Hyppää pääsisältöön

Hyvä runo on kuin inhalaattori, sanoo Tanssiva karhu -raadin uusi puheenjohtaja Anja Erämaja

Runoilija Anja Erämaja
Runoilia Anja Erämaja Runoilija Anja Erämaja Kuva: Heini Lehväslaiho Anja Erämaja

Ylen Tanssiva Karhu -runouspalkinto jaetaan heinäkuussa 2019 Kajaanin runoviikolla. Palkinnon saajan valitsee raati, jonka puheenjohtajana toimii kirjailija Anja Erämaja. Hän on itse voittanut Tanssivan karhun vuonna 2016 teoksellaan Ehkä liioittelen vähän.

Anja Erämaja toivoo runoudelta paljon. Runojen ja teosten tulisi hämmästyttää, energisoida ja toimia kuin inhalaattori, lääkesumutin.

– Olen astmaatikko ja tiedän sen helpotuksen tunteen, kun keuhkot täyttyvät ilmasta. Toivon, että runous saisi aikaan samanlaisen kokemuksen, Erämaja sanoo.

Hän luotsaa raatia, joka lukee kaikki sille vuoden aikana lähetetyt uudet runoteokset. Siksi ajankäyttö hieman pelottaa puheenjohtajaa, jonka tulisi samalla viimeistellä ensimmäinen proosateoksensa.

– Luku-urakka sekä kutkuttaa että hirvittää. Siinä on paljon hommaa. Kirjoja on luultavasti jotain kuudenkymmenen ja kahdeksankymmenen väliltä. Sellainen määrä vie aikaa, Erämaja sanoo.

Proosaa työstävä runoilija korostaa, että kutkutus vie voiton hirvityksen tunteesta. Hänelle on etuoikeus saada kuva, mitä on kotimainen runous juuri nyt, kauttaaltaan.

Iloista on, että runous on monimuotoista ja pitelemätöntä

Toki Erämajalla on jo tässä vaiheessa tuntuma runouden nykytilasta.

– Iloista on, että runous on monimuotoista ja pitelemätöntä, hän sanoo.

Pitelemättömyydellä Erämaja tarkoittaa sitä, että runous pyrkii kansien välistä ulos ihmisten ilmoille. Sitä tapahtuu kouriintuntuvasti runoklubeilla mutta myös kussakin runon lukutavassa.

– Joitakin runoja tahtoo lukea ääneen, joitakin lumoutuu katselemaan, ja tämä rikkaus on runouden vahvuus, Erämaja sanoo.

Omiin runoihinsa Erämaja on ammentanut eri taiteenlajeista, jopa stand up -komediasta. Hänestä runous liikkuukin moneen suuntaan, ja hänelle on olennaista tarkkailla, mihin päin mikäkin runo on kallellaan.

Palkitseeko Erämaja siis teoksen, joka on mahdollisimman monilajinen?

– Tietenkään samassa teoksessa ei tarvitse olla sekä visuaalista että äänellistä puolta ja sitä ja tätä, jos teos perustelee itse itsensä ja ilmaisun tapansa, Erämaja vastaa.

Lisäksi hän korostaa, että valinta on tiimityötä. Kunkin raatilaisen näkemys ja lukukokemus vaikuttaa yhtä lailla.

Erämaja toivoo, että runoteos olisi uuden ajattelun äärellä ja että kieli olisi hereillä.

Tuollaiset ehdot voivat kuulostaa vaikealta runouden sisäpiirien puheelta. Mutta Erämaja sanoo myös jotain yksinkertaista, joka tavoittaa runoudesta yhden olennaisen piirteen:

– Tahdon yllättyä siitä, että tällä ja tuollakin tavalla voi ihminen tuntea ja sanansa asettaa.


Yleisradion runouspalkinto Tanssiva karhu jaetaan Kajaanin Runoviikon avajaisissa 3.7.2019. Tämänkertaisessa raadissa ovat mukana puheenjohtajana kirjailija Anja Erämaja, kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä-tuottaja Erja Manto. Palkinto on jaettu vuodesta 1994 lähtien.

Kommentit
 • Mitä käyttämäsi kieli kertoo sinusta?

  Sosiolingvistit tallentavat tämän päivän puheet

  Sitä voisi luulla, että aikuistuessa myös kieli vakiintuu. Puhuttu kieli kuitenkin muuttuu koko elämän ajan. Se kertoo asiasisällön lisäksi myös mm. puhujan asuinpaikoista, sosiaalisesta verkostosta ja yhteiskunnallisesta asemasta.

 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

  "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri