Hyppää pääsisältöön

Missä tilanteessa jonkun tutun tai tuntemattoman ihmisen hyvä teko lämmitti mieltäsi?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva
Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ihminen,ihmisyys

Millaisia kokemuksia sinulla on muiden ihmisten teoista, sanoista tai läsnäolosta, joissa koit olevan empatiaa? Miten se vaikutti sinuun? Millä tavalla olet auttanut muita? Kannustaako kulttuurimme empatiaan vai vaimentaako se sitä?

Empatiamekanismi on kehittynyt evoluution myötä. Se on auttanut ihmislajia säilymään ja kehittymään.

- Empatia mahdollistaa harmonisen yhdessäolon, yhteistyön, motivoi auttamaan ja estää vahingoittamasta toisia, kertoo Keto.

Italialaiset tutkijat löysivät ensimmäisenä uuden solutyypin simpanssien aivoista 1990-luvulla. Kyse oli peilisoluista. Sama mekanismi on myös meillä ihmisillä.

- Jos yksi nostaa kättä ylös, niin silloin aivoissa hermosolut aktivoituvat ja toinen, joka havainnoi sitä, niin hänen aivoissa aktivoituu samoja peilaamiseen kykeneviä soluja, sanoo vapaa empatiatutkija Sami Keto.

Peilisolujen löytyminen ihmisistä hämmensi ja innosti tiedekenttää. Peilaamisesta vastaavia soluja kutsutaan peilineuroneiksi ja niitä on eri puolilla aivoja. Niiden kautta olemme yhteydessä toisiimme.

- Peilisolut hämärtävät tekijän ja havainnoijan sekä yksilöiden välistä eroa. Emme pysty kontrolloimaan kaikkea siihen liittyvää, lisää Keto.

Empatiaa on havaittu myös useilla eläinlajeilla.

- Hyönteisillä on feromoneja ja muita mekanismeja, jotka toteuttavat samaa mitä empatia ihmisillä ja muilla empatiakykyisillä eläimillä, sanoo vapaa empatiatutkija Sami Keto.

Vastaa kyselyyn tiistaihin 20.11.2018 mennessä.

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaisin. klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

Millaisia asioita teet yhteisen hyvän eteen? Miksi? Mitä ajattelet empatiasta? Arvostetaanko yhteisössäsi empatiaa vai nähdäänkö se heikkoutena? Millaisia kokemuksia sinulla on tunteiden tarttumisesta?

Täytä lomake.
 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.