Hyppää pääsisältöön

Tonni ylimääräistä rahaa – mitä aloittelevan sijoittajan kannattaa ostaa?

Nainen istuu läppäri sylissä.
Nainen istuu läppäri sylissä. Kuva: Yle / Raili Löyttyniemi raha,sijoittaminen,kannettavat tietokoneet

Sijoittamisesta puhutaan nyt kaikkialla, ja moni pohtii pörssiin suuntaamista, muttei oikein tiedä miten aloittaa. Näillä seitsemällä askeleella pääset hyvään alkuun. Jos tilillä on tonni sijoitusta varten, sen voi käyttää esimerkiksi rahastoihin tai osakkeisiin. Vinkkejä antaa toimittaja ja sijoitusbloggaaja Julia Thurén.

1. Avaa arvo-osuustili

Arvo-osuustili on paikka, jossa sijoituksia, kuten rahasto-osuuksia ja osakkeita säilytetään. Sen voi avata joko omaan pankkiin tai erilliselle palveluntarjoajalle. Yleensä tämä onnistuu netissä verkkopankkitunnuksilla ja siihen ei mene montaakaan minuuttia. Tämän jälkeen omalta pankkitililtä siirretään rahaa arvo-osuustilille, jolle sitten voi ostella sijoitustuotteita.

Julia vinkkaa: Arvo-osuustiliä perustaessa kannattaa vertailla palveluntarjoajien kuluja: Maksaako arvo-osuustilin ylläpitäminen (monessa paikassa ei maksa) ja kuinka paljon sijoitusten ostaminen ja myyminen maksaa?

2. Varmista, että tonni on tosiaan ”ylimääräistä”

Sijoitusten luonteeseen kuuluu, että niiden arvo voi nousta ja laskea aaltoillen. Tästä syystä sijoituksia ei kannata lunastaa ihan koska tahansa, vaan mielellään vasta silloin, kun ne ovat voitollisia. Niinpä aloittelevan sijoittajalla kannattaa aina olla myös pankkitilillään puskurirahaa, mikäli elämässä tulee vastaan kiperä taloudellinen tilanne. Näin sijoituksia ei ole pakko myydä tappion hetkenä.

Julia vinkkaa: Sijoittajan kannattaa myös kehittää itselleen pikkuhiljaa oma sijoitusstrategia ja pysyä siinä. Helpoin on: osta ja pidä. Näin ei tule tehtyä hätiköityjä myymispäätöksiä, vaikka kurssit vähän notkahtaisivatkin.

3. Arvioi, kauanko voit pitää rahoja sijoituksessa

Sijoittamisen yksi lainalaisuus kuuluu, että sijoitusten riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. Esimerkiksi korkorahastoihin sijoittaessa riski sille, että sijoitusten arvo laskee, on yleensä pienempi kuin pörssiosakkeisiin sijoittaessa. Toisaalta osakkeita tai osakerahastoa ostaessa myös tuotto-odotus on korkoja suurempi.

Julia vinkkaa: Jos suunnittelee pitävänsä rahojaan sijoituksessa pitkään, ainakin seitsemän vuotta, voi ottaa enemmän riskiä ja sijoittaa osakkeisiin tai osakerahastoihin. Tällöin pörssikurssi ehtii välillä laskea ja sitten taas nousta. Jos taas sijoitusaika on lyhyempi, vaikkapa viisi vuotta, voi korkorahasto olla hyvä kohde. Jos tarvitsee säästämiään rahoja vuoden päästä, sijoitusten ostaminen ei välttämättä kannata, vaan rahan voi antaa odottaa pankkitilillä.

4. Pohdi, kuinka paljon jaksat nähdä sijoituksesi eteen vaivaa

Rahastosijoittaminen on helpompaa ja vähemmän aikaa vievää kuin niin sanottu osakepoiminta eli haluamansa yrityksen valitseminen ja siitä osuuden ostaminen. Rahasto kerää sijoittajien rahat yhdeksi potiksi, jotka salkunhoitaja sijoittaa rahaston sääntöjen mukaisesti – sijoittajan ei siis tarvitse puntaroida yksittäisten sijoituskohteiden tuottavuutta.

Osake on osuus yrityksestä, eli ostaessa vaikkapa Marimekon osaketta, ostaa osan Marimekko-yritystä. Suoran osakkeen ostajan kannattaa jaksaa perehtyä yksittäiseen yritykseen kunnolla, esimerkiksi lukemalla yrityksen vuosikertomuksen, katsomalla mitä uutisissa on kirjoitettu yrityksestä ja tutkimalla analytiikkojen näkemyksiä aiheesta. Omaa analyysiä voi tehdä tutkailemalla osakkeen tunnuslukuja, joita esimerkiksi Pörssisäätiö kerää Liisan listalle reaaliajassa. Lukujen merkitysten opetteleminen vaatii hieman aikaa ja vaivaa.

Julia vinkkaa: Oma sijoitusstrategiani on, että ostan joka kuukausi rahastoa, mikä toimii hyvänä perussäästämisenä ja tämän lisäksi hankin silloin tällöin potin jotain osaketta.

5. Jos päädyt rahastoon, muista ajallinen hajautus ja kulut

Tuhat euroa rahaa on suuri summa, ja tätä ei kannata välttämättä käyttää kerrallaan. Sijoittaessa puhutaan hajauttamisesta eli siitä, että kaikki sijoitukset eivät ole vain yhdessä kohteessa. Ajallinen hajauttaminen tarkoittaa taas sitä, että ostaa tietyin väliajoin sijoituksia. Tuhat euroa voisi sijoittaa vaikka niin, että ostaa kerran kuussa rahastoa sadalle eurolla kymmenen kuukauden ajan. Näin välttyy siltä, että sattuu ostamaan rahastoa vain sen arvon ollessaan korkeimmillaan. Mikäli pystyy jatkossakin laittamaan joka kuukausi satasen tai vaikka 20 euroa rahastoon, sen parempi.

Helpoin tapa sijoittaa jatkuvasti on automatisoida tilit niin, että tulee ostaneeksi joka kuukausi rahastoa samana päivänä samalla hinnalla. Ylen korkoa korolle -laskurilla voi katsoa, paljonko sijoitus keskimäärin tuottaa haluamallaan ajanjaksolla.

Julia vinkkaa: Rahastoissa yksi erittäin tärkeä asia on sen hallinnointikulut. Rahastot jaetaan pääsääntöisesti aktiivisiin, joissa salkunhoitaja tekee osto- ja myyntipäätöksiä sekä passiivisiin, jossa rahasto karttuu tietyn indeksin mukaan. Passiiviset ovat edullisempia, niissä on helposti alle 0,5 prosentin kulut. Ne voivat hyvin tuottaa ihan yhtä paljon kuin aktiivisetkin. Tästä syystä suosin itse passiivisia indeksirahastoja.

Indeksi kuvaa tietyn arvopaperijoukon yleistä hintamuutosta, suomalaisille sijoittajille tuttu on esimerkiksi OMXH25-indeksi, joka kuvastaa Helsingin 25:n rahamääräisesti eniten vaihdetun osakesarjan hintakehitystä. Jos siis ostaa OMXH25-indeksin mukaista rahastoa, tulee ostaneeksi samalla kertaa 25 isoa yritystä aina Amer Sportsista Wärtsilään.

Pörssisäätiöllä on erinomainen listaus sijoitussanastosta, sieltä löytyvät yleisimmin käytetyt sijoitustermit.

6. Jos päädyt osakkeisiin, muista hajautus ja kulut

Jos kuitenkin päättää ostaa tonnilla reteästi osakkeita, niin ei se väärin ole! Osakesijoittajien ensimmäinen sääntö kuuluu, että osta vain sellaista yritystä, jonka liiketoimintaa ymmärrät. Osakkeella menee yleensä niin hyvin kuin yritykselläkin, ja mikäli uskoo yrityksen kasvuun, voi päätellä, että osakkeenkin arvo voi nousta.

Osakkeista tulee tuottoa kahta eri reittiä: silloin, kun osakkeen arvo nousee ja silloin, kun yhtiö maksaa osinkoa. Yksi ostaa osaketta toiveenaan arvonnousu, toiselle riittää se, että saa vuodesta toiseen mukavan osingon arvo-osuustililleen.

Osakkeita ostaessa kannattaa myös katsoa, suosittelevatko erilaiset palveluntarjoajat osakkeen ostamista, pitämistä tai myymistä, tosin analyytikoidenkin arvioihin täytyy suhtautua varauksella – sijoittaja on itse lopulta vastuussa rahoistaan. Analyyseja löytyy esimerkiksi analyysipalvelu Inderesin ja Kauppalehden sivuilta.

Aloittelevan sijoittajan ei kannata ryhtyä treidaamaan eli ostamaan ja myymään nopealla vauhdilla osakkeita, vaan ennemminkin ostamaan ja pitämään osake.

Osakkeita ostaessa kannattaa huomioida kaupankäyntikulu ja verot. Jos ostotoimenpide maksaa vaikka 10 euroa, ei kannata ostaa 100 eurolla osaketta, sillä tällöin kaupankäyntikulu on 10 prosenttia ostoksesta. Mikäli osakkeita myy voitolla, voitoista joutuu maksamaan myös veroa. Tämä kannattaa ottaa huomioon myyntipäätöstä tehdessä.

Karkeasti voisi sanoa, että tonnilla voisi ostaa yhtä tai kahta eri yritystä. Yksi yritys on hyvä aloitus osakesalkulle, mutta kun rahaa saa säästöön lisää, kannattaa pyrkiä siihen, että salkussa olisi vähintään viittä eri firmaa. Tällainen hajautus pienentää riskiä siitä, että häviäisi kaikki rahansa.

Julia vinkkaa: Pörssi heittelee joskus jonkin verran, ja osakkeiden hinnat milloin nousevat, milloin laskevat. Joskus voi olla fiksua odottaa hetki ja katsoa, mitä haluamansa yrityksen osakkeelle tapahtuu. Toisaalta kukaan ei varmaksi tiedä, mihin suuntaan hinnat lopulta kehittyvät.

Aiheesta on paljon pohdintaa meneillään, esimerkiksi Ylen Mitä maksaa -ohjelmassa aiheesta keskustelivat äskettäin professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta ja strategi Juha Kinnunen osakeanalyysipalvelu Inderesistä.

7. Älä ota sitä niin vakavasti ja nauti tuotoista

Kenties tärkein sääntö sijoittamiseen on se, ettei kannata sijoittaa sellaista rahaa, jonka häviäminen vaikuttaa omaan arkeen ikävällä tavalla.

Jos ostaa vaikka 100 eurolla rahastoa ja sen arvo tipahtaa vähäksi aikaa miinukselle, ei kannata pahoittaa mieltänsä. Tuon satasen olisi saattanut vaihtoehtoisesti hassata vaikka farkkuihin, eikä silloinkaan olisi ajatellut, että menetin nyt sata euroa.

On myös hyvin mahdollista, että kyseinen satanen kipuaa jossain vaiheessa voiton puolelle, eli sijoitukset poikivat tuottoa! Kun sijoituksissa on omaa rahaa mukana, niistä kiinnostuu aivan uudella tavalla. Tämä kasvattaa yleissivistystä – ja tekee ihmisestä luultavasti paremman sijoittajan.

Julia vinkkaa: Opettele lisää sijoittamisesta.

Kiinnostuitko sijoittamisesta? Toimittaja Julia Thurén juttelee aiheesta sijoitusbloggaaja Pia-Maria Nickströmin kanssa Melkein kaikki rahasta -podcastin neljännessä jaksossa. Miten naiset uskalsivat aloittaa sijoittamisen? Entä mihin he sijoittavat ja ovatko sijoitukset nyt plussalla vai miinuksella?

Ylen rahaan keskittyvä podcast Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta ruotii tuloja ja menoja, rahan jakamista parisuhteessa ja ystävien kesken, säästämistä ja sijoittamista sekä tarjoaa aiheisiin uusia, kiinnostavia näkökulmia. Tervetuloa kuuntelemaan podcastia ja lukemaan siihen liittyviä verkkojuttuja!

Jutun lähteet:

Pörssisäätiö: Eri sijoitusmuotojen tuotto Suomessa.
Miten sijoitan pörssiosakkeisiin. Saario S. Talentum Pro 2015.

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.