Hyppää pääsisältöön

Hyvä runo on kuin inhalaattori, sanoo Tanssiva karhu -raadin uusi puheenjohtaja Anja Erämaja

Runoilija Anja Erämaja
Runoilia Anja Erämaja Runoilija Anja Erämaja Kuva: Heini Lehväslaiho Anja Erämaja

Ylen Tanssiva Karhu -runouspalkinto jaetaan heinäkuussa 2019 Kajaanin runoviikolla. Palkinnon saajan valitsee raati, jonka puheenjohtajana toimii kirjailija Anja Erämaja. Hän on itse voittanut Tanssivan karhun vuonna 2016 teoksellaan Ehkä liioittelen vähän.

Anja Erämaja toivoo runoudelta paljon. Runojen ja teosten tulisi hämmästyttää, energisoida ja toimia kuin inhalaattori, lääkesumutin.

– Olen astmaatikko ja tiedän sen helpotuksen tunteen, kun keuhkot täyttyvät ilmasta. Toivon, että runous saisi aikaan samanlaisen kokemuksen, Erämaja sanoo.

Hän luotsaa raatia, joka lukee kaikki sille vuoden aikana lähetetyt uudet runoteokset. Siksi ajankäyttö hieman pelottaa puheenjohtajaa, jonka tulisi samalla viimeistellä ensimmäinen proosateoksensa.

– Luku-urakka sekä kutkuttaa että hirvittää. Siinä on paljon hommaa. Kirjoja on luultavasti jotain kuudenkymmenen ja kahdeksankymmenen väliltä. Sellainen määrä vie aikaa, Erämaja sanoo.

Proosaa työstävä runoilija korostaa, että kutkutus vie voiton hirvityksen tunteesta. Hänelle on etuoikeus saada kuva, mitä on kotimainen runous juuri nyt, kauttaaltaan.

Iloista on, että runous on monimuotoista ja pitelemätöntä

Toki Erämajalla on jo tässä vaiheessa tuntuma runouden nykytilasta.

– Iloista on, että runous on monimuotoista ja pitelemätöntä, hän sanoo.

Pitelemättömyydellä Erämaja tarkoittaa sitä, että runous pyrkii kansien välistä ulos ihmisten ilmoille. Sitä tapahtuu kouriintuntuvasti runoklubeilla mutta myös kussakin runon lukutavassa.

– Joitakin runoja tahtoo lukea ääneen, joitakin lumoutuu katselemaan, ja tämä rikkaus on runouden vahvuus, Erämaja sanoo.

Omiin runoihinsa Erämaja on ammentanut eri taiteenlajeista, jopa stand up -komediasta. Hänestä runous liikkuukin moneen suuntaan, ja hänelle on olennaista tarkkailla, mihin päin mikäkin runo on kallellaan.

Palkitseeko Erämaja siis teoksen, joka on mahdollisimman monilajinen?

– Tietenkään samassa teoksessa ei tarvitse olla sekä visuaalista että äänellistä puolta ja sitä ja tätä, jos teos perustelee itse itsensä ja ilmaisun tapansa, Erämaja vastaa.

Lisäksi hän korostaa, että valinta on tiimityötä. Kunkin raatilaisen näkemys ja lukukokemus vaikuttaa yhtä lailla.

Erämaja toivoo, että runoteos olisi uuden ajattelun äärellä ja että kieli olisi hereillä.

Tuollaiset ehdot voivat kuulostaa vaikealta runouden sisäpiirien puheelta. Mutta Erämaja sanoo myös jotain yksinkertaista, joka tavoittaa runoudesta yhden olennaisen piirteen:

– Tahdon yllättyä siitä, että tällä ja tuollakin tavalla voi ihminen tuntea ja sanansa asettaa.


Yleisradion runouspalkinto Tanssiva karhu jaetaan Kajaanin Runoviikon avajaisissa 3.7.2019. Tämänkertaisessa raadissa ovat mukana puheenjohtajana kirjailija Anja Erämaja, kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä-tuottaja Erja Manto. Palkinto on jaettu vuodesta 1994 lähtien.

Kommentit
 • Avaruusromua: Ne oli suunniteltu muuttuvaan maailmaan

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi.

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi. Niiden ei ollut tarkoitus olla ikuisia, vaan niiden rooli oli väistyä, kun tilalle tulisi jotakin uudempaa ja ehkä parempaa. Ne ovat värikkäitä ja sulavasti muotoiltuja tuoleja 1960-luvun alusta. Punainen, keltainen ja sininen. Edessä matala pöytä. Värikkäiden huonekalujen yläpuolella kuvassa lukee suurilla valkoisilla kirjaimilla: Optimistic Modernism. Optimistista modernismia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Asterix opettaa latinaa

  Asterix-kirjoja lukemalla voi suorastaan sivistyä.

  Asterix seikkailee -sarjakuvat perustuvat löyhästi Julius Caesarin jo ennen ajanlaskua kirjoittamiin Gallian sota -teoksien tapahtumiin.

 • Miksi opettelisin ranskaa?

  Ranskan kielen osaamisesta on paljon hyötyä ja iloa.

  Kaksikielisessä Suomessa saattaa tuntua ylivoimaiselta, että pitäisi vielä jaksaa opiskella useampia vieraita kieliä. Ranskalla on vaikean kielen maine. Ja mihin sitä edes nykyään tarvitsee? Englanti vaikuttaa välttämättömältä yleiskieleltä, jota kaikkien pitää osata, ja jolla pärjää missä vaan.

 • Avaruusromua: Mene ulos ja etsi hevosvaunut!

  Etsi hevosvaunujen ajaja! Miksi? Mihin tämä liittyy?

  Näin neuvottiin nuorta kirjailijanalkua 1800-luvun Pariisissa. Guy De Maupassant kysyi vanhemmalta kirjailijakollegalta neuvoa kirjoittamiseen. Miten minusta tulisi kirjailija? Miten opin kirjoittamaan? Kirjoittamaan niin, että se kiinnostaa lukijoita? Mene ulos. Mene Pariisin kaduille. Etsi hevosvaunujen ajaja, neuvoi vanhempi kirjailija. Miksi? Mihin tämä liittyy? Avaruusromussa uutta suomalaista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri