Hyppää pääsisältöön

“Minua kehutaan sairauteni oireista” – Koko Hubara haluaa lopettaa syömishäiriön glorifioinnin

Koko Hubara
Koko Hubara Jenny+,Koko Hubara

Syömishäiriö on mielen sairaus, jonka oireita yhteiskuntamme ihannoi. Moni sairaan aikaansaava on oikeasti sairas. Päätoimittaja Koko Hubara kääntäisi syömishäiriökeskustelua pois kehon koosta, fyysisestä kunnosta ja kehonkuvan ongelmista.

Ruskeat Tytöt -median päätoimittaja ja kirjailija Koko Hubara on tottunut saamaan kehuja tehokkuudestaan. Asioita tapahtuu monella rintamalla, nopealla tahdilla. Yksinhuoltajaäidin aikaa ja energiaa on jäätävä myös lapselle ja sosiaaliselle elämälle.

Hubaralle aamusta iltaan suorittaminen on kuitenkin ilmentymä sairaudesta, joka vaikuttaa kaikkeen hänen elämässään. Liikkeessä pysyminen on keino pitää solmuun mennyt mieli ja syöminen kasassa.

- Minua kehutaan siitä, että olen niin aikaansaava, ehdin kirjoittaa kirjoja ja pyörittää mediaa, tehdä sitä ja tätä. Se on oikeasti osa tätä sairautta, se on tämän sairauden oire.

Alkoholistia tai narkomaania ei kukaan glorifioi yhtään mistään.

Mielen sairaudet ovat tuttuja Hubaralle, joka on tehnyt töitä mm. päihderiippuvaisten kanssa. Mielen sairauksien joukossa syömishäiriö saa usein poikkeuskohtelun, jonka hän haluaa poistaa.

- Kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai skitsofreniaa sairastavaa, alkoholistia tai narkomaania ei kukaan glorifioi yhtään mistään. Kukaan ei katso, että voi vitsi kun voisin olla niinkuin sinä.

Syömisen häiriöt koskevat myös miehiä, lapsia ja vanhuksia.

Hubara kertoo saamistaan kommenteista Jenny+-brunssilla, jolla aihe on kaikille osallistujille tuttu. Vesipullon voimalla 18-tuntisia työpäiviä paahtava saa osakseen ihailua. Kevyt lounassalaatti on tavoiteltava valinta, vaikka päivään muu ruokavalio sitten koostuisikin kaikesta jääkaapin sisällöstä ahmimiskohtauksen vallassa nautittuna.

Hubara toivoo, että keskustelu laajentuisi: Syömisen häiriöt koskevat myös miehiä, lapsia ja vanhuksia. Ja sen juuret voivat ulottua syvälle.

- Se ei liity aina kehonkuvaan, se voi liittyä ruuan pelkoon ja siihen, miten ruokaa meidän yhteiskunnassamme näytetään ja tuputetaan. Siihen miten se on läsnä meidän arjessamme.

Keskustelun myötä yhä useampi voisi uskaltaa hakea apua – ajoissa.

Jenny+ Extra: "Alkoholisti vetäisi nollauskännit, mä vedän lapsen synttärisipsit"

Koko Hubara kertoi syömishäiriöstään Jenny+-brunssilla. Brunssipöydän ääressä ovat myös Jenny Lehtinen, Saara Sarvas ja plusmalli Marjaana Lehtinen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram