, mutta se ei tue kenkää yhtä hyvin kuin lepolesti. Kun laitat kengät talvisäilöön, sanomalehtipaperi toimii hyvin.

– Lepolesti painaa kenkää turhan voimakkaasti, jos se on kengässä pitkään.

2. Kierto

Jääkiekkojoukkue kierrättää ketjuja, jotta pelaajat saavat palautua ennen seuraavaa sankarillista panostaan. Sama koskee kenkiä.

– Kenkäkin kaipaa lepoa.

Kaksi kenkälusikkaa puisella penkillä.
Kenkälusikalla vältät puristamasta takalesti rikki. Kaksi kenkälusikkaa puisella penkillä. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö,kengät,Kenkälusikka

Jos annat kenkien levätä, annat niille myös mahdollisuuden haihduttaa homejuuston aromit.

– Varsinkin urheilukengät on hyvä laittaa parvekkeelle.

3. Säännöllinen hoito

Jos on aikaa seurata vieraiden ihmisten aamiaisia somessa, on myös aikaa puhdistaa kengät. Panosta säännöllisyyteen, Janne Lax sanoo.

– Jo kenkien puhdistus kerran kuussa tekee ihmeitä.

Itse puhdistaminen on yksinkertaista. Ota kengännauhat pois, pyyhi kengät kostealla rievulla ja laita ohut kerros kenkälankkia. On tietysti erilaisia voiteita, vahoja ja rasvoja. Kiillota sitten kengät harjalla.

Käsi kiillottaa nahkakenkää harjalla.
Armeijan käyneillä on virheetön tekniikka. Käsi kiillottaa nahkakenkää harjalla. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö,kengät

Valkoisten kuivien suolaraitojen välttämiseksi, pyyhi kengät kostealla rievulla kotiin päästyäsi. Niin kengästä tulee tasaisen kostea ja vältyt valkoisilta suolarajoilta.

Toimiiko oliiviöljy kenkien suojana?

– Mikä tahansa, mikä pitää nahan pehmeänä toimii.

Likainen, musta nahkakenkä.Plankattuja nahkakenkiä jossa lepolesti.
Ennen ja jälkeen puhdistuksen. Pöly ja osa naarmuista on poissa. Kengän nahka olisi ehjä, mikäli omistaja olisi käyttänyt lestiä. Nyt nahka on puhki ja on vaarana, että syntyy reikä, jota ei voi korjata. Kuva: Yle / Carina Ahlskog

Taiteilijana ja käsityöläisenä Janne Lax suhtautuu skeptisesti hotellien ja lentokenttien kenkienkiillotusautomaatteihin. Itse Lax ei ole koskaan uskaltanut laittaa kenkiään sellaisiin.

– Kunnioitan kenkiäni niin paljon. En tiedä, tuleeko koneesta mustaa kenkävoidetta ruskeisiin kenkiini.

4. Käytä maalaisjärkeä

Valitse siis kengät sään mukaan, niin tylsältä kuin se kuulostaakin. Janne Lax ei laittaisi kumisaappaita ensitreffeille tai työpaikkahaastatteluun, mutta sää saa ratkaista kenkien valinnan.

– Se, joka laittaa mokkakengät sadesäällä, näyttää ihan tyhmältä.

Kaksi hymyilevää ja parrakasta miestä.
Näin iloiseksi tulet puhdistettuasi kenkäsi. Kaksi hymyilevää ja parrakasta miestä. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Jonas Sundström,Strömsö

Kalossit toimivat myös, ellei halua ottaa mukaan vaihtokenkiä.

5. Käy suutarissa ajoissa

Käynti maksaa, mutta tulee halvemmaksi pidemmän päälle. Muista viedä kenkäsi suutariin, ennen kuin pohjassa on reikä.

Laadukkaat kengät ovat tietenkin hiukan kalliimmat, mutta niitä voi myös korjata.

Ei ole helppoa tunnistaa laatukenkiä, Janne Lax sanoo. Halvatkin kengät voivat ensisilmäykseltä näyttää hyvin tehdyiltä.

– Haista kenkää. Tuoksuuko kenkä aidolta nahalta vai haiseeko koko kaupassa muovilta?

Neljä paria kenkiä nahasta.
Janne Laxin suunnittelemia kenkiä ja nilkkureita. Neljä paria kenkiä nahasta. Kuva: Yle / Carina Ahlskog kengät,Strömsö

Halvempia kenkiä ei valitettavasti pysty korjaamaan ja siten niistä tulee käytä ja heitä pois-tuotteita. Pidemmällä aikajänteellä se on kalliimpi vaihtoehto, niin taloudellisesti kuin ekologisestikin.

– Meillä ei ole enää varaa ostaa kenkiä, jotka heitetään roskiin, kun ne menevät rikki, Lax sanoo.

Keskustele