Hyppää pääsisältöön

Juontaja Maria Veitola FOMOssa: ”Mun suoruus ja häpeilemättömyys on monelle tosi kova pala”

Maria Veitola ja Alma Hätönen vierekkäin.
Maria Veitola ja Alma Hätönen vierekkäin. Maria Veitola,Alma Hätönen

Syvällistä pohdintaa minusta, julkisuudesta, yksinäisyydestä ja yhteisöistä! Tästä jutusta löydät YleX:n ja Yle Kioskin tekijöiden FOMO Liven parhaat ja koskettavimmat palat.

Mediapersoona Maria Veitola avautui Alma Hätösen haastattelussa julkisuuden mukanaan tuomista paineista. Veitolasta tuntuu usein, että häntä kohdellaan julkisuudessa eri tavoin kuin hänen miespuolisia kollegoitaan.

– Kun Veitola, Enbuske & Salminen -ohjelmasta nousee otsikoita, on mielenkiintoista vertailla, millaisia ne otsikot on. Muhun liitetään aina negatiivinen verbi: Veitola tylytti, tivasi, uteli tai piinasi. Enbuskesta tai Salmisesta ei joko kirjoiteta mitään tai sitten heitä kuvataan rohkeina tai avoimina, kuvaili Veitola.

Veitola uskoo, että syy kohteluun on hänen sukupuolensa ja siihen liittyvät stereotypiat.

– Mua katsotaan eri tavalla kuin miehiä. Naisten pitäisi olla empaattisempia, lempeämpiä ja ymmärtäväisempiä kuin miesten. Mun suoruus ja häpeilemättömyys on monelle tosi kova pala.

Jos voisin valita, että teen tätä työtä ilman julkisuutta, niin valitsisin sen.― Maria Veitola

Veitola kertoi, että välillä elämä huomion keskipisteenä on raskasta, mutta hän ei ole harkinnut julkisuudesta vetäytymistä.

– Kyllä mä olen usein miettinyt, että miksi mä olen valinnut näin, mutta se on vähän huono kysymys, koska olen halunnut tehdä tätä työtä ja julkisuus on vain sen sivutuote. En usko, että kukaan [julkista työtä tekevä] voi etukäteen ymmärtää, mitä se julkisuus lopulta tarkoittaa. Jos voisin valita, että teen tätä työtä ilman julkisuutta, niin valitsisin sen. Mutta se ei ole mahdollista tässä maailmassa, hän kertoi.

KATSO KOKO HAASTATTELU TÄSTÄ:

Filosofi Frank Martela: ”Yksilökeskeisyyden ongelma on kaupallisuus”

Helsingin Messukeskuksessa järjestettiin lokakuussa I Love Me -hyvinvointimessut, joiden innoittamana toimittaja Matti Riitakorpi päätti perehtyä Kysyttiinkö tää jo -sarjassaan ajan henkeen ja yksilökeskeisyyteen. Mitä ilmiöstä pitäisi ajatella?

Riitakorpi lähti etsimään vastauksia messuilta, jonne hän otti mukaansa filosofin ja hyvän elämän tutkijan Frank Martelan.

Messujen hyvinvointia edistävän tuote- ja palveluviidakon keskellä Riitakorpi alkoi pohtia, onko hyvinvointia tarjolla vain ihmisille, joilla on siihen varaa.

Onko hyvinvointia tarjolla vain ihmisille, joilla on siihen varaa?

Martela oli huolissaan samasta asiasta. Hänen mielestään kaupallisuus on tämän päivän yksilökeskeisyyden huono puoli.

– Ongelma on se, että on tahoja, jotka haluavat tehdä siitä [hyvinvoinnista] tuotteen. Mun mielestä se on ongelma, jos vapaa-ajastakin halutaan tehdä instrumentti työsuorituksen parantamiseen. Jos ihmisellä oli aiemmin vapaa-aikaa, niin nyt ihmisen pitää harrastaa vapaa-ajallaankin tiettyjä juttuja, että hän saa työssä maksimaalisen performanssin aikaan, tuumi Martela.

Matti purki ajatuksiaan myös tekstiksi – kannattaa lukea!

KATSO MATIN VIDEO:

Emma Karasjoki & Kuplan ulkopuolella: “Yhteisöllisyys auttaa kaamokseen”

Kioskin toimittaja Emma Karasjoki karisti Iisalmen pölyt jaloistaan ja matkusti Kuplan ulkopuolella -sarjassa Helsingin Rastilaan, jossa mopokulttuuri kukoistaa.

Karasjoki veti haalarit ylleen, tarttui työkaluihin ja alkoi korjata mopoja Rastilan Rastis-mopohallissa. Samalla hän löysi lääkkeen kaamosmasennukseen.

– Kun mä näin mopoharrastajien yhteisöllisen fiiliksen, niin mä tajusin, että ihmiset meidän ympärillä pelastaa meidät tästä kaamoksesta, Karasjoki analysoi Fomo Livessä.

Jenspan asioilla: Terapiaan!

Kaamosoireista kärsivä Jenni “Jenspa” Poikelus päätti hakea tällä viikolla keskusteluapua terapeutilta, mutta suunnitelma näytti paremmalta paperilla kuin käytännössä.

Poikelus nimittäin raahasi vastaanotolle mukanaan laulaja Benjamin Peltosen, ja soppa oli valmis. Terapeutti ei saanut suunvuoroa ja lopulta jäi epäselväksi, kuka on terapeutti ja ketä hoidetaan.

TERAPIASESSIOON TÄSTÄ:

Mitä muuta FOMOssa tapahtui?

KATSO KOKO LÄHETYS: