Hyppää pääsisältöön

Luonto on koti, ei lomailukohde

Eränkävijät-sarjan päähenkilöille luonnossa kulkeminen on yhtä jokapäiväistä ja tärkeää kuin hengittäminen. Luonto on koti, ei lomailukohde tai harrastus. Se on välttämätön sekä henkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille.

Biologi ja luontokonsultti Manu Soininmäelle eräily ja luonto luovat raamit, jonka sisään kaikki rakentuu.

Manu ja Timppa pilkillä
Manu liikkuu luonnossa ympäri vuoden kalastaen, metsästäen ja luontoa tutkien. Manu ja Timppa pilkillä Kuva: Eemeli Hepola Eränkävijät

- Jokainen yksilö niin eläimissä kuin ihmisissäkin muokkaa elinympäristöään ja arkeaan saavuttaakseen mielenrauhan. Minä olen valinnut vaimokseni biologin, ammatikseni luonnon tutkimisen, ja asuinpaikakseni hyvät metsästysmaat.

Vieroksun ajatusta, että luonto käydään ”suorittamassa” kalenterin mukaan.― Manu Soininmäki

Manu muistuttaa, että luonto ei ole vain ”tuolla jossain kaukana Lapissa” niin kuin monen mielikuvissa.

- Mielenkiintoista luontoa löytyy jopa Helsingin keskustassa, jos vaan osaa ja haluaa sen löytää!

Erämaa huolehtii henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista

- Minulle on henkisesti välttämätöntä, että pääsen erämaahan puhelimen ja netin toiminta-alueen ulkopuolelle, kertoo kalastusopas Aki Huhtanen.

Kalastusta erämaassa
Aki ja Emilia viihtyvät erämaan hiljaisuudessa. Kalastusta erämaassa Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät

Luonnossa aika menettää merkityksensä ja kiire poistuu. Tutut maisemat toimivat joka kerta. Akille nuotiotulet tunturissa, joen tai järven rannalla ja kiireetön aamiainen ovat se juttu.

Neurologian ylilääkäri ja kalastusopas Riitta Ahmasalo tuntee itsensä luonnossa vapaaksi. Luonto riisuu kulkijalta tittelit ja roolit, ja ottaa jokaisen vastaan samanlaisena.

- Arki luonnossa on erilaista: tietyt rutiinit kuuluvat päivään, jotta pysyy lämpimänä, saa ruokaa, juomaa ja unta.

Riitta Ahmasalo moottorikelkkailee
Riitta Ahmasalo kulkee talvisessa luonnossa myös moottorikelkalla. Riitta Ahmasalo moottorikelkkailee Kuva: Tomi Ahmasalo Eränkävijät
Kun pääsee osaksi "luonnon arkea", alkaa aistia ja ajatella eri tavalla, luonnon tavalla.― Riitta Ahmasalo

Ohjelmistosuunnittelija ja muusikko Antti Kokolle eräily on kokonaisvaltainen elämäntapa. Metsässä kaikki muu unohtuu: voi vain nauttia ympäröivästä luonnosta, koiran toiminnasta ja metsästystapahtumista.

- Jos ihan fyysistä puolta ajattelee, niin tämän syksyn ensimmäiset kolme viikkoa kävelin joka päivä metsässä vähintään 10 kilometriä 10 kilon reppu selässä, joten täytyyhän sekin jossakin tuntua, Antti tuumii.

Luonnosta ei mennä ottamaan

Metsästystä, kalastusta ja muuta erällä käymistä voi erehtyä ajattelemaan saalistamisena, jonka päätarkoitus on tulla kotiin reppu täynnä lihaa ja mieli korkealla onnistuneista laukauksista tai saaliseläimen jujuttamisesta.

Eränkävijät toki perustavat ruokavalionsa pitkälti luonnon antimiin, mutta saalis on vain mukava lisä luonnossa vietettyyn päivään.

- Sienestys ja marjastus ovat minulle perusasioita, jotka olen oppinut vanhempien perintönä. Niillä on suuri merkitys omassa ruokavaliossani, Antti kertoo.

Antti Kokko koirineen
Antti osaa arvostaa luonnon antimia. Antti Kokko koirineen Kuva: Eemeli Hepola Eränkävijät

Saalis, oli se sitten pilkkiahven, peura tai korinpohjallinen kantarelleja, merkitsee Manulle jotain hyvin primitiivistä.

- Nykysuomessa ei tarvitsisi kalastaa tai metsästää saadakseen ruokaa pöytään, mutta jokin sisäänrakennettu homma siinä on, että sitä on valmis tekemään suuriakin ponnistuksia saadakseen luonnon antimia eräksi.

Antti tietää, että syksyn mittaan tulee paljon päiviä, jolloin ei metsä anna antimistaan.

Suu on kuitenkin messingillä jokaisen päivän jälkeen – satoi tai paistoi― Antti Kokko

Tiukassa paikassa luonto auttaa

Luonto näyttää konkreettisesti, että elämä jatkuu, vaikka suru saa ihmisen sitä joskus epäilemään. Akin vanha isä nukkui pois viime keväänä. Tutuissa maisemissa surukin pikkuhiljaa alkoi hellittää.

Vesi virtaa tunturijoilla aina, ja elämä jatkuu tapahtuipa mitä hyvänsä.― Aki Huhtanen

Myös Riittaa luonto on auttanut surutyössä. Ystävän kuoleman jälkeen yhteiset muistot Inarilta säilyvät.

- Kalastaessa hän tuntuu olevan usein läsnä.

Manua metsä auttaa keskittymään sataprosenttisesti, kun pitää olla terävimmillään. Kun on pitänyt vaikkapa vakuuttaa tuleva työnantaja, mies on suunnannut metsän rauhaan.

- Kaikki elämäni tärkeimmät puhelut olen soittanut metsästä.

Eränkävijät sunnuntaisin klo 18.15 Yle TV1. Kaikki jaksot katsottavissa myös Yle Areenasta.
Artikkelin pääkuva: Eemeli Hepola