Hyppää pääsisältöön

Missä tilanteessa jonkun tutun tai tuntemattoman ihmisen hyvä teko lämmitti mieltäsi?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva
Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ihminen,ihmisyys

Millaisia kokemuksia sinulla on muiden ihmisten teoista, sanoista tai läsnäolosta, joissa koit olevan empatiaa? Miten se vaikutti sinuun? Millä tavalla olet auttanut muita? Kannustaako kulttuurimme empatiaan vai vaimentaako se sitä?

Empatiamekanismi on kehittynyt evoluution myötä. Se on auttanut ihmislajia säilymään ja kehittymään.

- Empatia mahdollistaa harmonisen yhdessäolon, yhteistyön, motivoi auttamaan ja estää vahingoittamasta toisia, kertoo Keto.

Italialaiset tutkijat löysivät ensimmäisenä uuden solutyypin simpanssien aivoista 1990-luvulla. Kyse oli peilisoluista. Sama mekanismi on myös meillä ihmisillä.

- Jos yksi nostaa kättä ylös, niin silloin aivoissa hermosolut aktivoituvat ja toinen, joka havainnoi sitä, niin hänen aivoissa aktivoituu samoja peilaamiseen kykeneviä soluja, sanoo vapaa empatiatutkija Sami Keto.

Peilisolujen löytyminen ihmisistä hämmensi ja innosti tiedekenttää. Peilaamisesta vastaavia soluja kutsutaan peilineuroneiksi ja niitä on eri puolilla aivoja. Niiden kautta olemme yhteydessä toisiimme.

- Peilisolut hämärtävät tekijän ja havainnoijan sekä yksilöiden välistä eroa. Emme pysty kontrolloimaan kaikkea siihen liittyvää, lisää Keto.

Empatiaa on havaittu myös useilla eläinlajeilla.

- Hyönteisillä on feromoneja ja muita mekanismeja, jotka toteuttavat samaa mitä empatia ihmisillä ja muilla empatiakykyisillä eläimillä, sanoo vapaa empatiatutkija Sami Keto.

Vastaa kyselyyn tiistaihin 20.11.2018 mennessä.

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaisin. klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

Millaisia asioita teet yhteisen hyvän eteen? Miksi? Mitä ajattelet empatiasta? Arvostetaanko yhteisössäsi empatiaa vai nähdäänkö se heikkoutena? Millaisia kokemuksia sinulla on tunteiden tarttumisesta?

Täytä lomake.
 • Oletko kohdannut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella? Kerro, millaista?

  Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää?

  Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten? Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa?

 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.